Siirry pääsisältöön

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli

Kerroin, mitä tiesin neliulotteisesta aika-avaruudesta. Sen, että kaikki ajat ovat olemassa, ja eme vain havaitsemme ne hetket yksi kerrallaan. Että jokaisella on omat nykyhetkensä, eivätkä ne ole yhteismitallisia.
Marisha Rasi-Koskinen:
Auringon pimeä puoli
WSOY 2019
369 sivua
Äänikirjan lukija Liisa Sofia Pöntinen
kesto 12 t 48 min
Marisha Rasi-Koskinen voitti nuortenromaanillaan Auringon pimeä puoli vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Palkinnon saajan valitsi muusikko Olavi Uusivirta, joka kuvasi Rasi-Koskisen romaania otteessaan pitäväksi ja kysymyksiä herättäväksi. Uusivirran palkitsemispuhe löytyy Suomen Kirjasäätiön sivuilta.

Otteessaan pitävä, sitä Auringon pimeä puoli tosiaan on. Se tempaa mukaansa niin, että tarinaa on vaikea jättää kesken. Samalla, kun haluaa innolla tietää, mitä tapahtuu, ei kuitenkaan halua, että kirja vielä päättyisi. Rasi-Koskisen luoma maailma on niin kiehtova.

Kaivoksen kaupunki muodostaa tarinan miljöön. Kuten kaupungin nimestä voi päätellä, on sen keskiössä kaivos, joka on tuonut yhteisölle vaurautta mutta myös vienyt monelta paljon. Kaivosta johtaa salaperäinen mies, joka pitää koko kaupunkia rautaisessa otteessaan. Yhteydet ulkopuolelle ovat minimissä ja kouluissa opetetaan valikoidusti tietoja, jotka katsotaan lapsille tarpeellisiksi.

Auringon pimeän puolen minäkertoja on 16-vuotias Emilia, joka asuu isoisänsä kanssa Kaivos-kaupungissa. Emilia ja isoisä ovat hieman erikoisessa asemassa, sillä he sinnittelevät edelleen pienessä kotitalossaan, jota isoisä ei ole suostunut myymään. Ympärille rakentuu korkeita kerrostaloja, ja varjot kotitalon pihalla kasvavat.

Emilia on menettänyt äitinsä niin varhain, että tytöllä ei ole minkäänlaisia muistikuvia äidistään. Isästä ei ole tietoa. Jokin yhteys kaivoksella on siihen, miksi Emilia on orpo, mutta totuuden selvittäminen tuntuu olevan kovin vaikeaa.

Kun isoisä avaa Emilian äidin kuolemasta saakka suljettuna olleen kesähuoneen, saa Emilia käsiinsä piirustuksen, joka hämmentää perin pohjin. Mitä äidille oikein tapahtui? Mihin isä katosi? Miksi äidin paras ystävä Miima on niin erikoinen? Oliko Miima todella äidin ystävä?

Ennen kuin Emilia saa kysymyksiinsä vastauksia, tekee hän hämmästyttävän matkan, jonka varrella riittää käänteitä. Emilian tarina vetää alusta saakka mukaansa ja onnistuu pitämään mielenkiinnon yllä loppuun saakka vakuuttavasti. Romaani muistuttaa hienosti siitä, mitä ääriajattelu voi tuoda tullessaan ja miten päätöksillä on kauaskantoisia merkityksiä.

Auringon pimeä puoli on romaani, jonka soisin päätyvän monen lukijan käsiin. Finlandia-palkinto varmasti edesauttaa näkyvyyttä, mutta toivon, että kirjaan tarttuvat nekin, jotka eivät tunne nuortenkirjoja omaksi lajikseen. Aikuislukijallekin Rasi-Koskisen romaanilla on paljon annettavaa.

Tästä romaanista muualla: Kirjaluotsi, Oksan hyllyltäKirsin kirjanurkka, Yöpöydän kirjat, Kirjahilla ja Kirjapöllön huhuiluja.

Avaan tällä romaanilla osallistumiseni Helmet 2020-lukuhaasteeseen. Siinä Auringon pimeä puoli menee kohtaan 37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa. Ajalla on kaiken kaikkiaan valtava merkitys romaanissa, ja se miten aikaa kuvataan, on mielestäni hienosti toteutettu.

Kommentit

  1. Tämä odottaa yöpöydällä lukemista. Siispä tulen lukemaan arviosi sen jälkeen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...