Siirry pääsisältöön

Marko Leino: Joulutarina

"Kohtalo oli äkkiarvaamatta kipannut pienen Nikolaksen hartioita painamaan niin suunnattoman menettämisestä ja yksin jäämisestä koostuvan taakan, ettei hän edes kasvaessaan ja voimistuessaan koskaan kyennyt ravistamaan sitä harteiltaan. Nikolaksen oli kannettava lapsuutensa taakkaa mukanaan koko elämänsä ajan. Se oli myös suurin syy siihen, että Nikolas muokkautui sellaiseksi hahmoksi, millaisena hänet nykyään ympäri maailmaa tunnetaan."
Marko Leino: Joulutarina
(Gummerus 2007)
Äänikirjan kesto 7h 36min.
Lukija Hannu-Pekka Björkman
Joulutarina on ollut minulle tähän saakka tuttu hienona elokuvana, jonka olemme perheen kesken katsoneet useaan kertaan. Kirjaan tartuin hieman epäröiden, sillä elokuva on niin onnistunut, että pelkäsin kirjan muodostuvan pettymykseksi. Niin ei kuitenkaan käynyt vaan sain todeta romaanin sopivan erinomaisen hyvin joulun odotukseen. Minä kuuntelin tarinan äänikirjana, jonka lukee Hannu-Pekka Björkman - kertakaikkisen täydellinen valinta lukijaksi.

Joulutarina kertoo, mistä joulupukki on tullut. Kehystarinassa ukki kertoo Tommille ja Ossille lapsuudessaan kuulemansa tarinan, jonka päähenkilö on Nikolas. Hän on kertomuksen alussa viisivuotias, menettää onnettomuudessa sisarensa ja vanhempansa ja huomaa pian olevansa orpo. Nikolaksen kotikylässä mietitään, mitä tehdä. Vähävaraiset perheet eivät koe voivansa ottaa vastuulleen poikaa, joka merkitsee ylimääräistä ruokittavaa suuta. Sitten ratkaisu löytyy:
-Hyvä on, Gideon nyökkäsi tyytyväisenä. -Sovitaan sitten niin, että kylän jokainen perhe ottaa Nikolaksen vuodeksi kerrallaan hoidettavakseen. Hanneksen ja Kristiinan perhe olkoon ensimmäinen. Sovitaan myös niin, että perheenvaihto tehdään aina samana päivänä. Tuo päivä olkoon tästä päivästä seuraava, eli joulu.
Kyläläiset pitävät Nikolaksesta, mutta kun katovuosi vie vähäisenkin ruoan, ei enää löydykään perhettä, joka voisi ottaa pojan luokseen. Apu tulee yllättävältä taholta, ja Nikolas päätyy muuttamaan pois kylästä. Silti hän ei unohda hänestä huolta pitäneitä ihmisiä vaan käy joka joulu jättämässä oville lahjoja. Tästä tulee perinne, joka vuosien myötä kasvaa suuriin mittasuhteisiin.

Joulutarina on viehättävä lasten ja nuorten sekä lapsenmielisten satu, jossa on ripaus joulun taikaa ja hyppysellinen suloista joulun tunnelmaa. Nikolaksen tarina on surullinen, mutta surusta syntyy jotain kaunista ja tarunomaista. Kertomus kuvaa paitsi joulua ja sen tarunomaista isäntää, myös elämänkulkua ja kohtalon hiljaista hyväksymistä. Joulutarinaa voi suositella kaikille, jotka haluavat uskoa jouluun ja sen hyväntahtoiseen, punanuttuiseen hahmoon.

Joulutarinalla saan yhden suorituksen Talven lukuhaasteeseen.

Kommentit

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta, tämän voisi lukea vaikka ensi jouluna, nyt on liikaa muuta. Laitan tämän kirjan korvan taakse!:D

  VastaaPoista
 2. Kiva, että tämä on äänikirjana saatavilla. Voin ottaa vinkin talteen vaikka ensi jouluksi. :) Björkman on todella hyvä lukija, ja sopinee tosiaan täydellisesti tähän kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin Björkmanista tässä kirjassa todella paljon. Suosittelen!

   Poista
 3. Minulla on vielä kokematta sekä elokuva että kirja, mutta näiden aika tulee varmaan vielä :) Ihania joulutunnelmia sinulle Jonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sittenpä suosittelen sinua tarttumaan sekä elokuvaan että kirjaan. Minä pidin molemmista!
   Tunnelmallista joulunaikaa sinulle, Katja!

   Poista
 4. Elokuva on todella kiva. Olen katsonut sen pari kertaa. Pitäisi lukea myös kirja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidin elokuvasta. Mietin, antaako kirja mitään, kun elokuva on niin tuttu, mutta kyllä siitä paljon sain. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El