Siirry pääsisältöön

Pekka Hämäläinen ja Jukka-Pekka Vuorinen: Potkut - Haaksirikko vai uusi mahdollisuus

"En ole päässyt vieläkään täysin irti saamistani potkuista enkä varmaan ikinä anna anteeksi. Potkut voin ehkä vielä joskus antaa anteeksi, mutta missään nimessä en sitä tapaa, jolla potkut annettiin. Ei ihmisiä voi kohdella miten tahansa." Lasse Norres
Pekka Hämäläinen ja Jukka-Pekka Vuorinen:
Potkut - Haaksirikko vai uusi mahdollisuus
(Minerva 2014)
162 sivua (e-kirja)
Pekka Hämäläisen ja Jukka-Pekka Vuorisen kokoama teos Potkut - Haaksirikko vai uusi mahdollisuus koostuu lähinnä haastatteluista, joissa irtisanotut, pätkätyöläiset ja potkujen antajat kertovat omista kokemuksistaan. Mukana on useita julkisuuden henkilöitä ex-kansanedustaja Marja Tiurasta näyttelijä Merja Larivaaraan ja jääkiekkovalmentaja Hannu Aravirrasta "Suomen kuuluisimpaan potkujen antajaan", Hjallis Harkimoon. Mukana on heitä, joiden työhön kuuluu projektimaisuus ja määräaikaisuus, heitä, jotka ovat joutuneet hyvinkin yllättäen huomaamaan olevansa työttömiä, ja heitä, jotka päättävät monien ihmisten työstä ja sen jatkumisesta.


Kirjassa näkyy työn merkityksellisyys. Monelle kirjassa ääneen päässeelle irtisanominen on ollut iso asia - luonnollisesti. Potkujen jälkeen on etsittävä oma paikka ja suunta uudelleen.
Työ arvotetaan erittäin korkealle. Heti kun tutustut uuteen ihmiseen, niin sinulta kysytään "missä olet töissä", "mitä teet". Kun sanot, että olet työtön, niin se voi tuntua häpeälliseltä. Olen pohtinut asiaa omien kokemusten kautta. Nykyisin vain on niin, että vaikka olisi kuinka turvattu työpaikka, niin pitää olla valmius siihen, että se voi mennä.
Hanna Lindholm
Kirjan kirjoittajista toinen, Pekka Hämäläinen, toteaakin omassa tekstissään, että työ on alkanut määrittää meitä ihmisinä: "Emme ole olemassa ilman työtä." Hämäläisen mukaan työn pitäisi kuitenkin olla vain yksi elämän merkittävistä tukijaloista, ei ainoa.

Työttömäksi joutuminen voi olla valtava kriisi, josta ei pääse aikoihin irti. Esimerkiksi Lasse Norres koki yllättävät potkunsa hyvin raskaasti. Potkut voivat kuitenkin tarjota työntekijälle myös uusia mahdollisuuksia, ja sellaisiakin tarinoita kirjasta löytyy.

Haastattelujen joukkoon olisin toivonut enemmän "tavallisten ihmisten" tarinoita. Monen julkisuuden henkilön työ on luonteeltaan pätkittäistä - esimerkiksi kansanedustaja tietää, että valtakirja on yritettävä uusia neljän vuoden välein, eikä se välttämättä onnistu. Toki julkkistenkin tarinat kokemuksistaan ovat kiinnostavia, mutta tässä kohtaa vähemmän olisi ollut enemmän.

Kirjan lopussa Pekka Hämäläisen ja Kari Harjulan tekstit ovat kiintoisia. Hämäläinen puhuu työn merkityksestä, potkujen aiheuttamasta kriisistä ja selviytymisprosessin vaiheista. Harjula puolestaan tarjoaa vinkkejä uutta työtä hakeville. Vielä viimeiseksi Hämäläinen tarjoaa lohdullista uskoa tulevaisuuteen - sitä näinä aikoina tarvitaan.

Saan tämän kirjan myötä From Fiction to Reality -haasteeseen ensimmäisen parin. Tämän kirjan pariksi asettuu Anu Holopaisen Ilmestyskirjan täti, jossa eletään yt-neuvotteluiden uhkaavassa varjossa.

Helmet-haasteessa kuittaan tällä kirjalla kohdan 29. Kahden kirjailijan kirjoittama kirja.

Kommentit

  1. Potkut on kyllä inhottavia, mutta nykymaailmassa tuiki tavallisia. Aina ne koskettavat syvältä. Kiitos lukuvinkistä, jota voin suositella monelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykymaailmassa tosiaan potkut alkavat olla valitettavan tavallisia. Kummallisia aikoja elämme.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El