Siirry pääsisältöön

Hanna Jensen: 940 päivää isäni muistina

"Minulle valkeni, että kaltaisiani täytyi olla paljon: jälkipolvea, jonka vanhemmat olivat eronneet ja joka siksi yhtäkkiä sai hoidettavakseen musitisairaan vanhemman. Ehkä muutkin olivat yhtä hukassa? Ehkä muutkaan eivät olleet lukeneet lämpimikseen muistisairauksista, Parkinsonin taudista tai aivohalvauksista, vaan kaikki tuli varoittamatta syliin, kuten minulle?"

Hanna Jensen: 940 päivää isäni muistina (Teos 2013)
289 sivua

Toimittaja Hanna Jensen päätyi kirjoittamaan tietokirjan muistisairastuneen omaishoitajana toimimisesta omakohtaisen kokemuksen myötä: Jensenin isällä todettiin Alzheimerin tauti ja keskivaikea dementia vuonna 2009. Diagnoosin myötä isä liittyi suureen joukkoon suomalaisia kohtalotovereita: "Alzheimerin tautia sairastaa Suomessa liki 80 000 ihmistä. Muistisairaita ihmisiä on jopa 130 000. Joka päivä 36 suomalaista kuulee sairastuneensa muistin sairauteen. Yksin he eivät selviä."
Hanna Jensen toteaa, että isänsä sairastuttua hän olisi kaivannut kirjaa, jossa lähiomainen kertoo omista kokemuksistaan ja jakaa samalla tietoa. Sellaista kirjaa ei ollut, joten Jensenin piti se itse kirjoittaa. Nyt 940 päivää isäni muistina täyttää hienosti sen aukon, jonka Jensen havaitsi.

Tietokirjassa tarjotaan faktatietoa muistisairauksista. Lähteinä on käytetty muun muassa Muistiliiton ja Suomen Muistiasiantuntijoiden verkkosivuja. Pääsisällön muodostavat kuitenkin Hanna Jensenin omakohtaiset kokemukset, jotka alkavat vuodesta 2009, kun isän muistisairaus havaittiin: "Keväällä 2009 havahduin siihen, että isälle oli tullut kummallisia tapoja. Hän perui tapaamisia juuri ennen kuin piti tavata. Hän hymyili mieluummin kuin puhui, ja alkoi päristellä suutaan kummallisesti. Sitten merkkejä tuli lisää. Puhe puuroutui, tasapaino heikkeni."
Kirja ei siis tarjoa vain kylmää faktaa, vaan koskettavuutta tuovat Jensenin omat kokemukset ja ajatukset. Millaista on etsiä asuinpaikkaa isälle, joka ei enää kykene asumaan yksin? Millaista on tyhjentää isän asuntoa myyntiä varten tietäen, että isä ei asuntoonsa enää koskaan palaa? Millaista on toivoa, että diagnoosi olisi sittenkin väärä ja isä olisi kunnossa? Ja sitten huomata, että isä on syönyt kissanruokaa luullessaan sitä ihmisten ruoaksi? Millaista on tuntea häpeää oman isän seurassa?
Tyttären ja muistisairaan isän roolit muuttuvat sairauden myötä päälaelleen, kun isästä tuleekin huolehdittava: "Kaupassa käynti oli isän kanssa kuin pienen lapsen kanssa asioimista. Ensin piti kysyä, oliko vessahätä, ja sitten piti varautua siihen, että vaikka vastaus olisi ei, viiden minuutin päästä olisi jo." Ja vaikka kuinka yrittää varautua ja ennakoida, voi tapahtua odottamattomia: "Olin myöhästynyt. Isä oli pissannut housuun."
Mutta sairaus ei kuitenkaan ole vain kielteisiä tapahtumia ja tunteita, vaan sen mukanaan tuomat muutokset voivat olla myös ilahduttavia: "Huomasin olevani käsittämättömän hyvällä tuulella. Ihan niin kuin isäkin nykyään, oivalsin. Hän oli nykyään aina hyvällä tuulella. Ystävällinen. Lempeä. Kun tarkmmin ajattelin, hänen kanssaanhan oli suurimmaksi osaksi ihanaa olla. Sitten tajusin. Kuoren alta oli alkanut paljastua mies, jollainen hän oli ollut ennen kuin maailma ja hänen vanhempansa olivat ehtineet vaikuttaa häneen, muokata hänestä toisenlaista kuin hän itse oli ollut. -- Oivallus tuntui vahvana rakkautena koko kehossa. Uskomatonta. Sairaus oli todella tehnyt isästäni mukavamman ihmisen. Se oli tehnyt hänestä enemmän oman itsensä."

Hanna Jensen kirjoittaa todella hyvin. 940 päivää isäni muistina on sujuva kokonaisuus, jossa tiedot muistisairauksista limittyvät omakohtaisen kerronnan kanssa niin, että teosta on vaivaton lukea. Kirjaan muodostuu tarina, joka on koskettava, mielenkiintoinen ja totta.
Teosta on ehdottomasti suositeltava kaikille muistisairaan läheisille. Hyvää luettavaa se on kenelle tahansa, jota muistisairaudet kiinnostavat.
940 päivää isäni muistina on ehdokkaana Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi.

Hanna Jensenin teosta ovat blogeissaan käsitelleet muiden muassa Lukuneuvoja, Anneli ja Sari.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...