Maa, jonka päällä elämme, on aina muovannut meitä. Se on vaikuttanut sotiin, politiikkaan ja yhteiskuntiin kaikkialla maailmassa. Tämä pitää paikkansa yhtä lailla nyt kuin menneinä aikoina, jolloin muinaisten kansojen johtajat etsivät ylänköpaikkoja pystyäkseen paremmin puolustautumaan. Joet, vuoret, aavikot ja valtameret rajoittavat toisinaan hallitusten, valtionjohtajien ja yhteiskuntien vaihtoehtoja. Voitaisiin sanoa, että valtiot ovat usein maantieteensä vankeja: niitä sitovat vuorijonojen sijainti tai pääsy kaupankäyntiin soveltuville joille.
Maapallo hallussa – karttoja, jotka kertovat kaiken meistä ja maailmasta on kiehtova lapsille suunnattu kuvitettu tietokirja, jossa kerrotaan napakasti ja tiivistettynä eri maanosista ja eräistä maailman valtioista erityispiirteineen. Erityisesti kirjasta nousee esille se, miten vahvasti maantiede vaikuttaa elämään maapallolla: esimerkiksi vuoristo saattaa tarjota jollekin valtiolle luontaista suojaa, kun taas viidakon vaikeakulkuisuus saattaa vaikeuttaa yhteydenpitoa ja kaupankäyntiä muiden maiden kanssa.
Tästä lähtökohdasta Maapallo hallussa vie lukijansa Venäjälle, Kiinaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Eurooppaan, Afrikkaan, Lähi-itään, Intiaan ja Pakistaniin, Koreaan ja Japaniin, Latinalaiseen Amerikkaan, Australiaan ja arktiselle alueelle. Lopuksi kurkistetaan myös tulevaisuuteen: mikä meitä mahtaakaan odottaa ja minkälaisia haasteita meidän olisi voitettava?
Kaikista alueista esitellään kiinnostavia faktatietoja, jotka ovat antoisia aikuislukijallekin. Ihan pienten lasten kirja Maapallo hallussa ei välttämättä ole, sillä sisältö ja sanasto ovat paikoin melko vaativia. Toisaalta meidän kuusivuotiaamme piti kirjasta paljon, vaikkei kaikkea vielä ymmärtänytkään – kirjasta onkin varmasti iloa vielä vuosien kuluttua, kun tietämys ja ymmärrys kasvavat.
Maapallo hallussa on elävästi kirjoitettu ja kiinnostavasti kuvitettu teos, jota voi lämpimästi suositella kouluikäisille lapsille. Vanhemmillekin lukijoille tarjolla on varmasti tietoa, joka yllättää tai on vaipunut aikojen saatossa unholaan.
Kirjasta muualla: Lastenkirjavuosi, Sivuhenkilö ja Kirjavinkit.
Helmet 2020: 19. Kirja, jota luet yhdessä jonkun toisen kanssa. Lapsen kanssa luimme kirjaa yhdessä ja saimme hyviä keskustelunaiheita kirjan tarjoamista tiedoista.
Tietokirjabingo: Kirjassa pohditaan tulevaisuutta. |
Edit: lisätty 28.5. tarkennus, että kirja on tarkoitettu lapsille.
Mielenkiintoinen teos, joka lienee lapsille tarkkoitettu, tervetullut versio Marshallin teoksesta "Jaettu maapallo"? Minkä-ikäisille arvelisit olevan sopiva?
VastaaPoistaKyseinen kirja kannatti lukea jo yleissivistyksenkin vuoksi, ja se jäi kutkuttelemaan ajatusratoja ja auttoi lisäämään ymmärrystä siitä, mitä Telluksellamme on tapahtunut ja par'aikaa tapahtuu. Avattuaan useita visioita sen suhteen, mitä tulevaisuudessa on odotettavissa Marshall jätti syviin mietteisiin...
Meillä luettiin tätä yhdessä kuusivuotiaan kanssa, joka oli kyllä kiinnostunut kirjasta mutta totesi, että asioita oli välillä vähän vaikea ymmärtää. Sanastonkin perusteella arvelisin, että kovin pienille kirja voi olla vielä turhan haastava. Arvioisin, että tämä sopisi hyvin noin 10-vuotiaille ja siitä ylöspäin.
PoistaKiitos Jonna! Tietty yksilökysymys, mutta tuo ikähaarukkaa auttaa arviointia sopivuudesta:)
PoistaKyllä, paljolti yksilökysymys. :)
Poista