Siirry pääsisältöön

Suunnitelmia vuodelle 2016

Keltainen kirjasto näkyy lukusuunnitelmissani vahvasti.
Kun kurkistin olan yli taaksepäin vuoteen 2015, totesin, että minun kohdallani lukusuunnitelmien tekeminen ei välttämättä tarkoita sitä, että suunnitelmani toteutuisivat läheskään aiotulla tavalla. Silti on hauskaa hieman ennakoida tulevaa ja pohtia, millainen lukuvuosi on edessä. Tässä siis joitakin ajatuksiani.

Lukuhaasteisiin olen ilmoittautunut mukaan. Omaksi ilokseni tartuin Helmet-lukuhaasteeseen, jossa yritän saada jonkun kirjan ainakin 25:een kohtaan. Samantapainen haaste oli viime vuonna tuo 50 kategoriaa, jossa tavoitteeni saavutinkin.

Kirjahillan blogin joulukoosteesta bongasin From Fiction to Reality -haasteen, jota ajattelin myöskin lähteä omaksi ilokseni selättämään - jospa tämän myötä tulisi luettua enemmän tietokirjallisuutta, jonka osuus viime vuoden lukemisissani oli nolostuttavan vähäinen. Ideana siis on lukea pareittain kauno- ja tietokirjallisuutta niin, että niissä on jokin yhdistävä teema, aihe tai muu. Yksi ajatus kirjaparista jo muhii mielessä tai on oikeastaan jo toteutuksen puolivälissä.

Olen ilmoittautunut myös Kansojen juurilla -lukuhaasteeseen, jossa ideana on lukea kirjallisuutta alkuperäiskansoista. Ensimmäisen kirjan tuohon haasteeseen olen jo ehtinyt lukea.

Seitsemännen taiteen tarinat -haasteessa puolestaan teemana ovat elokuvat. Siihenkin olen yhden kirjan ennättänyt lukea: Colm Toibinin Brooklyn-teoksesta on tehty elokuva, jonka toivon jossain vaiheessa pääseväni näkemään.

Kurjen siivellä matkataan itä-Aasiaan, ja sinne sijoittuva kirjallisuus on vielä hakusassa. Tavoitteekseni asetan, että luen haasteeseen ainakin neljä kirjaa, ja toivon löytäväni teoksia myös muualta kuin Japanista ja Kiinasta - äkkiseltään nuo kaksi maata tuntuvat helpoimmilta.

Hyvistä aikomuksista huolimatta kirjahyllyni pullistelee edelleen kirjoista, joita en ole ehtinyt lukemaan. Vuoden 2016 tavoitteeksi asetan lukea seuraavat kymmenen oman kirjahyllyn lukematonta kirjaa:
 • Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys. Romaani oli lukulistallani jo viime vuonna, enkä voi ymmärtää, miksi se kiertää minua niin ahkerasti. Romaani voitti hiljattain Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon, enkä minä ole sitä edelleenkään lukenut. Hyi minua!
 • John Williams: Stoner. Toinen teos, jonka lukematta jäämistä en voi ymmärtää. Vuoden 2015 alussa romaania kehuttiin paljon, mutta minun hyllyyni se on jäänyt avaamista odottelemaan.
 • Haruki Murakami: Maailmanloppu ja ihmemaa. Murakami sopii hyvin Kurjen siivellä -haasteeseen ja kiinnostaa toki muutenkin.
 • Tuula Karjalainen: Tove Jansson - tee työtä ja rakasta. Olen hapuillut Jansson-elämäkertaa jo toissa vuodesta lähtien, mutta niin se vain lojuu odottelemassa minua. 
 • Merete Mazzarella: Aurinkokissan vuosi. Mazzarella kuuluu lempikirjailijoihini ja hänen teoksensa on ehdottomasti lukulistani kärkisijoilla.
 • Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset. Kirjailijan viimeisin suomennettu romaani Susanin vaikutus oli sen verran kiinnostava, että haluan lukea häneltä muitakin teoksia.
 • Johanna Venho: Kaukana jossain onnenmaa. Romaani saapui minulle postitse kustantajalta jo syksyllä, mutta en ole ehtinyt sitä lukemaan. En ole myöskään tutustunut tarkemmin, mistä tarinassa on kysymys, mutta jo kirjan nimi on niin viehättävä, että haluan siihen jossain vaiheessa perehtyä.
 • José Saramago: Lissabonin piirityksen kirjuri. Nobel-palkittu Saramago on minulle vieras, mutta ehkä vuosi 2016 olisi hyvä ajankohta tutustua hänen tuotantoonsa ainakin yhden kirjan verran.
 • JP Koskinen: Kuinka sydän pysäytetään. Sain kirjan erään tilaisuuden kylkiäisenä lähestulkoon tasan vuosi sitten, ja vuoden mittaan havaitsin romaanin keränneen kiitoksia lukijoilta.
 • Miriam Toews: All My Puny Sorrows. Yritän ajoittain lukea romaaneja myös englanniksi, ja vuoden 2016 tavoitteisiini kuulukoon tähän englanninkieliseen yksilöön tarttuminen.

Bonuksena mainittakoon, että Andrés Neumanin Vuosisadan matkustaja on ollut kesken jo pitkään. Kirja ei ole huono, ei suinkaan, mutta se vaatii keskittymistä. Yritän ehtiä perehtymään tarinaan kunnolla, sillä luulen, että se palkitsee lukijansa.

Kevään 2016 kirjakatalogeihin en ole oikeastaan uskaltanut vielä edes kurkistaa, sillä niin paljon kiinnostavaa lukemista on esillä jo nyt. En ole kuitenkaan voinut välttyä huomaamasta, että hyvää kirjallisuutta on tänäkin vuonna kustantajilta tulossa.

Toivon innostavia, inspiroivia ja hienoja lukuhetkiä niin itselleni kuin muille kirjan ystäville vuonna 2016!

Kommentit

 1. Hirveen hyviä kirjoja sulla hyllyssä odottaa lukemista. Erityisellä innolla odotan, mitä tulet olemaan mieltä Toewsista. Minä, kuten varmaan muistat, pidin siitä kovasti ja kun monet ei lue englanniksi, niin en ole siitä päässyt oikein kenenkään kanssa mielipiteitä vaihtamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toewsin sinun blogistasi bongasinkin, odotukset ovat siis korkealla. :)

   Poista
 2. Ihania suunnitelmia, Jonna! Pidät varmasti Kinnusesta, Karjalaisen Tove Jansson -elämäkerrasta ja Stonerista. Murakami kuuluu minunkin tämän vuoden suunnitelmiini HelMet-haasteen myötä. En tiedä, uskallanko muihin haasteisiin enää lupautuakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tietää, että on hyviä lukuelämyksiä luvassa! Haasteet ovat ihanan houkuttelevia, mutta sitten harmittaa, jos ne jäävät alkutekijöihinsä. Pakko yrittää vähän suitsia kovinta haasteintoa.

   Poista
 3. Lukemiston suunnittelu on vaan niin mukavaa - ja sitten hyllyyn kertyy ties mitä aarteita odottamaan vuoroaan. Mulla on myös lähiaikojen lukulistalla tuo Koskinen, kiitos muistutuksesta, mutta nappaan sulta muitakin vinkkejä. Lukuiloa vuoteesi! T. Meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmat harvemmin täysin toteutuvat, mutta suunnitteleminen tosiaan on niin mukavaa. Kiitos, lukuiloa myös sinulle, Meri!

   Poista
 4. Olen lukenut Saramagoa pidempään, pitänyt hänen tyylistään. Lissabonin piirityksen kirjuri on kuitenkin kova pala, olen kiitollinen, että en aloita sillä. Olen kolmatta viikkoa tavannut sitä.

  Tunnen itseni hyvin ulkopuoliseksi Janssonin suhteen, se ei vaikuta minuun mitenkään. Ei edes se, että tuossa likellä on Pellinki. Mutta nyt ilmestyy elämäkerta, joka aukeaa minullekin. Olen kasvanut Lindgrenin kirjojen kanssa.

  Samoja haasteitakin olen napsinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lissabon-varoituksesta, täytyy lähestyä häntä varoen.

   Lindgren on kyllä ihana, ja olen innoissani elämäkerrasta. Toivon saavani sen lukemistooni tämän vuoden aikana.

   Poista
 5. Neljäntienristeys on minullakin vielä lukematta... Norsunhoitajien lapset on mainio, luin sen äitini suosituksesta pari kesää sitten ja taisimme kirjasta keskustellessamme nauraa kyyneleet silmissä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kivaa kuulla, että Høegin romaanin parissa on hyviä hetkiä odotettavissa. :) Kesä voisikin olla hyvä aika tarttua siihen.

   Poista
 6. Lukuhaasteita on aina kiinnostava aloittaa ja bongailla. Helmet-lukuhaasteessa menossa nyt jo kolmas kirja. Kerrankin olen hyvissä vaiheissa jonkun haasteen kanssa. Yllättävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, kunhan vain ei kahmi liikaa haasteita, kuten minulle meinaa käydä. :) Helmet-haaste on innostava!

   Poista
 7. Lukusuunnitelmia on niin mukava lukea! :) Aloin tässä tuumimaan, että ehkä minunkin pitäisi tehdä jonkin sortin suunnitelma omien lukemattomien selättämäiseksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! :) Olisikin kiva kuulla, mitä sinun lukemistoosi mahdollisesti tulevaisuudessa kuuluu.

   Poista
 8. Tsemppiä oman hyllyn kirjojen pariin! Minäkin tein listauksen kuudesta kirjasta, jotka aion lukea tänä vuonna, mutta voipi olla että taas ne jäävät odottamaan vuoroaan ensi vuoteen. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo