Siirry pääsisältöön

Halldór Kiljan Laxness: Salka Valka

"Laihassa mullassa on maanpäällinen kasvillisuus heikkoa ja maanalainen vähäistä. Niin kuin nyt esimerkiksi Salka Valka. Oli ollut aika, jolloin hän oli seisonut puron yli johtavalla sillalla ja katsellut leikkiviä lapsia ja toivonut olevansa samanlainen kuin he ja pääsevänsä heidän joukkoonsa. Se oli ollut hänen suurin haaveensa. Mutta hän oli vain huorantytär ja he heittelivät häntä paskalla. Kun hän silloin ajatteli heitä, valtasi hänen mielensä viha, jota mikään ei tuntunut voivan lauhduttaa - vähäväkisen viha mahtavampiaan kohtaan."
Halldór Kiljan Laxness: Salka Valka
(WSOY 1985)
Islanninkielinen alkuteos Salka Valka 1931 ja -32
Suomentanut Jyrki Mäntylä
396 sivua
Halldór Kiljan Laxnessin Salka Valka on klassikkoromaani, joka sijoittuu Islannin Oseyriin, Axlarvuonon rannalle. Miljöönä on pieni kalastajakylä, jolla on tarjottavanaan lähinnä kurjuutta ja köyhyyttä, jos kohta jotkut kyläläiset ovat kurjuuden yläpuolelle päässeet. Tuohon kylään saapuu yksitoistavuotias Salka Valka äitinsä kanssa. Kaksikon oli tarkoitus suunnata lupauksia täynnä olevaan etelään, mutta matka katkeaa, kun rahat loppuvat. Äiti ja tytär löytävät kylästä yösijan ja jäävät sinne.

Salka Valkan lapsuus ei ole kaunis vaan karu kuin se onneton kylä, josta muodostuu hänen kotinsa. Tytön äitiä pidetään yleisesti huonona naisena, joka antautuu aviollisiin iloihin ennen avioliittoa. Kihlauksesta puhutaan, mutta siitä ei tule mitään, ja rapistuvan naisen rinnalla kohti aikuisuutta kasvaa tytär, joka herättää kiinnostusta vastakkaisessa sukupuolessa. Pelastusarmeijan huomasta äiti hakee lohtua ja  anteeksiantoa. Tytär puolestaan taistelee sitkeästi islantilaisessa tuulessa ja ponnistelee saavuttaakseen jotain parempaa.

Jotain parempaa Salka Valka lopulta saavuttaakin. Hänestä kasvaa itsenäinen ja sitkeä nuori nainen, joka luottaa vaistoihinsa. Hän on monella tapaa äitinsä vastakohta ja kuin pienen, sitkeän saarivaltion symboli.

Paitsi että romaani kertoo nuoresta tytöstä, kertoo se myös kokonaisesta kyläyhteisöstä. Aatteiden tuulet tuivertavat niin idästä kuin lännestä, eikä levottomuuksiltakaan vältytä. Kyläläiset kuvataan realistisesti puutteineen kaikkineen, ja kokonaisuudesta muodostuu elävä. Halldór Kiljan Laxness kuvaa kylää ympäristöineen ja ihmisineen kauniisti, yksityiskohtaisesti ja vivahteikkaasti.
Ei kukaan ymmärrä sydäntä - kaikkein vähiten nuo jyrkät tunturit, jotka hallitsevat tätä koleata, syvänvihreätä vuonoa ja sen kapeaa rantakaistaletta jumalten kaltaisina, kietoutuneina pilviin ja tanssiviin myrskyihin. Raa'at merituulet puhaltavat öisin kurjiin kalastajahökkeleihin, vähääkään välittämättä siitä, että siellä ehkä nukkuu joku herkkä sielu.
Halldór Kiljan Laxness palkittiin kirjallisuuden Nobelilla vuonna 1955.

Tästä islantilaiseepoksesta on kirjoitettu myös Hurjan Hassun Lukijan blogissa ja Kirjavinkeissä.

Salka Valkalla otan Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteessa ensimmäisen askeleeni Islantiin.

Kommentit

 1. Tämä oli tämän vuoden parhaimpia kirjoja mitä olen lukenut. Hienot luontokuvaukset ja koskettavat ihmiskuvaukset, suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kirja tosiaankin! Tämä kuuluu niihin tarinoihin, jotka kasvavat mielessä vielä kirjan kansien sulkeuduttua.

   Poista
 2. Oi, minulla on tämä hyllyssä! Miksen lukisi?!

  VastaaPoista
 3. Salka Valka on hieno kirja itsenäisestä nuoresta tytöstä ja naisesta. Minäkin suosittelen tätä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…