Siirry pääsisältöön

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias

Purppuranvärisen harjakattoisen omakotitalon kuistin yläpuolelle ripustettu kyltti on haalistunut, ja hän on vähällä kävellä koko paikan ohi.
ISLAND BOOKS
Alice Islandin tasokkain
laatukirjallisuuden tarjoaja vuodesta 1999
Yksikään ihminen ei ole saari; Jokainen kirja on maailma

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias
(Gummerus 2014)
Englanninkielinen alkuteos The Storied Life of A. J. Fikry 2014
Suomentanut Tero Valkonen
239 sivua
Tuulisen saaren kirjakauppias -romaanin keskushenkilö on nelikymppinen kirjakauppias A. J. Fikry, joka on menettänyt vaimonsa kolarissa ja päättänyt, että alkoholin liikakäyttö on hyvä ratkaisu murheisiin. Kirjakaupalla ei mene hyvin, ja vielä huonommin menee, kun eläketurvaksi kaavailtu Tamerlane, äärimmäisen harvinainen kokoelma Edgar Allan Poen runoja, varastetaan. Kaiken lisäksi kirjakauppaan jätetään parivuotias lapsi, jonka äiti haluaa, että tytöstä kasvaa lukija ja että hän saa kasvaa paikassa, ”jossa on kirjoja ja kirjoista välittäviä ihmisiä”.


Tälle kauppaan jätetylle lapselle Fikry kirjoittaa erilaisia elämänohjeita, jotka sisältävät viittauksia kirjallisuuteen. Ne aloittavat jokaisen uuden luvun. 
Muista, Maya: asiat jotka koskettavat meitä 20-vuotiaana eivät välttämättä ole samoja, jotka koskettavat meitä 40-vuotiaana, ja päinvastoin. Tämä pätee sekä kirjoihin että elämään.
 Yksinäiselle miehelle tarjoutuu muutakin syytä uuteen onneen, kun hänen elämäänsä asettuu nainen, joka ymmärtää kirjallisuutta.


Fikryn ja hänen perheensä ohella romaanissa on tärkeitä henkilöhahmoja, joita yhdistää jollain tapaa kirjallisuus. Virkavallan edustaja Lambiase on läheinen ystävä ja saa aikaan poliisien lukupiirin; huikentelevainen kirjailija Daniel Parish on Fikryn vaimon sisaren, Ismayn, puoliso. Kirjallisia viittauksia romaanissa on lukujen alkuosuuksien lisäksi paljon, joten kirjallisuuden ystävälle teos voisi olla varsinainen aarreaitta.

Valitettavasti joudun kuitenkin toteamaan, että teos tosiaan voisi olla aarreaitta, mutta sitä se ei lopulta ole. Olisin halunnut pitää Tuulisen saaren kirjakauppiaasta suuresti, mutta Se Jokin kirjasta puuttuu. Idea on hyvä, mutta toteutus ontuu: kirjalliset viittaukset tuntuvat liian suunnitelluilta, eivätkä kirjan hahmot oikein syty mielessäni eloon. Tarinaa vaivaa minun makuuni liiallinen sentimentaalisuus, samalla koin jotkut kohdat vaivaannuttavan epäuskottavina. Viihdyttävää ajanvietettä kirja tarjoaa, ja sellaista kaipaavalle teosta voi suositella.

Amma sai romaanista mukaansa lukuvinkkejä, Heidi suosittelee kirjaa romantikoille ja Katja myöntää viihtyneensä kirjan parissa. Kirsi suosittelee kirjaa kepeäksi kesäiseksi välipalaksi ja Leena rakastui Fikryyn, jonka Annikin koki mieluisaksi hahmoksi. Lillin kirja sai liikuttumaan.

Kommentit

  1. Ihana kirja. Täydet viisi tähteä. Suosittelen :)

    VastaaPoista
  2. Vaikka myönnän viihtyneeni, niin pidän kirjaa melko heikkona. Mitä enemmän aikaa lukemisesta on, sitä vaisummalta tämä tuntuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kirja viihdyttää, mutta hyvistä aineksista olisi voinut saada aikaan parempaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok