Siirry pääsisältöön

Virpi Hämeen-Anttila: Kirkkopuiston rakastavaiset

Jutussa oli tosiaan jotakin mystistä, vaikka näytti todennäköiseltä, että nuori herra Ahlman ja neiti Walkendorf olivat yksissä tuumin päättäneet päivänsä. Ehkä yksityiskohtia pitäisi silti tutkia lähemmin. Mutta sallisiko Martti sen, jos tapaus oli poliisin mielestä selvä?
Virpi Hämeen-Anttila: Kirkkopuiston rakastavaiset
Otava 2019
319 sivua
Äänikirjan lukija Aku Laitinen
Kesto 8 t 51 min

Harrastajaetsivä Karl Axel Björk on täällä taas. Kirkkopuiston rakastavaiset on 1920-luvulle sijoittuvan Björk-sarjan kuudes osa: aiemmin ovat ilmestyneet Yön sydän on jäätä (2014), Käärmeitten kesä (2015), Kuka kuolleista palaa (2016), Koston kukat (2017) ja Tiergartenin teurastaja (2018).

Nyt Björk on palannut Berliinistä koti-Suomeen ja yrittää unohtaa Saksan karmeat tapahtumat. Gustav-setä odottaa, että Karl Axel asettuu Axel-Electro-Aktiebolagin palvelukseen entistä tiiviimmin – sedällä tosin saattaa olla vielä muitakin intressejä, sillä perheen Lisbet-tytär on sulhasta vailla. Björkin yksityiselämän suunnat eivät kuitenkaan ole erityisemmin selkiytyneet, eikä mies oikein tiedä, mitä haluaa. Tai ehkä tietää, mutta kaikkea nokkela nuoriherra ei pysty itse hallitsemaan.

Yksityiselämänsä sijaan Karl Axel saa pian muuta ajateltavaa, kun Vanhan kirkon puistosta löytyy kaksi vainajaa. Apteekkarin poika Ahlman ja nousukas Walkendorfin tytär ovat tapailleet toisiaan vanhempiensa tietämättä, ja näyttää vahvasti siltä, että pariskunta on aiheuttanut kuolemansa itse – aivan kuin Shakespearen Romeo ja Julia.

Useampi henkilö on kuitenkin sitä mieltä, että kaikki tapauksessa ei täsmää. Karl Axel Björk ryhtyy tutkimaan tapausta poliisiystävänsä Martin siunauksella, ja pian alkaakin selvitä, millaisia luurankoja menestyneiden ja vaikutusvaltaisten miesten kaapeista löytyykään.

Björk-sarjan ystäville myös tämä kuudes osa tarjoaa tuttua, taattua laatua. Ajankuva toimii erinomaisesti ja juoni kulkee vetävästi. Pidän siitä, että vaikka dekkarissa käsitellään rankkoja aiheita, tyylikkyys säilyy eikä mässäilyyn sorruta.

Helmet 2020 -lukuhaasteessa kuittaan tällä teoksella kohdan 24. Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa.


Muualla: Kirjavinkit, Kirjan pauloissa ja Oksan hyllyltä.

Kommentit

  1. Pidän tästä Björk-sarjasta kovasti juuri loistavan ajankuvauksen takia. Nämä toimivat myös äänikirjoina kuunneltuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olenkin ensimmäistä lukuun ottamatta tainnut kuunnella kaikki Björk-sarjan osat. Toimivat tosiaan mainiosti äänikirjoina. Ja ajankuva viehättää aina vain. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…