Siirry pääsisältöön

Ansu Kivekäs: Perhosveitsi

"Mutta missä välissä mies oli muka pätevöitynyt erityisopettajaksi? Ei missään, siitä Ellu oli harvinaisen saletti.
Valo Mäki hinkui julkisuutta. Mutta miksi täältä? Aiemmin äijä toimitti televisioon sosiaaliporno-ohjelmaa Kadotetut. Tositarinoita nuorisokodeista, Keravan nuorisovankilasta, yöreportaaseja marraskuiselta steissiltä, Sörkan piritorilta ynnä muuta skeidaa."
Ansu Kivekäs: Perhosveitsi
(Crime Time 2014)
273 sivua
Ansu Kivekkään dekkarigenren rajoja laajentavan Perhosveitsen henkilögalleria on moninainen, mutta erityisesti esille nousevat ympäristöaktivisti Valo Mäki ja erityisopettaja Eveliina "Ellu" Kirves. Jälkimmäinen on paitsi viinaanmenevä, myös työtehtäväänsä epäpätevä, ja ensin mainittu, myöskin epäpätevä, päätyy hänen tilalleen kaitsemaan luokallista nuoria, joista kullakin on omanlaisiaan haasteita. Samassa työyhteisössä puuhaa Irmeli, joka iskee silmänsä Valoon ja on valmis tekemään lähes mitä tahansa saadakseen haluamansa. Valo taas ei ole aivan varma, haluaako hän perheen ja lapset, mutta ne vain ovat jotenkin sattuneet hänen elämäänsä asettumaan. Siitä hän kuitenkin on varma, että haluaa pelastaa planeetan ja varsinkin itsensä.

Vaikka Valo Mäki uskoo suuresti itseensä, ei työ aivan muitta mutkitta käynnisty, kun erityisluokan oppilaat kaipaavat Eveliinaa ja kyseenalaistavat uuden opettajansa auktoriteetin. Erik kuitenkin löytää opettajansa kanssa linkolalaisen yhteisen sävelen ja porukan johtajana saa muutkin hiljenemään. Erikillä on suunnitelma, jota hän ei paljasta mutta jonka olemassaolon selvyys saa tarinaan varsin pian jännitettä, joka vetää mukaansa.

Tarinassa käsitellään monenlaisia teemoja, kuten alkoholismia, hyväksikäyttöä, ihmissuhteita ja rikollisuutta. Kritiikkiä kohdistuu byrokratian suuntaan, kun apua ei saa, vaikka sitä on haettu. Tulee mieleen eräskin tosielämän kauhea tapaus, joten ei kritiikki missään tapauksessa aiheetonta ole.

Vaikka teemat ovat rankkoja, on niiden käsittelytapa toista. Ansu Kivekäs kirjoittaa hersyvällä tyylillä ja mustalla huumorilla, ja yhdistelmä on hyvinkin toimiva: muutoin tarina voisi muodostua hyvinkin synkäksi. Henkilöhahmoista muodostuu suorastaan karikatyyreja kaikkine heikkouksineen, eikä heistä oikein löydy sellaista, josta pitää. Onko hahmoista pitäminen välttämätöntä, se lienee kuitenkin makuasia. Loppua kohden meno äityy minun makuuni hieman turhan elokuvalliseksi, mutta viihdyttävää ja menevää luettavaa kaipaavalle kirjaa voi kyllä suositella.

Perhosveitsen ovat lukeneet myös esimerkiksi Suketus, Linnea ja Krista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…