Siirry pääsisältöön

Virpi Hämeen-Anttila: Kirkkopuiston rakastavaiset

Jutussa oli tosiaan jotakin mystistä, vaikka näytti todennäköiseltä, että nuori herra Ahlman ja neiti Walkendorf olivat yksissä tuumin päättäneet päivänsä. Ehkä yksityiskohtia pitäisi silti tutkia lähemmin. Mutta sallisiko Martti sen, jos tapaus oli poliisin mielestä selvä?
Virpi Hämeen-Anttila: Kirkkopuiston rakastavaiset
Otava 2019
319 sivua
Äänikirjan lukija Aku Laitinen
Kesto 8 t 51 min

Harrastajaetsivä Karl Axel Björk on täällä taas. Kirkkopuiston rakastavaiset on 1920-luvulle sijoittuvan Björk-sarjan kuudes osa: aiemmin ovat ilmestyneet Yön sydän on jäätä (2014), Käärmeitten kesä (2015), Kuka kuolleista palaa (2016), Koston kukat (2017) ja Tiergartenin teurastaja (2018).

Nyt Björk on palannut Berliinistä koti-Suomeen ja yrittää unohtaa Saksan karmeat tapahtumat. Gustav-setä odottaa, että Karl Axel asettuu Axel-Electro-Aktiebolagin palvelukseen entistä tiiviimmin – sedällä tosin saattaa olla vielä muitakin intressejä, sillä perheen Lisbet-tytär on sulhasta vailla. Björkin yksityiselämän suunnat eivät kuitenkaan ole erityisemmin selkiytyneet, eikä mies oikein tiedä, mitä haluaa. Tai ehkä tietää, mutta kaikkea nokkela nuoriherra ei pysty itse hallitsemaan.

Yksityiselämänsä sijaan Karl Axel saa pian muuta ajateltavaa, kun Vanhan kirkon puistosta löytyy kaksi vainajaa. Apteekkarin poika Ahlman ja nousukas Walkendorfin tytär ovat tapailleet toisiaan vanhempiensa tietämättä, ja näyttää vahvasti siltä, että pariskunta on aiheuttanut kuolemansa itse – aivan kuin Shakespearen Romeo ja Julia.

Useampi henkilö on kuitenkin sitä mieltä, että kaikki tapauksessa ei täsmää. Karl Axel Björk ryhtyy tutkimaan tapausta poliisiystävänsä Martin siunauksella, ja pian alkaakin selvitä, millaisia luurankoja menestyneiden ja vaikutusvaltaisten miesten kaapeista löytyykään.

Björk-sarjan ystäville myös tämä kuudes osa tarjoaa tuttua, taattua laatua. Ajankuva toimii erinomaisesti ja juoni kulkee vetävästi. Pidän siitä, että vaikka dekkarissa käsitellään rankkoja aiheita, tyylikkyys säilyy eikä mässäilyyn sorruta.

Helmet 2020 -lukuhaasteessa kuittaan tällä teoksella kohdan 24. Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa.


Muualla: Kirjavinkit, Kirjan pauloissa ja Oksan hyllyltä.

Kommentit

  1. Pidän tästä Björk-sarjasta kovasti juuri loistavan ajankuvauksen takia. Nämä toimivat myös äänikirjoina kuunneltuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olenkin ensimmäistä lukuun ottamatta tainnut kuunnella kaikki Björk-sarjan osat. Toimivat tosiaan mainiosti äänikirjoina. Ja ajankuva viehättää aina vain. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok