Siirry pääsisältöön

Marko Leino: Joulutarina

"Kohtalo oli äkkiarvaamatta kipannut pienen Nikolaksen hartioita painamaan niin suunnattoman menettämisestä ja yksin jäämisestä koostuvan taakan, ettei hän edes kasvaessaan ja voimistuessaan koskaan kyennyt ravistamaan sitä harteiltaan. Nikolaksen oli kannettava lapsuutensa taakkaa mukanaan koko elämänsä ajan. Se oli myös suurin syy siihen, että Nikolas muokkautui sellaiseksi hahmoksi, millaisena hänet nykyään ympäri maailmaa tunnetaan."
Marko Leino: Joulutarina
(Gummerus 2007)
Äänikirjan kesto 7h 36min.
Lukija Hannu-Pekka Björkman
Joulutarina on ollut minulle tähän saakka tuttu hienona elokuvana, jonka olemme perheen kesken katsoneet useaan kertaan. Kirjaan tartuin hieman epäröiden, sillä elokuva on niin onnistunut, että pelkäsin kirjan muodostuvan pettymykseksi. Niin ei kuitenkaan käynyt vaan sain todeta romaanin sopivan erinomaisen hyvin joulun odotukseen. Minä kuuntelin tarinan äänikirjana, jonka lukee Hannu-Pekka Björkman - kertakaikkisen täydellinen valinta lukijaksi.

Joulutarina kertoo, mistä joulupukki on tullut. Kehystarinassa ukki kertoo Tommille ja Ossille lapsuudessaan kuulemansa tarinan, jonka päähenkilö on Nikolas. Hän on kertomuksen alussa viisivuotias, menettää onnettomuudessa sisarensa ja vanhempansa ja huomaa pian olevansa orpo. Nikolaksen kotikylässä mietitään, mitä tehdä. Vähävaraiset perheet eivät koe voivansa ottaa vastuulleen poikaa, joka merkitsee ylimääräistä ruokittavaa suuta. Sitten ratkaisu löytyy:
-Hyvä on, Gideon nyökkäsi tyytyväisenä. -Sovitaan sitten niin, että kylän jokainen perhe ottaa Nikolaksen vuodeksi kerrallaan hoidettavakseen. Hanneksen ja Kristiinan perhe olkoon ensimmäinen. Sovitaan myös niin, että perheenvaihto tehdään aina samana päivänä. Tuo päivä olkoon tästä päivästä seuraava, eli joulu.
Kyläläiset pitävät Nikolaksesta, mutta kun katovuosi vie vähäisenkin ruoan, ei enää löydykään perhettä, joka voisi ottaa pojan luokseen. Apu tulee yllättävältä taholta, ja Nikolas päätyy muuttamaan pois kylästä. Silti hän ei unohda hänestä huolta pitäneitä ihmisiä vaan käy joka joulu jättämässä oville lahjoja. Tästä tulee perinne, joka vuosien myötä kasvaa suuriin mittasuhteisiin.

Joulutarina on viehättävä lasten ja nuorten sekä lapsenmielisten satu, jossa on ripaus joulun taikaa ja hyppysellinen suloista joulun tunnelmaa. Nikolaksen tarina on surullinen, mutta surusta syntyy jotain kaunista ja tarunomaista. Kertomus kuvaa paitsi joulua ja sen tarunomaista isäntää, myös elämänkulkua ja kohtalon hiljaista hyväksymistä. Joulutarinaa voi suositella kaikille, jotka haluavat uskoa jouluun ja sen hyväntahtoiseen, punanuttuiseen hahmoon.

Joulutarinalla saan yhden suorituksen Talven lukuhaasteeseen.

Kommentit

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta, tämän voisi lukea vaikka ensi jouluna, nyt on liikaa muuta. Laitan tämän kirjan korvan taakse!:D

  VastaaPoista
 2. Kiva, että tämä on äänikirjana saatavilla. Voin ottaa vinkin talteen vaikka ensi jouluksi. :) Björkman on todella hyvä lukija, ja sopinee tosiaan täydellisesti tähän kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin Björkmanista tässä kirjassa todella paljon. Suosittelen!

   Poista
 3. Minulla on vielä kokematta sekä elokuva että kirja, mutta näiden aika tulee varmaan vielä :) Ihania joulutunnelmia sinulle Jonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sittenpä suosittelen sinua tarttumaan sekä elokuvaan että kirjaan. Minä pidin molemmista!
   Tunnelmallista joulunaikaa sinulle, Katja!

   Poista
 4. Elokuva on todella kiva. Olen katsonut sen pari kertaa. Pitäisi lukea myös kirja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidin elokuvasta. Mietin, antaako kirja mitään, kun elokuva on niin tuttu, mutta kyllä siitä paljon sain. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…