Siirry pääsisältöön

Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä

"- Vesilinnan sisältä? toisti Björk. - Vedestäkö?
- Vedestä vedestä. Se makaa vesisäiliön pohjassa, ja sitä nostetaan juuri ylös, ja minä teen siitä jutun. Poika toi pirssin, minä hyppään siihen. Ajan kovaa vauhtia paikalle niin että ehdin tapaamaan poliisit ja muut, ja ehkä näen vielä sen vainajankin.
Björk nousi ylös. - Minä tulen mukaan."
Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä
(Otava 2014)
287 sivua (e-kirja)
(kansikuva kustantajalta)
Kun Elisa Kirjan kesäkirjakampanjassa sai valita luettavaksi mieleisen e-kirjan, ei valintaa tarvinnut kauan miettiä. Olen jo aiemmin maininnut, että pidän Virpi Hämeen-Anttilasta, ja hänen uusi aluevaltauksensa kiinnosti myös kovasti. Ja pisteenä iin päälle dekkarit tuntuvat kuuluvan jotenkin niin olennaisesti kesään, että valinta oli helppo.

Yön sydän on jäätä sijoittuu kuohuvalle 1920-luvulle. Tarinan päähenkilö on sisäasiainministeriön virkamies Karl Axel Björk, Kalle, joka toimii sivutoimisena yksityisetsivänä. Mies kutsutaan apuun, kun Helsingin vesilinnasta löytyy kuollut mies. Kalle alkaa selvittää surmaa yhdessä lapsuudenystävänsä, ylikonstaapeli Martin kanssa. Kirja ei kuitenkaan sisällä vain murhan selvittelyä, vaan mukana on myös kiinnostavia naistuttavuuksia, Atamaaniksi kutsutun trokaripomon metsästystä, Kallen oman perheen sukulais- ja ihmissuhteiden miettimistä ja yhteiskunnassa vallitsevan tilanteen pohdintaa.
Väkeä tulvi maalta kaupunkiin ja asunnoista oli huutava pula. Niitä tarvitsivat ennen kaikkea köyhät, mutta muutkin tahtoivat asua paremmin.
Dekkarin kompastuskivi onkin sisällön runsaudessa. Välillä tarina rönsyilee niin, että perässä on vaikea pysyä. Tuntuu, että mukaan on ympätty liikaa tavaraa, ja paikoin kerronta harhautuu sivupoluille.

Harmillista on myös se, että turhan moni lanka jää ilmaan roikkumaan. Yön sydän on jäätä on dekkarisarjan aloitusosa, mutta vähemmilläkin koukuilla tulevat osat olisivat jääneet minua lukijana kiinnostamaan.

Hyvää kirjassa on se, että se kiinnittyy niin hienosti historialliseen kontekstiinsa. Virpi Hämeen-Anttila herättää 1920-luvun kiehtovalla tavalla henkiin, ja ajankohta näkyy paitsi miljöössä, myös esimerkiksi ihmisten tavoissa ja käytetyssä kielessä. Taakse on jäänyt sisällissota, joka painaa ihmisten mieliä edelleen ja vaikuttaa siihen, miten toisiin suhtaudutaan. Kahtiajako kalvaa, mutta toisaalta moni on myös valmis katsomaan eteenpäin.

Karl Axel Björk on mielenkiintoinen etsivähahmo, jonka tulevia edesottamuksia jään mielelläni odottamaan.

Tästä Hämeen-Anttilan uudesta aluevaltauksesta on kirjoittanut myös Minna. Kirjabingosta ruksaan nyt kohdan historiallinen.

Edit: Lisäys, osallistun tällä kirjalla Rikoksen jäljillä -haasteeseen.

Kommentit

 1. Tämä kiinnostaa minua vähäsen. 1920-luku ja dekkari on hyvä yhdistelmä, joten ehkä etsiydyn tämän pariin kesän aikaan. Joku kotimainen kirja kun olisi hakusessa kirjabingoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin tässä kirjassa paljon juuri siitä, että se sijoittuu 1920-luvulle. Toivottavasti pidät, jos satut kirjan pariin etsiytymään. :)

   Poista
 2. Ajattein odottaa, että tämän jatko-osa ilmestyy, että voin kuunnella peräjälkeen, jos satun tykkäämään tästä. Nyt olisi kakkonen, mutta jääkö se pahaan vaiheeseen, pitäisikö odottaa kolmostakin ensin? Täytyy etsiskellä, jos joku olisi lukenut nämä molemmat Björk-sarjan ilmestyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran koukkua kakkosenkin loppuun heitetään, että kolmososaa jää odottamaan innolla. Toisaalta tarina ei jää niin selvästi kesken kuin ykkösosassa - minun mielestäni. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…