Siirry pääsisältöön

Grace McCleen: Ihana maa

"Maailman nimi on Ihana maa. Hesekielin kirjassa sanotaan, että Jumala vannoi tuovansa Israelin kansan vankeudesta ihmeelliseen maahan, joka tulvii maitoa ja hunajaa. Sieltä ei puuttuisi mitään; se olisi ihme, paratiisi. Se oli niin erilainen verrattuna kaikkeen muuhun sen ympärillä, että se erottui joukosta kuin jalokivi, ja sitä kutsuttiin "maista ihanimmaksi". Kun suljen huoneeni oven perässäni, seinät laskostuvat auki ja esiin tulee planeettoja ja sateenkaaria ja aurinkoja."
Grace McCleen: Ihana maa
(Otava 2013)
Alkuteos The Land of Decoration 2012
Suomentanut Marianna Kurtto
286 sivua (e-kirja)
Grace McCleenin omaelämäkerrallinen esikoisteos kertoo kymmenenvuotiaasta Judithista, joka asuu pienessä tehdaskaupungissa isänsä kanssa. Äiti on kuollut, eikä tyttö muista hänestä mitään. Silti hän tietää kaivata äitiä.

Judithin isä on Jehovan todistaja, mikä riittää tekemään pienestä perheestä kotikylän kummajaisen. Judith kiertää isänsä mukana julistamassa sanomaa, eikä vastaanotto yleensä ole sydämellinen.

Tunnelma kotona ei ole kaksinen, mutta vielä pahempaa on koulussa, missä Judithia kiusataan systemaattisesti ja rajusti. Yksi kiusaajista on Neil Lewis, jonka isä puolestaan työskentelee Judithin isän kanssa tehtaassa. Tehdastyöntekijät ajautuvat lakkoon, joka vie Doug Lewisin ja Judithin eri puolille: toinen on lakkoilija, toinen rikkuri. Eikä kiusaaminen rajoitu enää vain kouluun vaan seuraa kotiin saakka.

Judith on rakentanut erilaisista aineksista, kuten roskista, oman pienoismaailmansa, joka on nimeltään Ihana maa. Eräänä päivänä hän huomaa, että leikki mielikuvitusmaailmassa muuttuu todeksi ja että hänellä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu esimerkiksi Neilille, kiusaajien kuninkaalle. Mutta leikin seuraukset saattavat olla arvaamattomat, ja sitä painottaa Judithin päänsisäinen ääni, jonka hän kuvittelee olevan itse Jumala.
Sitten sydämeni löi kerran hyvin lujaa, ja sanoin: "Olet Jumala, etkö olekin?"
"Hys", sanoi ääni.
Minä nielaisin. "Näetkö minut?"
"Totta kai", Jumala sanoi. "Olen tarkkaillut sinua jo jonkin aikaa. Saattaisit olla minulle varsin hyödyllinen."
Judith on tyttö, jota ei kuunnella mutta joka nähdään väärin. Myönteistä huomiota hän ei tunnu saavan juuri missään, mutta sitten kouluun tulee opettaja, joka näkee tytön ahdingon. Pyörimään lähteneitä pyöriä ei kuitenkaan ole helppo pysäyttää.

Ihana maa on kertomus mielikuvituksen voimasta, vallankäytöstä seurauksineen, rakkauden puutteesta, uskosta ja uskonpuutteesta. Romaanissa on kysymys myös oikeudenmukaisuudesta ja hyvän ja pahan taistelusta, ja siksi se liimaa lukijan tehokkaasti äärelleen.

Grace McCleen kirjoittaa viehättävästi ja kauniisti pienen tytön näkökulmasta niin, että tarina on todenmakuinen ja elävä. Judithin hahmo on kuvattu niin hienosti, että hänet on helppo kuvitella, ja tarinan tyyli sopii hyvin näkökulmaan. Uskonnollisessa yhteisössä kasvaneen ja yhteisöönsä vahvasti juurtuneen Judithin tarina koskettaa syvästi.

Ihanasta maasta on kirjoitettu myös seuraavissa blogeissa: Rakkaudesta kirjoihin, Lumiomena, Lukutoukan kulttuuriblogi, Mari A:n kulttuuriblogi, Kirjavinkit, Luettua sekä Järjellä ja tunteella.

McCleenin romaanilla avaan osallistumiseni Naistenviikko kirjablogeissa -tapahtumaan. Kirjankansibingosta kuittaantuu ruutu Keltainen.

Kommentit

  1. Kuulostaapa erikoiselta kirjalta. Lasten näkökulmasta kirjoitetut kirjat ovat parhaimmillaan tosi hyviä, heillä on niin omaperäisiä ajatuksia asioihin. :) Hieno keltainen kirja, pitää ottaa lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanassa maassa on näkökulma, jollaiseen en ole aiemmin törmännyt. Siten kirja on siis kiinnostavaa luettavaa, ja lapsen näkemys on kuvattu hyvin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El