Siirry pääsisältöön

Kolme kirjaa

Sain sekä Katjalta että Leenalta kolmen kirjan haasteen - kiitos! Ideana siis on nimetä kolme kirjaa, joista on kirjoittanut blogiin ja jotka haluaisi lukea uudelleen. Valintaa helpottaa suuresti tuo ensimmäinen ehto: jos saisi valita kaikista elämän aikana luetuista kirjoista, veisi prosessi varmasti aikaa. Tosin ei tässä nytkään helpolla päässyt: monta hyvää kirjaa ja hienoa lukukokemusta jää mainitsematta.

Nykyään luen kirjoja uudelleen enää harvoin. Tuntuu, että kiinnostavaa uutta luettavaa tulee koko ajan niin paljon, että harvemmin maltan tarttua enää kirjoihin, jotka olen jo lukenut. Mutta silti on teoksia, joita lukiessani jo mietin, että haluaisin vielä palata niiden pariin.

Mitkä kolme kirjaa minä siis lukisin vielä uudelleen?


 1. Melko itsestään selvä valinta on Victor Hugon Kurjat (1862). Kertakaikkisen hieno romaani valosta ja varjosta, ihmisestä ja elämästä. Huikea elämys, jonka pohjalta tehty elokuva on edelleen kokematta - jälleen ihmettelen, miksi.


 2. Tove Janssonin Kesäkirja (1972) kuuluu niihin teoksiin, joiden pariin palaamista mietin jo kirjaa lukiessani. Varsinkin nyt kesällä kaunis teos on palannut mieleeni moneen kertaan.


 3. Kolmantena nostan esille Per Pettersonin Hevosvarkaat (2009), joka viimeistään nosti Pettersonin yhdeksi suosikkikirjailijakseni. Vähäeleinen tyyli ja hieno tarina jäivät vahvasti mieleeni, ja kirjaan tartun varmasti vielä joskus, kun haluan nauttia jostain täydellisyyttä hipovasta.
En muista, missä blogeissa tämä haaste on jo kiertänyt, mutta siitä huolimatta toivon kuulevani ainakin Kristan, Norkun ja Kuuttaren kirjavalintoja.

Kommentit

 1. Kiva, meillä on yksi sama kirjavalinta, Kurjat. Huikea teos. Kesäkirjan olen lukenut ja Pettersonilta Kirottu ajan katoava virta teoksen. Luen varmaan myös Hevosvarkaat jossakin vaiheessa ja Kesäkirja pitää lukea uudestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjat on tosiaan huikea. Kirottu ajan katoava virta on myös hieno, mutta Hevosvarkaat on minulle ykkönen. :)

   Poista
 2. Ooh, sinulla on Kesäkirja tuolla kannella? Siinä on juuri se kesäisen meren väri ja tunnelma, helteisen päivän jälkeen... Hyvä kirja, luin alkukesästä itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti Kesäkirja oli minulla vain kirjastosta lainassa, olisi kivaa saada omaksi kappale juuri tuolla kannella.

   Poista
 3. Komppaan Mai Laaksoa, Kurjat on huipputeos ! Tosiaan, siitähän on tehty elokuva. Kyllä se on jossain vaiheessa nähtävä :)

  VastaaPoista
 4. Tuo Hevosvarkaat täytyykin laittaa muistiin. Kurjat on kyllä niin mahtava.

  VastaaPoista
 5. Sinulla on tässä sellaiset kirjat, joists olen kovasti kuullut kehuja mutta eipä ole tullut luettua. Pitääpä taas laajentaa lukulistaa. :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos haasteesta! Pitääpä ruveta miettimään mitkä kolme valitsen. Onneksi valinta on tehtävä vain blogiin kirjoitetuista kirjoista, muuten tehtävä olisi aika vaikea.

  Valitsemasi kirjat ovat kaikki lukulistallani, mutta vielä en ole niihin tarttunut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Onneksi valikoitavien kirjojen listassa tosiaan on rajausta, muuten olisi liian hankalaa.
   Olisikin kiva lukea ajatuksiasi, jos jossain vaiheessa päädyt kolmikosta jotain lukemaan.

   Poista
 7. Olen lukenut Kurjat kolme kertaa. Hieno valinta. Olen nähnyt myös musikaaliin perustuvan elokuvan, mutta sen voi minusta hyvin jättää katsomatta. Hevosvarkaat on myös hieno kirja. Nolona tunnustan, että en ole lukenut Kesäkirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme kertaa - kunnioitettava suoritus! Ehkä en elokuvan kanssa hätäile, tai ainakaan en kuluta aikaani murehtiakseni sitä, että elokuva on katsomatta.

   Poista
 8. Saitkin siis haasteen tuplana :) Kurjat haluan jonakin päivänä lukea, samoin Kesäkirjan... Ainakin nämä joskus ehdin, vaikka luenkin niin paljon samoja kirjoja uudestaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskasti sattui, kun haaste tuli teiltä molemmilta vielä samana päivänä. :) Toivottavasti tartut jonain päivänä noihin molempiin kirjoihin. Mielelläni kuulisin ajatuksiasi niistä.

   Poista
 9. Kesäkirja löytynee minunkin listaltani, jahka ehdin listani laatimaan. Se on ihanista ihanin kirja.

  Kurjat on lukematta, joten se voisi olla seuraava klassikkohaasteeni. Per Pettersonia löytyy jo hyllystä, kunhan ehtisin vain lukemaan. Hienoja kirjoja onkin listallasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkirjaa olen uusintalukuun kaipaillut, siinä on niin suloinen tunnelma. Sopisi hyvin sulostuttamaan sateisia päiviä. :)

   Kiitos, Elina. Toivottavasti Kurjat ja Hevosvarkaat päätyvät jonain päivänä luettavaksesi!

   Poista
 10. Kiitos että ehdit vastata<3 Kurjat: Samaa mieltä! Kesäkirjaa en ole lukenut...Luin Pettersonilta erään tosi hyvän ja nyt kadun, että lahjoitin sen pois, olisin lukenut uudelleen. Se oli se Kirottu ajan katoava virta. hevosvarkaatkin lukisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun haastoit! <3 Kirottu ajan katoava virta oli hieno, mutta Hevosvarkaat vei sydämeni. Olenpa iloinen, kun olen Pettersoniin tutustunut.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…