Siirry pääsisältöön

Salla Simukka: Valkea kuin lumi

"Kun tyttö pääsi virkkeensä loppuun, kylmä oli hiipinyt helteestä välittämättä Lumikin selkärankaa pitkin niskaan saakka ja saanut ihokarvat nousemaan pystyyn.
- Jag tror att jag är din syster."
Salla Simukka:
Valkea kuin lumi
(Tammi 2013)
152 sivua (e-kirja)
Salla Simukan dekkari Valkea kuin lumi on Lumikki Andersson -trilogian toinen osa. Ensimmäisen osan, Punainen kuin veri, kuuntelin äänikirjana, ja nyt tähän toiseen perehdyin e-kirjan muodossa. Olisikohan viimeinen osa sitten perinteinen "p-kirja"?

Trilogian avausosan tapahtumista on kulunut vain kuukausia, ja nyt, tarinan toisessa osassa, Lumikki on kesäisessä Prahassa. Siellä hänen luokseen astelee Zelenka, joka ilmoittaa olevansa Lumikin sisar. Ajatuksia sekoittaa myös Suomeen jäänyt Liekki, jota Lumikki kaipaa ja jolla on ollut parantava vaikutus koulukiusaajien tekemiin haavoihin.
Samalla kun Liekin sanat saivat hänet tuntemaan hämmennystä, ihmetystä, liikutusta ja kiitollisuutta, tämän kosketus kasvatti hänessä pakottavan, melkein eläimellisen tarpeen. Että joku näki hänet niin kauniina. Näki hänet aivan eri tavalla kuin kukaan oli koskaan nähnyt. Se tuntui melkein tuskallisen hyvältä.
Zelenka asuu suuressa puutalossa erikoiselta vaikuttavan väen, Valkean perheen, kanssa. Hänen ja Lumikin toiseen tapaamiseen liittyy dramaattinen uutinen: Zelenkan lähiyhteisön  jäsen on kuollut. Lumikki ymmärtää pian, että kuolemaan saattaa liittyä jotain hämärää, ja hän alkaa selvittää asiaa. Käy ilmi, että Valkea perhe on jonkinlainen uskonnollinen yhteisö, jota toimittaja Jiri on tutkinut jo jonkin aikaa. Mediayhtiön toimittaja ja nuori suomalaistyttö yhdistävät voimansa päästäkseen perille salaperäisen yhteisön toiminnasta.

Parivaljakon tutkimuksista seuraa takaa-ajoa ja vaaratilanteita ympäri Tšekin pääkaupunkia, ja Lumikki on suoranaisessa hengenvaarassa useammin kuin kerran. Kirjailija ei sorru kerronnassaan jaaritteluun mutta paikoin mutkia vedetään suoriksi niin vauhdilla, että uskottavuus hieman kärsii. Sujuvasti Simukka kuitenkin kirjoittaa ja herättää kesäisen Prahan hienosti eloon. Juoni on hyvin rakennettu ja tarina etenee vaivatta päätökseensä saakka. Lopetus taas saa odottamaan Lumikki-triologian kolmannen osan lukemista, vaikka en tästä kirjasta aivan niin paljon innostunut kuin ensimmäisestä osasta.
Valkea kuin lumi sopii hyvin naistenviikkoon.
Lumikki Andersson -trilogian keskimmäisestä osasta ovat kirjoittaneet myös Norkku, RunotyttöAnnamiElina, Mikko, Kirsi, Amma, Krista, Suketus, Emilie ja Mia.
Kirjankansibingosta kuittaantuu ruutu Musta-valkoinen.

Kommentit

 1. Olen yrittänyt saada jo kuukausia käsiini trilogian ensimmäistä osaa. Toistaiseksi olen onnistunut bongaamaan sen kirjastostamme ainoastaan ruotsin- ja englanninkielisenä. Ehkäpä se syksyn mittaa vapautuu luettavaksi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta kiva kuulla, että Lumikin seikkailuilla riittää lukijoita! :) Toivottavasti saat kirjan joskus käsiisi.

   Poista
 2. Lumikki Andersson sopii täydellisesti naistenviikolle! Ihailen tätä tyttöä: persoonallinen, vahva ja rohkea tapaus. Simukan trilogia on aivan mahtava juttu ja houkuttaa nuoria lukemaan.

  Ykkösosa jäi suosikikseni, mutta kyllä kaikki kirjat kannattaa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikki on kyllä hahmona mainio, ja muutenkin olen iloinen, että meillä Suomessa kirjoitetaan näin vetävää nuortenkirjallisuutta. Kolmososankin aion toki lukea.

   Poista
 3. Oikein mainio nuorten sarja ja sehän on myyty kymmeniin maihin, joten aika suosittu sarja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että Lumikkia viedään niin laajasti maailmalle. :)

   Poista
 4. Vaikka luen paljon dekkareita, niin jotenkin Simukan sarja ei ole kiinnostanut minua. Ehkäpä se johtuu nuortenkirjamaineesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä tarjoaa ihan mukavaa ajanvietettä aikuisellekin lukijalle, vaikka tuota uskottavuuden puutetta pienoisena ongelmana pidänkin.

   Poista
 5. Ahmin itse juuri koko Lumikki-trilogian ja ykkösosa jäi vahvimpana mieleen, mutta kaikki ne ovat hyviä :) Postaus siis joskus tulossa... hamassa tulevaisuudessa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kivaa, pitääkin seurata, milloin trilogiasta kirjoitat! :)

   Poista
 6. Salla Simukka on minulle vielä tuntematon kirjailija, Niin paljon on tätä trilogiaa on kyllä kehuttu, että sen täytyy olla hyvä... Mukavaa, että sarja on päässyt niittämään mainetta myös ulkomailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan ilahduttavaa, että suomalainen kirjallisuus matkaa maailmalle.

   Poista
 7. Simukka on yksi lemppareistani nuortenkirjallisuudessa, olen tainnut lukea kaiken mitä hän on kirjoittanut. <3 Jännittävää nähdä mitä hän Lumikki-trilogian jälkeen keksii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, pitääkin käydä tutkailemassa blogiasi. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El