Siirry pääsisältöön

Risto Isomäki: Mitä koronapandemian jälkeen

Kun kirjoitan tätä kukaan ei vielä tiedä, miten pitkään pandemia tulee jatkumaan ja montako ihmistä se tulee lopulta surmaamaan. Joka tapauksessa huhtikuun alussa yli sata tuhatta ihmistä oli jo kuollut ja oli selvää että vielä paljon useammat ihmiset tulisivat kuolemaan ennen kuin pandemia olisi ohi. Miljoonat ihmiset joutuisivat käymään läpi erittäin epämiellyttävän, jopa kuusi viikkoa kestävän sairauden.

Risto Isomäki: Mitä koronapandemian jälkeen
Into 2020 (julkaistu e- ja äänikirjana)
Äänikirjan lukija Tuomo Norvasuo
Kesto 6 t 35 min

Koronapandemia jyllää maailmassa juuri nyt. Juuri nyt Suomessa tilanne on melko rauhallinen, mutta toisaalta rajoitusten vähittäinen höllentäminen voi muuttaa tilannetta vielä. Eikä pidä unohtaa sitä, miten monissa muissa maissa on ajauduttu varsinaiseen kaaokseen pandemian vuoksi.

Kustantaja Into on reagoinut tilanteeseen nopeasti julkaisemalla jo nyt, pandemian vielä jyllätessä, kirjan elämästä pandemian jälkeen. Risto Isomäki ei ole kirjoittanut kirjaa keskellä pandemiaa vaan iso osa sisällöstä oli ajateltu toiseen kirjaan. Olemassa ollutta sisältöä täydentämällä Isomäki on saanut aikaan erittäin ajankohtaisen teoksen, jonka toivoisin päätyvän mahdollisimman monen luettavaksi tai kuunneltavaksi. Ehkä eräs ajankohtaisuuden markkeri onkin se, että kirjaa ei julkaista lainkaan painettuna vaan vain ääni- ja e-kirjana.

Mitä koronapandemian jälkeen lähtee liikkeelle Kiinan virustehtaista ja muistuttaa, että uusi COVID-19 ei suinkaan ole mikään uusi ja outo kummajainen vaan sitä ovat edeltäneet muut koronavirukset. Olennainen kysymys onkin, onko näitä koronaviruksia mahdollista pysäyttää. Isomäen mukaan on, mutta ihan helppoa se ei ole, ja uusia uhkia on ilmassa jo nyt. 

Oikeastaan teoksessa on paljolti kysymys eräänlaisista epämiellyttävistä totuuksista. Koko maailman pysäyttänyt pandemia ei välttämättä jää ainoaksi oman aikamme kaaoksenaiheuttajaksi. Ihmiskunta on ajautunut toimintatapoihin, jotka suosivat pandemioiden syntymistä, eivätkä keinot, jotka voisivat pandemiat tulevaisuudessa estää, ole suinkaan kivuttomia. Ollaanko maailmassa valmiita luopumaan esimerkiksi tehotuotetusta ja siten halvasta lihasta?

Korona-aihe laajenee koskettamaan monia muitakin aiheita, mikä kuvaakin sitä, kuinka laajoja vaikutuksia viruksella voi olla. Se kytkeytyy väistämättä esimerkiksi ilmastonmuutokseen, josta Isomäki on aiemminkin puhunut muun muassa kirjassaan Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen. Yksi hyvin keskeinen ja tärkeä Isomäen käsittelemä aihe on antibioottiresistenssi, jonka leviämisen uhka tuntuu erittäin pelottavalta. 

Tuttuun tapaansa Isomäki ei kuitenkaan tyydy vain maalailemaan uhkakuvia vaan esittää myös mahdollisia ratkaisuja. Vaikka teoksessa on ahdistavaa ja pelottavaa sisältöä, on siinä myös toivon ituja. Epämiellyttävien totuuksien keskellä onkin tärkeää toimia ratkaisukeskeisesti sen sijaan, että työnnetään pää pensaaseen ja jatketaan elämäntapaa, joka on ennen pitkää mahdoton.

Mitä koronapandemian jälkeen on yleistajuisesti kirjoitettu tietokirja, joka hätkähdyttää. Se kuohuttaa ajatuksia mutta auttaa myös ymmärtämään, mitä maailmassa juuri nyt tapahtuu. Toivoisin kirjan päätyvän mahdollisimman monen – ja erityisesti päättäjien – luettavaksi, niin painavaa asiaa se tarjoaa.

Myös Riitta on kuunnellut Isomäen tietokirjan.

Tietokirjabingosta kuittaan kohdan Kirjan aihe on ajankohtainen.

Kommentit

 1. Minäkin kovasti harkitsen tätä kirjaa! Vaikuttaa hyvältä!

  VastaaPoista
 2. Ajankohtainen ja paljon tietoa antava kirja, hyvin asiallinen. Antibioottiresistenssi on kova uhka. Tämän kirjan luettuaan ei varmaan kitise yhtään, vaikka lääkäri ei kirjoita antibioottireseptiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä runsaasti ajatuksia herättävä. Toivon, että kirja innostaa myös toimimaan. Antibiootteja en tosiaankaan enää kovin helposti kaipaa!

   Poista
 3. Olen lukenut Isomäen kirjoja mutta en tätä. Henkilökohtaisesti pandemia ei yllättänyt mutta yritysten ohuet taseet olemattomat kassat yllätti.
  Antibioottiresistenssi on jo tosiasia ja ihmiset pahentavat sitä tuomalla kulkukoiria Suomeen (joilla on on testamentti kanta).
  Luultavasti kuivuus tulee seuraavaksi ja tundran metaani vapautuu eli ei tässä hyvältä näytä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minut yllätti niin pandemia kuin myös se, miten isot vaikutukset sillä on. Isomäen kirjassa hätkähdytti se, kuinka iso vaikutus lihan tehotuotannolla voi olla antibioottiresistenssiin kuin muutenkin ihmisten terveyteen.
   Hyvältä ei tosiaan näytä. Toivoa sopii, että suuntaa voi vielä muuttaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?