Siirry pääsisältöön

Colm Toíbín: Brooklyn

"Ja sitten hän oivalsi, että hänestä tuntui nyt jo siltä että hänen pitäisi muistaa tämänvuotisen sisarensa, tämä kohtaus niin kuin jostain etäältä. Hän tajusi, että siinä pitkittyneessä hiljaisuudessa oli jotenkin sanattomasti sovittu, että hän, Eilis, lähtisi Amerikkaan. Isä Flood oli kutsuttu käymään siksi, että Rose tiesi hänen voivan järjestää asian."
Colm Toíbín: Brooklyn
(Tammi 2011)
Alkuteos Brooklyn 2009
Suomentanut Kaijamari Sivill
Keltainen kirjasto 419.
313 sivua
Colm Toíbínin romaanin Brooklyn päähenkilö on Eilis, joka lähtee Irlannista Amerikkaan etsimään parempaa elämää ja toimeentuloa. Kotiin jäävät äiti ja Rose-sisar; veljet ovat lähteneet aiemmin Iso-Britanniaan. Äidistä jää huolehtimaan sisar, joka ei kerro läheisilleen kaikkea itsestään mutta haluaa huolehtia siitä, että pikkusisko pääsee parempien mahdollisuuksien äärelle.

Elämä kaukana kotoa soljuu omia uomiaan, kunhan koti-ikävä helpottaa ja arki löytää tavanomaisuutensa. On töitä, vuokraemäntä, asuintoverit, uuden oppiminen ja uudet ystävät. Äidille ei kirjeissä aivan kaikkea kerrota, mutta Rose saa kuulla esimerkiksi eräästä Tonysta. Sitten kotoa Irlannista saapuu uutisia, joiden vuoksi Eilisin on pakko taittaa uudelleen pitkä ja vaivalloinen laivamatka suuren meren ylitse.

Eilisin tarina on suuri mutta vähäeleinen romaani muun muassa siirtolaisuudesta, yhteiskuntaluokista, naisen asemasta, rakkaudesta ja elämän valinnoista. Suurista asioista siis, ja niinpä kirja tarjoaa paljon pohdittavaa.

Brooklyn on erityinen kirja, kaunis kasvutarina nuoresta naisesta, joka etsii paikkaansa, tekee virheitä ja pohtii kokemuksiaan. Lempeän toteava ja kiltti kertojanääni on suuri osa kirjan erityisyyttä: Eilisin elämää tarkastellaan eleettömän toteavasti mutta silti tarkasti havainnoiden, ja lukijan mielikuvitukselle jätetään tilaa, kun kaikkea ei selitetä juurta jaksain. Eilisin hahmo on todella mielenkiintoinen: paikoin hän on kuin oman elämänsä sivustakatsoja, joka ei juuri tunteitaan osoita, mutta paikoin hän on hyvinkin määrätietoinen. Hän on suoraselkäinen ja tunnollinen mutta tekee välillä vääriä ratkaisuja.

Tarinan loppu on jakanut mielipiteitä, mutta minä pidin siitä. Tietyllä tapaa sekin onnistui osoittamaan, miten elämässä tehdään suuria valintoja, ja lopun avoimuus jättää sekin lukijan mielikuvitukselle tilaa.

Kirjasta muualla: P. S. Rakastan kirjoja, Leena Lumi, Kirjava kammari, Sinisen linnan kirjasto ja Luetut, lukemattomat.

Reading the Rainbow -haasteessa saan tämän kirjan myötä toiseksi viimeisen, tummansinisen raidan. Jännitys tiivistyy: vieläkö ehdin saada sateenkaaren valmiiksi ennen haasteen päättymistä?

Edit: Koska kuulin Lukuisan Lauralta, että Brooklyn-romaanista on tehty elokuva, korkkaan tällä kirjalla Seitsemännen taiteen tarinat -haasteen.

Kommentit

 1. Tóibín <3 Pidin myös Brooklynistä todella paljon, ihan samoista syistä kuin sinäkin. Elokuva täytyy myös katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, en tiennytkään, että tästä on tehty elokuva! Pitääkin yrittää saada se jossain vaiheessa katseluun.
   Nythän saankin tästä kirjasta ensimmäisen suorituksen Seitsemännen taiteen tarinat -haasteeseen. :)

   En muuten ole aiemmin Toíbínin teoksia lukenut, mutta aion niitä tulevaisuudessa hankkia luettavakseni.

   Poista
 2. Brooklyn on kyllä ihana, samoin novellikokoelma Äitejä ja poikia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin kirjata tuon novellikokoelman nimi muistiin, kiitos vinkistä!

   Poista
 3. Tarinan loppu oli minunkin mielestäni hieno. Pidin kovasti tästä kirjasta, samoin Kaisa V:n suosittelemasta novellikokoelmasta Äitejä ja poikia. Hieno, vähäeläinen kirjailija tuo Tóibín.

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostava uusi tuttavuus minulle.
   Kiitos samoin, Katja!

   Poista
 4. Voih, kylläpä tuli ihanat lukumuistot mieleen! Hyvin kiinnostava kirjailija, toistaiseksi myös erittäin luotettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että on luotettava - se lisää intoani tutustua kirjailijaan enemmän.

   Poista
 5. Sain tämän joululahjaksi. Näiden suositusten jälkeen houkuttaa lukemaan.
  Vähäeleisyys ja avoin loppu kuulostavat minulle sopivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa joululahjalukemista on tiedossasi. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El