Siirry pääsisältöön

Normaaleja ihmisiä tv-sarjana

Normaaleja ihmisiä -tv-sarja on BBC:n ja Hulun -tuotanto. Kuvan lähde: Yle Kuvapalvelu.

Ihastuin kovin Sally Rooneyn romaaniin Normaaleja ihmisiä, joka kertoo Mariannen ja Connellin ailahtelevaisesta suhteesta lukioajoilta yliopisto-opintoihin. Pidin romaanin psykologisesta silmästä ja siitä, miten koskettavasti nuorten ihmisten haasteita onnistutaan tarinassa kuvaamaan.

Ihastuin lisää, kun kuulin, että romaanin tv-sovitus oli tulossa Ylelle. Sarja, jonka ovat tuottaneet BBC ja Hulu, on kokonaisuudessaan nähtävissä Yle Areenassa vuoden 2021 syksyyn saakka. Aikaa katselemiseen siis on vielä hyvin.

Kaunokirjallisuuden filmatisoinnin kohdalla ikuisuusongelma on se, että toteutus ei yleensä vastaa odotuksia. Kirjaa lukiessa ehtii muodostaa aika vakaat mielikuvat henkilöistä ja miljööstä, ja jos filmatisoinnin näkemykset ovat kovin erilaiset, ollaan ongelmissa. Tässä kohtaa en onneksi koe, että romaanille olisi tehty suurta vääryyttä. Sarja seuraa varsin uskollisesti romaanin tarinaa eikä sorru kosiskelemaan yleisöä helpoilla ratkaisuilla.


Mariannen roolissa on Daisy Edgar-Jones. Lähde: Yle Kuvapalvelu.

Myönnän kuitenkin , että alkuun kakistelen Connellia. Hän ei ole juuri odotusteni kaltainen. Mutta sitten taivun, otan tv-sarjan Connellin omakseni samoin kuin aiemmin romaanin Connellin. Paul Mescal tekee Connellina hienoa työtä, kuvastaa upealla tavalla tunteiden myllerrystä ja sanomisen vaikeutta. 

Connellin roolissa on Paul Mescal. Kuvan lähde: Yle Kuvapalvelu.

Ja myös Mariannea näyttelevä Daisy Edgar-Jones tekee hienoa työtä. Hän kuvastaa kokonaisuudessaan nuoren ihmisen herkkyyttä ja haavoittuvuutta tavalla, jota ei voi muuta kuin ihailla. Pääpari on kertakaikkisen vastustamaton. Ylipäätään henkilögalleria on kiinnostava, aivan kuin kirjassakin.

Normaaleja ihmisiä -sarjan pääpari: Marianne ja Connell. Kuvan lähde: Yle Kuvapalvelu.

Normaaleja ihmisiä -sarja on erittäin onnistunut. Se vetoaa tunteisiin ja tuntuu todelta. Ihastelen sitä herkkyyttä, joka sarjasta välittyy. Hämmästelen sitä, miten osuvasti romaanin vivahteita on visualisoitu – vaikka toki jotakin on jouduttu jättämään pois. Esimerkiksi Mariannen ja hänen veljensä suhteesta on jätetty fyysisiä elementtejä pois, mutta silti tv-sarja onnistuu hyvin välittämään Mariannen rikkaan kodin painostavan tunnelman.

Erityisesti ihastelen televisiosarjan äärellä sitä, että tapahtumille ja tuntemiselle annetaan aikaa: ei kiirehditä kuvasta toiseen vaan pysähdytään tärkeisiin hetkiin, annetaan kuvien kertoa. Sarja on kaunis ja mieleenpainuva, todellista laatudraamaa. Suosittelen lämpimästi!

Televisiosovituksen ovat katsoneet myös Heidi ja Tuija.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii