Siirry pääsisältöön

Emilie Pine: Tästä on vaikea puhua

"Minua pelottaa kirjoittaa sivuuttamisesta ja tunteista ja ylitöistä ja masennuksesta ja hermoromahduksesta, koska olen yhä vakuuttunut siitä, että haavoittuvuuden myöntäminen saa minut näyttämään heikolta eikä vahvalta. Minua pelottaa vahvistaa, että olen nuori ja söpö eikä minulla ole valtaa. Minua pelottaa myöntää kaikki vaikeat asiat, kaikki pahat asiat, kaikki epämiellyttävät asiat. Minua pelottaa puhua tästä kaikesta ja paljastaa itseni.

Emilie Pine: Tästä on vaikea puhua
Atena 2020
Alkuteos Notes to Self 2018
Suomentanut Karoliina Timonen
207 sivua

Helsinki Litin peruuntuminen harmittaa. Erityisen paljon se harmittaa siksi, että olisin niin mielelläni nähnyt Helsingissä Emilie Pinen, joka lienee nyt Helsingin sijaan kotimaassaan Irlannissa. Minäkään en ole Helsingissä vaan kotona ihmettelemässä kummallista kevättä. Nyt sataa räntää.

Olisin niin mielelläni ollut Helsingissä kuuntelemassa, mitä University College Dublinin apulaisprofessori ja kirjailija Emilie Pine sanoo. Kirjassaan Tästä on vaikea puhua hän puhuu asioista, joista mieluusti kuulisin lisää. Kirjan luettuani tunnen, että kuuntelisin Pinen ajatuksia mistä tahansa mieluusti lisää.

Tästä on vaikea puhua on upea kirja. Se on ehdottomasti parhaita tänä vuonna lukemiani kirjoja: Lukuelämys isolla alkukirjaimella.

Emilie Pinen esseet ovat hyvin henkilökohtaisia. Hän tarkastelee teksteissään oman elämänsä kipukohtia – asioita, joista on vaikea puhua – avoimesti ja kaihtelematta: aiheet vaihtelevat isän alkoholismista omaan hurvitteluun Lontoon yöelämässä, köyhästä lapsuudesta aikuisuuden lapsettomuuteen, omien rajojen kadottamisesta omien rajojen määrittelemiseen.

Emilie Pinen teoksen voima piilee paitsi sujuvassa kerronnassa myös siinä, miten laajalti tarttumapintaa tekstit tarjoavat. Vaikka esseet keskittyvät vahvasti Pinen omiin kokemuksiin, on niissä kiehtova ulottuvuus, joka saa lukijan kietoutumaan teksteihin mukaan. Tekstit resonoivat lukijan mielessä, saavat aikaan ajatusvyöryjä ja synnyttävät tunteen tuttuudesta. Vaikka teini-ikäisen kohellus Lontoossa ei olisi itselle kokemuksena tuttua, on jotain tuttua siinä, mitä nuori Emilie ajattelee ja tuntee. Viisaalla tavalla Pine sanoittaa kokemuksiaan tehden yksityisestä yleistä ja herättäen ihastuneita oivalluksia: näinkin voi kirjoittaa!

Vaikka Emilie Pine ei nyt Helsinkiin saapunutkaan, olen kovin onnellinen tästä kirjasta. Luulen, että tulen ottamaan sen kirjahyllystäni luettavaksi uudelleen ja uudelleen: Pinen ajatusten äärelle kannattaa palata. Haittaa ei ole siitäkään, että kirja on kaunis: kansi on Anna Makkosen suunnittelema.

Pinen esseekokoelmasta muualla: Tuijata. Kulttuuripohdintoja.

Kommentit

  1. Olisi kyllä ollut upeaa päästä kuuntelemaan Pinea, mutta nyt voi onneksi olla iloinen tästä suomennoksesta. Hieno, vaikuttava kirja - ja rohkea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkea, kyllä! Olen hyvin vaikuttunut siitä, miten Pine osaa ja rohkenee sanallistaa kokemuksiaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii