Siirry pääsisältöön

Juha Itkonen & Kjell Westö: 7 + 7 levottoman ajan kirjeitä

Minä asetan tietyt rajat sille mitä voin ja saan kirjoittaa. Minkälaiset, se on oma asiani, mutta teen sen koska uskon maailmassa olevan asioita joita en ymmärrä, tai en kykene kuvaamaan, enkä halua loukata asianomaisia ihmisiä kirjoittamalla pinnallisesti ja huonosti sellaisesta, mikä ansaitsisi paremman ja syvemmän kuvauksen. Silti asennoidun niin, että meidän kirjailijoiden täytyy saada yrittää. (Kjell Westö)
Juha Itkonen ja Kjell Westö:
7+7 – levottoman ajan kirjeitä
Otava 2019
Kjell Westön kirjeet ruotsista suomentanut Laura Beck
333 sivua

Olin syksyllä eräässä tilaisuudessa kuuntelemassa Juha Itkosta. Samassa tilaisuudessa kuulin tästä kirjekokoelmasta, joka syntyi kustantamon aloitteesta ja jossa kirjailijat Juha Itkonen ja Kjell Westö kirjoittavat toisilleen kirjeitä parin vuoden ajan. Oli selvää, että hankin kirjan itselleni luettavaksi.

Onneksi hankin. 7+7 – levottoman ajan kirjeitä on ihastuttava teos, jonka soisi päätyvän monen lukijan käsiin. Vinkki: äänikirjaversiossa kirjailijat lukevat itse omat kirjeensä!

On selvää, että kirjailijakollegat ovat monesta asiasta samaa mieltä. Esimerkiksi kokemukset kirjailijuudesta ja kirjallisuuden vastaanotosta yhdistävät, samanmielisiä he ovat myös #metoo-ilmiöstä. Voisi ajatella, että onpas tylsää; olisipa kirjeenvaihtoon saatu henkilöitä, jotka ovat enemmän eri mieltä.

Tänä aikana, kun keskustelu tuntuu olevan pääosin kiistelemistä, epämääräisiin argumentteihin turvaamista tai täysin perustelematonta puskista huutelemista, kirjeteos tuntuu virkistävältä ja tyynnyttävältä. Nautin, kun saan lukea humaania teosta, joka avaa maltilla ja pohdiskellen aikamme kipukohtia, kuten ilmastonmuutosta.

Viehättävällä tavalla teoksessa vuorottelevat yleinen ja yksityinen. Sijansa saavat niin Trump kuin oma vanheneminen, luonto ja etuoikeutettu elämä, työ ja vanhemmuus.
Ehkä kirjoitan siis nyt alkuun vain, että olen kieltämättä ollut kiireinen mutta myös usein onnellinen. Sellainen vaikutelma minulle välittyi myös sinun kirjeestäsi. Kiireemme johtuvat osittain erilaisista syistä, elämäntilanteemme poikkeavat huomattavasti toisistaan, mutta ehkä sattumalta juuri nyt meistä molemmat ovat jollain tavoin hyvässä vaiheessa elämässään. (Juha Itkonen)
Kirjeet polveilevat ja rönsyilevät, mutta en pahastu siitäkään. Sen sijaan nautin.
Tämä meidänkin kirjamme: jälleen yksi tuhoon tuomittu yritys pysäyttää aika tai ainakin hidastaa sen kulumista. Jättää jokin muistijälki näistä päivistä jotka kuluivat niin nopeasti, päivistä jotka nyt ovat jo menneet. (Juha Itkonen)

Itkosen ja Westön teoksesta muualla: Kirjavinkit, Kirjaluotsi, Tuijata ja Kulttuuri kukoistaa.

Helmet 2020 -haasteessa tämä kirjeteos kuittaa kohdan 44. Kirjassa on kirjeenvaihtoa – aika ilmiselvä valinta tähän haastekohtaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…