Siirry pääsisältöön

Poimintoja syksyn kirjoista


Loman viimeisinä päivinä oli aikaa selailla syksyn kirjakatalogeja ja voi, miten kiinnostava kirjasyksy onkaan tulossa! Lukulistalle kirjasin monia uutuusteoksia mutta tähän postaukseen listasin ne, jotka voisin realistisesti ehtiä lukea loppuvuoden aikana.
Kaunokirjallisuudesta kiinnostavat seuraavat teokset:
  • Margaret Atwood: Testamentit (Otava). Kaikkien Handmaid's Tale -tv-sarjan ja Orjattaresi-romaanin ystävien ehdoton kirjasyksytapaus. Mitä Gileadissa on tapahtunut viidentoista vuoden kuluttua siitä, mihin Orjattaresi päättyi? 
  • Anna-Kaari Hakkarainen: Dioraama (Tammi). Ihminen, mieli ja rakkaus – kuulostaa kiinnostavalta varsinkin, kun olen pitänyt kovasti aiemmista lukemistani Hakkaraisen romaaneista Kristallipalatsi (2016) ja Purkaus (2014).
  • Aleksi Heikkilä: Veteen syntyneet (WSOY). Myyttinen pohjolaan sijoittuva tarina kuulostaa kiehtovalta. Kyseessä on Heikkilän esikoisromaani.
  • Elina Hirvonen: Punainen myrsky (WSOY). Irakilaisperhe pakenee Suomeen. Ajankohtainen romaani on ehdottomasti lukulistallani.
  • Olli Jalonen: Merenpeitto (Otava). Finlandia-palkinnon voittanut Taivaanpallo tutustutti lukijan nuoreen Angus-poikaan, joka nyt elää Lontoossa tiedemies Halleyn suojattina.
  • Mariette Lindstein: Tuomiopäivä (Atena). Lindsteinin esikoisteos Ehdoton valta oli tavattoman kiinnostava kuvaus siitä, mitä kaikkea lahkon toiminta voi pitää sisällään. Kiinnostavuutta lisää tietenkin se, että Lindsteinilla on omakohtaisia kokemuksia aiheesta, joten tämä sarjan toinen osa pitää tietenkin lukea.
  • Maja Lunde: Sininen (Tammi). Mehiläisten historia avasi Lunden ilmastokvartetin, jota Sininen jatkaa. Avauksen perusteella odotan tältä uudelta romaanilta paljon.
  • Elina Kilkku: Täydellinen näytelmä (Bazar). Romaani aloittaa trilogian, ja luvassa kuulemma on kirpeää komiikkaa. Sellaista on kiva välillä päästä lukemaan.
  • Inka Nousiainen: Mustarastas (WSOY). Vuonna 1989 katoaa 17-vuotias Juha. Miten tragedia vaikuttaa läheisiin? Asetelma vaikuttaa kiinnostavalta.
  • Sofi Oksanen: Koirapuisto (Like). Psykologisessa trillerissä katsotaan Euroopan lähihistoriaa. Sekä genre että aihe kiinnostavat.
  • Annastiina Storm: Kerro, kerro (S & S). Aliisan matka nuoruudenmaisemiin yhdistää realismia ja absurdia. Yhdistelmä vaikuttaa tutustumisen arvoiselta.
  • Suvi Vaarla: Westend (WSOY). 1990-luvun lamaa ei voinut olla huomaamatta. Erään perheen kautta kuvataan laman vaikutuksia, ja odotan kiinnostavaa sukellusta maamme lähihistoriaan.


Tietokirjallisuudesta lukulistallani ovat ainakin nämä:
  • Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä: Metsä meidän jälkeemme (Like). Metsästä puhutaan nyt paljon. Mitä me voimme tehdä metsien säilyttämiseksi?
  • Kari Lumikero: Uutismies (Tammi). Palkitun uutistoimittajan muistelmat kiinnostavat varsinkin, kun Lumikeron on niin moneen kertaan nähnyt raportoimassa ajankohtaisista aiheista televisiossa – milloin mistäkin päin maailmaa.
  • Adele Pajunen ja Marko Leppänen: Suomalainen metsäkylpy (Gummerus). Kirja metsän parantavista voimista. Yhä enemmän huomaan, miten metsä vaikuttaa rauhoittavasti mieleen, ja mielenkiinnolla odotan, kuinka vihreää kultaamme kirjassa tuosta näkökulmasta kuvataan.
  • Raisa Porrasmaa: Auringonjumalattaren tyttäret (Atena). Kirja Japanin naisten historiasta tuntuu hyvältä lukuvaihtoehdolta nyt, kun elämäni ensimmäinen matka Japaniin odottaa.
  • Liisa Talvitie: Valoa ja varjoja – Jukka Jokiniemi, sokean elämäntarina (Tammi). Innojok-yrityksen perustajan elämäntarina. Millaista on elää sokeana?

Tässä siis minun valintani kirjoista, jotka ainakin syksyn uutuuksista haluaisin lukea. Listan ulkopuolelle jäi moni kiinnostava teos, sillä aikaa lukemiseen on rajallisesti. Vaikka kesä saisi mielestäni vielä jatkua, odotan kirjasyksyä kuitenkin jo innolla!

Kommentit

  1. Huikea kirjakattaus, kiitos :)
    Testamentti, Koirapuisto ja Tuomiopäivä ovat lukulistallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mai! Kiva kuulla, että sinun listaltasi löytyy joitakin samoja teoksia. On sitten kiinnostavaa vertailla lukukokemuksia.

      Poista
  2. Laaja ja kiinnostava kooste, josta Testamentit, Merenpeitto, Sininen ja Westend löytyvät omista varauksistani. Loppukesää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Takkutukka! Nyt onkin jännittävää odotella, milloin varauksiin pääsee käsiksi. Ihanaa elokuuta!

      Poista
  3. Ihana postaus, kiitos tästä. Paljon kiinnostavia kirjoja on tulossa. Elina Hirvonen ja Suvi Vaarla ovat minunkin lukulistalla. Mukavaa elokuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista, Anneli! Mukavaa loppukesää!

      Poista
  4. Kiinnostavia kirjoja! Taivaanpallon jatko-osa nyt ainakin on luettava.

    Mukavaa lukusyksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, Taivaanpallo on jäänyt mukavasti mieleen muhimaan.
      Kiitos samoin!

      Poista
  5. Minulla ei tainnut tulla omalle syyslistalle yhtään tietokirjaa, mutta tuo Lumikeron kirja kyllä kiinnostaa. Sofi Oksanenkin tullee kenties luettua, sen genre on enemmän minun makuuni kuin hänen historialliset romaaninsa. Taisin pitää kirjaa katalogitekstien perusteella liian synkkänä ja jätin sen sitten blogini TOP-listalta pois. Kirjasyksy vaikuttaa tosi kiinnostavalta ja monipuoliselta, kun kaikilla tuntuu olevan ihan omanlaisiaan tärppilistoja syksyn tarjonnasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulta sainkin innoitusta tähän pohdintaan, kiitos siis siitä. :) Tosiaan vaikuttaa siltä, että on kiinnostava ja monipuolinen kirjasyksy tulossa!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok