Siirry pääsisältöön

Anna Jansson: Haudankaivaja

"Rikostarkastaja Maria Wern kuuli omakotitalon palosta Roman kirkon itäpuolella varhain perjantaiaamuna mennessään poliisitalon vastaanoton ohi. Aamu-uutiset olivat jääneet kuuntelematta. Hän oli päättänyt olla avaamatta radiota. Hiljaisuus tuntui tarpeelliselta, sillä hän oli ollut kuukausia tunnekuohun armoilla sen jälkeen, kun hänen rakasta Periään oli ammuttu virkatehtävissä."
Anna Jansson: Haudankaivaja
(Gummerus 2009)
Alkuteos Först när givaren är död
Suomentaja Arja Gothóni
Äänikirjan kesto 12h 40min.
Lukija Kaija Kärkinen
Haudankaivaja sijoittuu idylliselle Gotlannin saarelle. Roma-nimisessä kylässä asuu Frida Norrby, jota pidetään vanhuudenhöperönä. Öisin nainen kaivaa jotain pihamaallaan ja suree kuollutta miestään, josta on paljastunut jotain odottamatonta.
Minä tulen pian luoksesi, ystävä hyvä, hän tapasi sanoa. Ja samalla hän pelkäsi sitä toista Helgeä, jonka hän oli vaistonnut tämän kuoleman jälkeen. Ihan niin kuin Hitchcokin elokuvassa, jossa oli ne kaksoset. Paha kaksonen ja hyvä kaksonen, joita oli mahdoton erottaa toisistaan, ellei tiennyt tuntomerkkiä. Ehkä asia oli niin monimutkainen, että Helge oli sekä paha että hyvä, hän ajatteli lopulta.
Eräänä yönä Fridan talo tuhopoltetaan maan tasalle ja naisen uskotaan kuolleen tulipalossa. Maria Wern ryhtyy tutkimaan asiaa, ja pian pienessä pitäjässä alkaa tapahtua muutakin outoa: ruumiilta ei vältytä ja Roman kylän valtaa pelko.

Dekkariin sisältyy monenlaisia tarinoita. Klassiseen tapaan päähenkilöllä on paineita paitsi murhien selvittelemisen vuoksi, myös yksityiselämässään. Rakastettu Per makaa sairaalassa eikä halua tavata Mariaa. Maria kuitenkin jää henkilönä melko etäiseksi, kun etualalle asettuvat monet kylän kiinnostavat asukit. Heistä suosikikseni nousi Frida Norrby, jonka viisaan utelias suhtautuminen elämään viehätti. Jotain hänestä kertoo ystävyys nuorukaisen kanssa, johon moni muu suhtautuisi varmasti vieroksuen.

Haudankaivajassa nousee esille useita teemoja. Mukana on niin ikääntymisen ja vanhustenhoidon surkean tilan tematiikkaa kuin rakkautta ja rakkaudettomuutta. Teos on runsas mutta kuuntelukokemuksena toimiva ja viihdyttävä rikosromaani idyllisestä Gotlannista.

Tämän dekkarin on lukenut myös Villis. Äänikirjan ovat kuunnelleet MarikaOksa ja Anu.

Tämä Maria Wern -dekkari on ensimmäinen suoritukseni Annamin Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteeseen.

Kommentit

 1. Maria Wern -sarjan ääniversiot ovat mainiota kuunneltavaa. Sain juuri loppuun Haudan takaa -äänikirjan, ja tykkäsin siitä kuten tästäkin. Lukija vaihtui Pinja Flinkiin, mutta hän on hyvä lukija. Voi kun kustantaja tekisi koko sarjasta ääniversiot. Nyt ilmeisesti äänikirjoina on vaan näitä uusimpia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin kuunnella tuo Haudan takaa, jos se jostain eteen sattuu.

   Poista
 2. Olen lukenut kaikki Maria Wern-sarjan kirjat. Maria on mainio päähenkilö ja joutuukin usein kiperiin tilanteisiin. Olen katsonut myös tv-sarjan, mutta en oikein löydä kirjojen Mariasta ja näyttelijästä samaa. Sarja on kyllä tehty aika pitkälti kirjojen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria jäi tässä kirjassa aika etäiseksi, mutta pitäisi varmaan tutustua häneen paremmin sarjan muiden osien avulla. Tv-sarjaa en ole katsonut, nyt tosin sekin kiinnostaa.

   Poista
 3. Minä ehdin vähän kyllästyä yhteiskunnallisten epäkohtien toistamiseen, mutta ei tämä mikään huono dekkari ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika alleviivatusti niitä toki tuodaan esille, mutta minä en huomannut kyllästyä. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El