Siirry pääsisältöön

Ville Virtanen: Hevosen taju

"Tällä on haavaton sydän, kasvanut hyvissä käsissä, vaistosi Elias, ja saman tien pysähtyi, sillä ajatus ei oikein sopinut kokonaisuuteen. Hevosen sydän on herkkä vehje, haavoittumattomana säilynyt on harvinaisuus."

Ville Virtanen: Hevosen taju (Teos 2013)
364 sivua

Hevonen on uljas, kaunis ja vaikuttava eläin. Entisenä hevostyttönä ja nykyisten hevostyttöjen äitinä oli suorastaan pakko tarttua näyttelijä Ville Virtasen romaaniin Hevosen taju. Kovasti olisin kirjasta halunnut pitää, mutta tehtävä osoittautui vaikeaksi, vaikka sitkeästi romaanin loppuun asti kahlasinkin.
Kirjasta näkyy se, että Virtanen tuntee hevoset. Paikoin hevossanasto vie kuitenkin liiaksi tilaa, ja kun alan slangiin liitetään ajoittain tolkuttoman pitkät ja vaikeaselkoiset virkerakenteet, on lukija koetuksella. Kirjasta näkyy myös se, että Virtanen ihailee hevosia, mikä ei ole lainkaan huono asia. Teoksesta välittyy halu ymmärtää eläintä - ylittämätöntä hevosen tajua osoittaakin toinen teoksen päähenkilöistä, Elias, joka kykenee loihtimaan hevosesta kuin hevosesta sen parhaat puolet esille. Samaan aikaan tarinasta piirtyy esiin kritiikki hevosten huonoa kohtelua kohtaan.

Takakannessa todetaan, että Hevosen taju on Eliaksen ja Flon rakkaustarina. Hempeää rakkausromaania ei kuitenkaan kannata odottaa, sillä Flo ja Elias joutuvat taistelemaan rakkautensa takia hyvinkin raadollisesti. Rakkaus ja hevoset vievät pariskunnan Pohjolasta Niuvanniemen kautta jonnekin Azerbaidẑanin taakse, missä salaperäinen, upporikas Herra K hallitsee. Tarinasta ei käänteitä puutu, ja se ehkä onkin yksi romaanin heikkouksista. Materiaalia olisi riittänyt useampaankin teokseen, ja kokonaisuutta olisi voinut selkeyttää ja jäntevöittää. Rönsyily näkyy myös teoksen kieliasussa: monipolviset virkkeet ja pitkät kappaleet tekevät lukemisesta uuvuttavaa, ja kieliasu olisi kaivannut tarkempaa hiomista (missä kustannustoimittaja?): oikeinkirjoituksessa on alkeellisia virheitä, kun esimerkiksi REM-uni on kirjoitettu muotoon "remuni".

Myös tyylilajin muutos realistisesta maagiseksi realismiksi hämmentää ainakin minua: Elias, taitava hevosmies, muuttuu hevosen ja miehen yhdistelmäksi. Mutta kun tyylilajin muutoksen hyväksyy, on kirjan loppupuoli melkoista ilotulitusta, ja kirja on pakko saada päätökseen, jotta selviää, saavatko Elias ja Flo lopulta toisensa.

Ville Virtasen romaani on persoonallinen ja kaiken rönsyilyn keskeltä löytyy tarina, joka on kiinnostava. Vaikka teos ei omiin suosikkeihini lukeudukaan, uskon sen löytävän oman lukijakuntansa.

Kommentit

  1. Minua vaivasi hirveästi kirjan kansi, joka ei ole yhtään otiskon mukainen, sillä siitä on kaikki hevosen taju kaukana: Katso miten tiukalla ja satuttavasti ovat kuolaimet. Olen ihmetellyt, että mikään taho ei ole puuttunut tuohon kauheaan kanteen.
    Olen itse ratsastanut koko nuoruuteni, sitten sattui onnettomuus ja olin 30 vuotta pois ratsaitla, mutta nyt löysin uudelleen polun hevosiin, mutta issikoihin. Saan käyttää ystäväni tallilla aina yhtä ja samaa suloista pikkuhevosta ja olla aina maastossa. Ikinä en käytä kuolaimia! Isoilla hevosilla se voi olla tarpeen, mutta ei niitä saa ikinä noin kiskoa. Joka sen tekee, ansaitsee itse purra liian kireitä kuolaimia suussaan. Parhaita hevosia ei anneta aloittelijoille juuri siksi, että heillä on tapana REPIÄ kuolaimista. Se sattuu hevosta.

    Siis meni ihan ohi kirjan aiheen, mutta huomasin, että et niin kirjalle syttynyt, joten en minäkään varmaan mitään menettänyt. Haluan lukea hevoskirjoja, mutta aivan toisenlaisia...

    VastaaPoista
  2. Totta! Joku minuakin tuossa kannessa vaivasi, mutta sinä onnistuit sen sanallistamaan. Ei tosiaan näytä siltä, että hevosen selässä on joku, joka eläintä tajuaa. :(
    Innostuin alun perin tuosta kirjasta, koska aikuisille suunnattuja hevoskirjoja on osunut niin vähän eteen. Valitettavasti odotukseni eivät tosiaan täyttyneet. Nuorille hevoskirjatarjontaa onneksi on huomattavasti enemmän, ja aikanaan tuli kyllä luettua kaikki mahdolliset, esimerkiksi Nummelan ponitalli -sarja, ja useampaan kertaan. Nyt on hauskaa huomata, että omat lapset lukevat juuri niitä samoja hevoskirjoja, joita minä tavasin aikoinani. :)
    Hienoa, että olet löytänyt hevoset uudelleen!

    VastaaPoista
  3. Itsekin pistin merkille tämän kirjan kielen, joka ei todellakaan päästänyt lukijaansa helpolla. Ajoittain tuntui, että Virtasella oli esimerkiksi pakkomielle vältellä saman substantiivin käyttöä kahdesti peräkkäin, ja siksi piti keksiä toinen toistaan oudompia synonyymejä ja kiertoilmaisuja. Yksityiskohtaiset ratsastuskuvaukset olivat minulle sen sijaan kirjan parasta antia, koska olen itsekin harrastanut ratsastusta jo yli kaksikymmentä vuotta, ja minulla on omia hevosia.

    Olisin pitänyt tästä kirjasta huimasti enemmän, jos sen tyylilaji ei olisi muuttunut puolessa välissä. Omaan makuuni kirjan loppupuolisko oli liian mauton ja outo. Tämä siitä huolimatta, että yleensä rakastan maagista realismia yli kaiken. Nyt ei vain huumorintaju riittänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hevosten tuntemus tässä kirjassa kyllä hienolla tavalla näkyy. Kieli vain on kovin haastavaa.
      Onpa kiva kuulla, etten ole ainoa, jonka huumorintaju ei riittänyt. :) Tiedän, että kirjasta on myös pidetty, mutta minun suosikkeihini teos ei lukeudu.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...