Siirry pääsisältöön

Inka Nousiainen: Kirkkaat päivä ja ilta

"Iida istui hänen sänkynsä laidalle ja yhä vielä hän voi tuntea, miten sänky narahtaa toisen ihmisen painosta. Ikkunasta tihkuva valo piirsi Iidalle hohtavat reunat. Joidenkin ihmisten takana on varjo, Iidan takana valo, aina."


Inka Nousiainen: Kirkkaat päivä ja ilta (Siltala 2013)
125 sivua

Inka Nousiaisen romaanin Kirkkaat päivä ja ilta päähenkilö on nuori opettajatar Iida, joka tapaa sodan alla Eliaksen. Kohtaaminen sillalla on Iidalle hyvin merkityksellinen: hän kokee heti löytäneensä Sen Oikean, josta hän ehkä näki häivähdyksen jo vuosia aiemmin juhannustaikoja tehdessään. Eliaksen ja Iidan tiet kuitenkin erkanevat päätyäkseen myöhemmin taas yhteen ja erkaantuakseen sitten uudelleen.

Merkitykselliseksi henkilöksi romaanissa nousee myös Iidan pikkusisko Edla, joka tapaa nykyajassa nuoren miehen Viljamin, jolle hän tulee kertoneeksi elämänsä tarinan. Samalla hän paljastaa suuren salaisuuden, sen, että eräs hänen tekonsa vaivaa häntä vielä vuosien kuluttua. Vanhan naisen kanssa keskustellessaan myös Viljami tajuaa elämästä jotain tärkeää.

Romaani sijoittuu eri aikatasoille: 1930-luvulle ja nykyaikaan. Rakenne on kuitenkin selkeä.

Inka Nousiainen kuvaa tavallisia asioita persoonallisella ja viehättävällä tavalla, tarkasti: "Oli hautovankuuma heinäkuu vuonna kolmekymmentäkahdeksan. Sirkat sirisivät heinikossa ja aurinko valui taivaalla kuin sula voi." Ja: "Veeran seurassa Viljamista tuntui että hän oli jäänyt paitsi elämän mysteereistä, salaisuuksista jotka piileskelevät sellaisissa asioissa kuin puistonpenkit tai tapa jolla tuntematon nuolaisee kirjekuoren liimapintaa tai kantaa kahvilassa sienipiiraita keittiöstä vitriiniin."

Nousiainen kuvaa romaanissaan hienosti myös vanhan ihmisen maailmaa. Kuinka ilahtunut Edla on, kun nuori Viljami tulee hänen luokseen ja viipyy: "Vieläkin täällä, Edla ajattelee. Häntä jaksaa ihmetyttää että Viljami on viihtynyt hänen seurassaan näin pitkään. Hän ei ole ikiaikoina puhunut asioistaan tällä tavalla eikä kukaan ole ikiaikoihin kuunnellut häntä noin tosissaan, noin uteliaana." Voi, kunpa mahdollisimman moni saisi kokea, kuten Edla: että on ikääntyneenäkin tai juuri nimenomaan ikääntyneenä arvokas, kuuntelemisen arvoinen.

Romaania voi kuvata mielestäni sanoilla surullisen kaunis. Sivuja siinä on vain 125, joten sen lukee nopeasti, mutta tarina jää soimaan mielessä mollivoittoista mutta lohdullista säveltä pitkään.

Kirkkaat päivä ja ilta -romaanista ovat pitäneet myös Luettua elämää -blogin Elina, Ajatuksia kirjamaasta -blogin Anni ja Kirsin kirjanurkan Kirsi.

Kommentit

  1. Minäkin tosiaan luin tämän kirjan kesällä eli ei niin kovin kauan sitten. Tunnustan, että oli pakko itsekin kurkata, mitä olin kirjasta kirjoittanut. Pidin, kuten kirjoitin. Mutta on sanottava, ettei kirjasta kovin voimakasta jälkikuvaa jäänyt. Harmi. Siis on harmi, että taiten kirjoitettu kirja sitten kuitenkin kovin nopeasti haalistuu mielessä ja unohtuu.

    P.S. Sinulla on päällä tuo todella ärsyttävä kommenttien sanavahvistus. Olisi komentoijaystävällistä luopua siitä.

    VastaaPoista
  2. On tosiaan sääli, että moni tarina haalistuu mielessä niin pian. Nousiaisen tarina jäi mieleeni, mutta saa nähdä, kauanko se ajatuksissa säilyy.

    Kiitos, kun mainitsit tuosta sanavahvistuksesta, en ollut sitä huomannutkaan. Nyt sen pitäisi olla poissa. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo