Siirry pääsisältöön

Poimintoja syksyn kirjoista


Loman viimeisinä päivinä oli aikaa selailla syksyn kirjakatalogeja ja voi, miten kiinnostava kirjasyksy onkaan tulossa! Lukulistalle kirjasin monia uutuusteoksia mutta tähän postaukseen listasin ne, jotka voisin realistisesti ehtiä lukea loppuvuoden aikana.
Kaunokirjallisuudesta kiinnostavat seuraavat teokset:
  • Margaret Atwood: Testamentit (Otava). Kaikkien Handmaid's Tale -tv-sarjan ja Orjattaresi-romaanin ystävien ehdoton kirjasyksytapaus. Mitä Gileadissa on tapahtunut viidentoista vuoden kuluttua siitä, mihin Orjattaresi päättyi? 
  • Anna-Kaari Hakkarainen: Dioraama (Tammi). Ihminen, mieli ja rakkaus – kuulostaa kiinnostavalta varsinkin, kun olen pitänyt kovasti aiemmista lukemistani Hakkaraisen romaaneista Kristallipalatsi (2016) ja Purkaus (2014).
  • Aleksi Heikkilä: Veteen syntyneet (WSOY). Myyttinen pohjolaan sijoittuva tarina kuulostaa kiehtovalta. Kyseessä on Heikkilän esikoisromaani.
  • Elina Hirvonen: Punainen myrsky (WSOY). Irakilaisperhe pakenee Suomeen. Ajankohtainen romaani on ehdottomasti lukulistallani.
  • Olli Jalonen: Merenpeitto (Otava). Finlandia-palkinnon voittanut Taivaanpallo tutustutti lukijan nuoreen Angus-poikaan, joka nyt elää Lontoossa tiedemies Halleyn suojattina.
  • Mariette Lindstein: Tuomiopäivä (Atena). Lindsteinin esikoisteos Ehdoton valta oli tavattoman kiinnostava kuvaus siitä, mitä kaikkea lahkon toiminta voi pitää sisällään. Kiinnostavuutta lisää tietenkin se, että Lindsteinilla on omakohtaisia kokemuksia aiheesta, joten tämä sarjan toinen osa pitää tietenkin lukea.
  • Maja Lunde: Sininen (Tammi). Mehiläisten historia avasi Lunden ilmastokvartetin, jota Sininen jatkaa. Avauksen perusteella odotan tältä uudelta romaanilta paljon.
  • Elina Kilkku: Täydellinen näytelmä (Bazar). Romaani aloittaa trilogian, ja luvassa kuulemma on kirpeää komiikkaa. Sellaista on kiva välillä päästä lukemaan.
  • Inka Nousiainen: Mustarastas (WSOY). Vuonna 1989 katoaa 17-vuotias Juha. Miten tragedia vaikuttaa läheisiin? Asetelma vaikuttaa kiinnostavalta.
  • Sofi Oksanen: Koirapuisto (Like). Psykologisessa trillerissä katsotaan Euroopan lähihistoriaa. Sekä genre että aihe kiinnostavat.
  • Annastiina Storm: Kerro, kerro (S & S). Aliisan matka nuoruudenmaisemiin yhdistää realismia ja absurdia. Yhdistelmä vaikuttaa tutustumisen arvoiselta.
  • Suvi Vaarla: Westend (WSOY). 1990-luvun lamaa ei voinut olla huomaamatta. Erään perheen kautta kuvataan laman vaikutuksia, ja odotan kiinnostavaa sukellusta maamme lähihistoriaan.


Tietokirjallisuudesta lukulistallani ovat ainakin nämä:
  • Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä: Metsä meidän jälkeemme (Like). Metsästä puhutaan nyt paljon. Mitä me voimme tehdä metsien säilyttämiseksi?
  • Kari Lumikero: Uutismies (Tammi). Palkitun uutistoimittajan muistelmat kiinnostavat varsinkin, kun Lumikeron on niin moneen kertaan nähnyt raportoimassa ajankohtaisista aiheista televisiossa – milloin mistäkin päin maailmaa.
  • Adele Pajunen ja Marko Leppänen: Suomalainen metsäkylpy (Gummerus). Kirja metsän parantavista voimista. Yhä enemmän huomaan, miten metsä vaikuttaa rauhoittavasti mieleen, ja mielenkiinnolla odotan, kuinka vihreää kultaamme kirjassa tuosta näkökulmasta kuvataan.
  • Raisa Porrasmaa: Auringonjumalattaren tyttäret (Atena). Kirja Japanin naisten historiasta tuntuu hyvältä lukuvaihtoehdolta nyt, kun elämäni ensimmäinen matka Japaniin odottaa.
  • Liisa Talvitie: Valoa ja varjoja – Jukka Jokiniemi, sokean elämäntarina (Tammi). Innojok-yrityksen perustajan elämäntarina. Millaista on elää sokeana?

Tässä siis minun valintani kirjoista, jotka ainakin syksyn uutuuksista haluaisin lukea. Listan ulkopuolelle jäi moni kiinnostava teos, sillä aikaa lukemiseen on rajallisesti. Vaikka kesä saisi mielestäni vielä jatkua, odotan kirjasyksyä kuitenkin jo innolla!

Kommentit

  1. Huikea kirjakattaus, kiitos :)
    Testamentti, Koirapuisto ja Tuomiopäivä ovat lukulistallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mai! Kiva kuulla, että sinun listaltasi löytyy joitakin samoja teoksia. On sitten kiinnostavaa vertailla lukukokemuksia.

      Poista
  2. Laaja ja kiinnostava kooste, josta Testamentit, Merenpeitto, Sininen ja Westend löytyvät omista varauksistani. Loppukesää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Takkutukka! Nyt onkin jännittävää odotella, milloin varauksiin pääsee käsiksi. Ihanaa elokuuta!

      Poista
  3. Ihana postaus, kiitos tästä. Paljon kiinnostavia kirjoja on tulossa. Elina Hirvonen ja Suvi Vaarla ovat minunkin lukulistalla. Mukavaa elokuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista, Anneli! Mukavaa loppukesää!

      Poista
  4. Kiinnostavia kirjoja! Taivaanpallon jatko-osa nyt ainakin on luettava.

    Mukavaa lukusyksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, Taivaanpallo on jäänyt mukavasti mieleen muhimaan.
      Kiitos samoin!

      Poista
  5. Minulla ei tainnut tulla omalle syyslistalle yhtään tietokirjaa, mutta tuo Lumikeron kirja kyllä kiinnostaa. Sofi Oksanenkin tullee kenties luettua, sen genre on enemmän minun makuuni kuin hänen historialliset romaaninsa. Taisin pitää kirjaa katalogitekstien perusteella liian synkkänä ja jätin sen sitten blogini TOP-listalta pois. Kirjasyksy vaikuttaa tosi kiinnostavalta ja monipuoliselta, kun kaikilla tuntuu olevan ihan omanlaisiaan tärppilistoja syksyn tarjonnasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulta sainkin innoitusta tähän pohdintaan, kiitos siis siitä. :) Tosiaan vaikuttaa siltä, että on kiinnostava ja monipuolinen kirjasyksy tulossa!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...