Siirry pääsisältöön

Blake Crouch: Wayward Pines - ei pakotietä

"Hän ajatteli Wayward Pinesin viktoriaanisia taloja ja niissä asuvia perheitä. Kuinka moni asukas - vanki - esitti päivät pitkät vahvaa ja huoletonta mutta valvoi öisin peloissaan, yritti kuumeisesti ymmärtää, miksi heidät oli suljettu tähän maisemavankilaan?"
Blake Crouch:
Wayward Pines - ei pakotietä
(Tammi 2015)
Alkuteos Pines 2012
Suomentanut Ilkka Rekiaro
330 sivua
Jopas on vetävästi liikkeelle lähtevä dekkari! Wayward Pines - ei pakotietä vie lukijansa suoraan keskelle tapahtumia, kun salaisen palvelun agentti Ethan Burke herää ulkosalta loukkaantuneena ja vailla minkäänlaisia henkilöpapereita, puhelimesta tai lompakosta puhumattakaan. Vähitellen muistikuvat palaavat: Burke on ajanut kollegansa Stallingsin kanssa Wayward Pines -nimiseen vuoristojen ympäröimään kylään etsimään kahta kadonnutta agenttia. Kaupunkiin saavuttuaan hän joutuu rajuun kolariin, jonka jälkeen kaikki on toisin. Yhteyttä ulkomaailmaan ei tunnu saavan ja myös kaupungista poistuminen tuntuu olevan täysin mahdotonta.

Kun Burke yrittää päästä selville tapahtuneesta, häntä ei oteta tosissaan. Alkaa vaikuttaa siltä, että agentti on suuressa vaarassa kaupungissa, jossa tavallisen maailman lait eivät päde ja jossa asukkaita hallitaan pelolla.

Blake Cruchin dekkari on sitä lajia, joka pakottaa lukijansa äärelleen. Tunnelma on vahvan ja vakuuttavan mystinen ensimmäisiltä sivuilta saakka ja tuo eittämättä mieleen Twin Peaksin. Takaa-ajokohtaus on minun makuuni turhan pitkitetty, mutta scifi-maustetun dekkarin ystäville kirjaa voi ehdottomasti suositella. Loppuratkaisu on yllättävä eikä täysin mieleeni, mutta kirjan pohjalta tehdyn tv-sarjan aion kyllä katsoa, mikäli se vain sopivasti saataville ilmaantuu.

Ethan Burken mukana Wayward Pinesiin ovat matkanneet myös Krista, Nina Mari, Susa, Heidi, JuhaVillis ja Annika.

Kiitän kustantajaa jännittävistä lukuhetkistä!

Kirjankansibingossa Wayward Pines - ei pakotietä
asettuu ruutuun Mies.

Kommentit

 1. Minullakin tämä odottelee lukupinossa. Twin peaksista en aikoinaan innostunut, mutta tämä vaikuttaa tosi hyvältä bloggausten perusteella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että aiot tämän lukea. Kuulen mielelläni ajatuksiasi. :)

   Poista
 2. Scifi-mausteet vähän epäilyttävät kaikista kehuista huolimatta. Pidän realistisista dekkareista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Scifi-mausteet tulivat loppupuolella ja olisin ilmankin pärjännyt. :) Tunnelma tarinassa on kyllä hieno kaikessa mystisyydessään.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…