Siirry pääsisältöön

Colm Toíbín: Brooklyn

"Ja sitten hän oivalsi, että hänestä tuntui nyt jo siltä että hänen pitäisi muistaa tämänvuotisen sisarensa, tämä kohtaus niin kuin jostain etäältä. Hän tajusi, että siinä pitkittyneessä hiljaisuudessa oli jotenkin sanattomasti sovittu, että hän, Eilis, lähtisi Amerikkaan. Isä Flood oli kutsuttu käymään siksi, että Rose tiesi hänen voivan järjestää asian."
Colm Toíbín: Brooklyn
(Tammi 2011)
Alkuteos Brooklyn 2009
Suomentanut Kaijamari Sivill
Keltainen kirjasto 419.
313 sivua
Colm Toíbínin romaanin Brooklyn päähenkilö on Eilis, joka lähtee Irlannista Amerikkaan etsimään parempaa elämää ja toimeentuloa. Kotiin jäävät äiti ja Rose-sisar; veljet ovat lähteneet aiemmin Iso-Britanniaan. Äidistä jää huolehtimaan sisar, joka ei kerro läheisilleen kaikkea itsestään mutta haluaa huolehtia siitä, että pikkusisko pääsee parempien mahdollisuuksien äärelle.

Elämä kaukana kotoa soljuu omia uomiaan, kunhan koti-ikävä helpottaa ja arki löytää tavanomaisuutensa. On töitä, vuokraemäntä, asuintoverit, uuden oppiminen ja uudet ystävät. Äidille ei kirjeissä aivan kaikkea kerrota, mutta Rose saa kuulla esimerkiksi eräästä Tonysta. Sitten kotoa Irlannista saapuu uutisia, joiden vuoksi Eilisin on pakko taittaa uudelleen pitkä ja vaivalloinen laivamatka suuren meren ylitse.

Eilisin tarina on suuri mutta vähäeleinen romaani muun muassa siirtolaisuudesta, yhteiskuntaluokista, naisen asemasta, rakkaudesta ja elämän valinnoista. Suurista asioista siis, ja niinpä kirja tarjoaa paljon pohdittavaa.

Brooklyn on erityinen kirja, kaunis kasvutarina nuoresta naisesta, joka etsii paikkaansa, tekee virheitä ja pohtii kokemuksiaan. Lempeän toteava ja kiltti kertojanääni on suuri osa kirjan erityisyyttä: Eilisin elämää tarkastellaan eleettömän toteavasti mutta silti tarkasti havainnoiden, ja lukijan mielikuvitukselle jätetään tilaa, kun kaikkea ei selitetä juurta jaksain. Eilisin hahmo on todella mielenkiintoinen: paikoin hän on kuin oman elämänsä sivustakatsoja, joka ei juuri tunteitaan osoita, mutta paikoin hän on hyvinkin määrätietoinen. Hän on suoraselkäinen ja tunnollinen mutta tekee välillä vääriä ratkaisuja.

Tarinan loppu on jakanut mielipiteitä, mutta minä pidin siitä. Tietyllä tapaa sekin onnistui osoittamaan, miten elämässä tehdään suuria valintoja, ja lopun avoimuus jättää sekin lukijan mielikuvitukselle tilaa.

Kirjasta muualla: P. S. Rakastan kirjoja, Leena Lumi, Kirjava kammari, Sinisen linnan kirjasto ja Luetut, lukemattomat.

Reading the Rainbow -haasteessa saan tämän kirjan myötä toiseksi viimeisen, tummansinisen raidan. Jännitys tiivistyy: vieläkö ehdin saada sateenkaaren valmiiksi ennen haasteen päättymistä?

Edit: Koska kuulin Lukuisan Lauralta, että Brooklyn-romaanista on tehty elokuva, korkkaan tällä kirjalla Seitsemännen taiteen tarinat -haasteen.

Kommentit

  1. Tóibín <3 Pidin myös Brooklynistä todella paljon, ihan samoista syistä kuin sinäkin. Elokuva täytyy myös katsoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, en tiennytkään, että tästä on tehty elokuva! Pitääkin yrittää saada se jossain vaiheessa katseluun.
      Nythän saankin tästä kirjasta ensimmäisen suorituksen Seitsemännen taiteen tarinat -haasteeseen. :)

      En muuten ole aiemmin Toíbínin teoksia lukenut, mutta aion niitä tulevaisuudessa hankkia luettavakseni.

      Poista
  2. Brooklyn on kyllä ihana, samoin novellikokoelma Äitejä ja poikia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin kirjata tuon novellikokoelman nimi muistiin, kiitos vinkistä!

      Poista
  3. Tarinan loppu oli minunkin mielestäni hieno. Pidin kovasti tästä kirjasta, samoin Kaisa V:n suosittelemasta novellikokoelmasta Äitejä ja poikia. Hieno, vähäeläinen kirjailija tuo Tóibín.

    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostava uusi tuttavuus minulle.
      Kiitos samoin, Katja!

      Poista
  4. Voih, kylläpä tuli ihanat lukumuistot mieleen! Hyvin kiinnostava kirjailija, toistaiseksi myös erittäin luotettava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että on luotettava - se lisää intoani tutustua kirjailijaan enemmän.

      Poista
  5. Sain tämän joululahjaksi. Näiden suositusten jälkeen houkuttaa lukemaan.
    Vähäeleisyys ja avoin loppu kuulostavat minulle sopivalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ihanaa joululahjalukemista on tiedossasi. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok