Siirry pääsisältöön

Colm Toíbín: Brooklyn

"Ja sitten hän oivalsi, että hänestä tuntui nyt jo siltä että hänen pitäisi muistaa tämänvuotisen sisarensa, tämä kohtaus niin kuin jostain etäältä. Hän tajusi, että siinä pitkittyneessä hiljaisuudessa oli jotenkin sanattomasti sovittu, että hän, Eilis, lähtisi Amerikkaan. Isä Flood oli kutsuttu käymään siksi, että Rose tiesi hänen voivan järjestää asian."
Colm Toíbín: Brooklyn
(Tammi 2011)
Alkuteos Brooklyn 2009
Suomentanut Kaijamari Sivill
Keltainen kirjasto 419.
313 sivua
Colm Toíbínin romaanin Brooklyn päähenkilö on Eilis, joka lähtee Irlannista Amerikkaan etsimään parempaa elämää ja toimeentuloa. Kotiin jäävät äiti ja Rose-sisar; veljet ovat lähteneet aiemmin Iso-Britanniaan. Äidistä jää huolehtimaan sisar, joka ei kerro läheisilleen kaikkea itsestään mutta haluaa huolehtia siitä, että pikkusisko pääsee parempien mahdollisuuksien äärelle.

Elämä kaukana kotoa soljuu omia uomiaan, kunhan koti-ikävä helpottaa ja arki löytää tavanomaisuutensa. On töitä, vuokraemäntä, asuintoverit, uuden oppiminen ja uudet ystävät. Äidille ei kirjeissä aivan kaikkea kerrota, mutta Rose saa kuulla esimerkiksi eräästä Tonysta. Sitten kotoa Irlannista saapuu uutisia, joiden vuoksi Eilisin on pakko taittaa uudelleen pitkä ja vaivalloinen laivamatka suuren meren ylitse.

Eilisin tarina on suuri mutta vähäeleinen romaani muun muassa siirtolaisuudesta, yhteiskuntaluokista, naisen asemasta, rakkaudesta ja elämän valinnoista. Suurista asioista siis, ja niinpä kirja tarjoaa paljon pohdittavaa.

Brooklyn on erityinen kirja, kaunis kasvutarina nuoresta naisesta, joka etsii paikkaansa, tekee virheitä ja pohtii kokemuksiaan. Lempeän toteava ja kiltti kertojanääni on suuri osa kirjan erityisyyttä: Eilisin elämää tarkastellaan eleettömän toteavasti mutta silti tarkasti havainnoiden, ja lukijan mielikuvitukselle jätetään tilaa, kun kaikkea ei selitetä juurta jaksain. Eilisin hahmo on todella mielenkiintoinen: paikoin hän on kuin oman elämänsä sivustakatsoja, joka ei juuri tunteitaan osoita, mutta paikoin hän on hyvinkin määrätietoinen. Hän on suoraselkäinen ja tunnollinen mutta tekee välillä vääriä ratkaisuja.

Tarinan loppu on jakanut mielipiteitä, mutta minä pidin siitä. Tietyllä tapaa sekin onnistui osoittamaan, miten elämässä tehdään suuria valintoja, ja lopun avoimuus jättää sekin lukijan mielikuvitukselle tilaa.

Kirjasta muualla: P. S. Rakastan kirjoja, Leena Lumi, Kirjava kammari, Sinisen linnan kirjasto ja Luetut, lukemattomat.

Reading the Rainbow -haasteessa saan tämän kirjan myötä toiseksi viimeisen, tummansinisen raidan. Jännitys tiivistyy: vieläkö ehdin saada sateenkaaren valmiiksi ennen haasteen päättymistä?

Edit: Koska kuulin Lukuisan Lauralta, että Brooklyn-romaanista on tehty elokuva, korkkaan tällä kirjalla Seitsemännen taiteen tarinat -haasteen.

Kommentit

 1. Tóibín <3 Pidin myös Brooklynistä todella paljon, ihan samoista syistä kuin sinäkin. Elokuva täytyy myös katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, en tiennytkään, että tästä on tehty elokuva! Pitääkin yrittää saada se jossain vaiheessa katseluun.
   Nythän saankin tästä kirjasta ensimmäisen suorituksen Seitsemännen taiteen tarinat -haasteeseen. :)

   En muuten ole aiemmin Toíbínin teoksia lukenut, mutta aion niitä tulevaisuudessa hankkia luettavakseni.

   Poista
 2. Brooklyn on kyllä ihana, samoin novellikokoelma Äitejä ja poikia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin kirjata tuon novellikokoelman nimi muistiin, kiitos vinkistä!

   Poista
 3. Tarinan loppu oli minunkin mielestäni hieno. Pidin kovasti tästä kirjasta, samoin Kaisa V:n suosittelemasta novellikokoelmasta Äitejä ja poikia. Hieno, vähäeläinen kirjailija tuo Tóibín.

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostava uusi tuttavuus minulle.
   Kiitos samoin, Katja!

   Poista
 4. Voih, kylläpä tuli ihanat lukumuistot mieleen! Hyvin kiinnostava kirjailija, toistaiseksi myös erittäin luotettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että on luotettava - se lisää intoani tutustua kirjailijaan enemmän.

   Poista
 5. Sain tämän joululahjaksi. Näiden suositusten jälkeen houkuttaa lukemaan.
  Vähäeleisyys ja avoin loppu kuulostavat minulle sopivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa joululahjalukemista on tiedossasi. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Laura Manninen: Kaikki anteeksi

"Me olimme se vihreän puutalon uusi onnellinen perhe, jolla oli vanhemmat. Ja liikaa salaisuuksia. Ehkä joku oli nähnyt kun meillä kävi poliisiauto, kenties huomannut lastensuojelun kotikäynnillä, pannut merkille miten Mikko huusi minulle pihassa. Ehkä joku lasten kavereista oli kuullut kyläillessään asioita. Mutta jos joku olikin jotain huomannut, me kaikki teeskentelimme ettei se ollut mitään."Kaikki anteeksi on kuvaus parisuhdeväkivallasta, johon sisältyy niin laaja kavalkadi väkivallan muotoja, että tarinan asiantuntijatkin kavahtavat ja suosittelevat jo eroa. Päähenkilö Laura yrittää kuitenkin viimeiseen saakka pysyä yhdessä Mikon kanssa, vaikka Mikko lyö, uhkailee, puhuu rumasti ja satuttaa lukemattomin eri tavoin.

Laura on itsellinen nainen, joka kohtaa Mikon, eronneen kolmen lapsen isän. Alkuun kaikki vaikuttaa (tietenkin!) täydelliseltä, sillä mies osaa hurmata ja puhua kauniisti. Mutta sitten Mikon pimeä puoli alkaa kaivautua esiin ja saa vähitellen yhä enemmän til…