Siirry pääsisältöön

Malin Lindroth: Vanhapiika

"Yksinäisyys. Miltä se näyttää? Islannin laavakentältä. Ei puita, ei kasvillisuutta. Pelkkiä harmaan sävyjä, aukeaa, taivasta – kauempana ehkä jokunen hyisessä tuulessa tutiseva pieni pensas. Kerran olin siellä, Islannin kuumaisemassa. Otin lakeudella muutaman askeleen ja mielessäni välähti: niin, sehän olen minä! Juuri siltä yksinäisyyteni näyttää."
Malin Lindroth: Vanhapiika – Tahattomasti yksinäisen tarina
Atena 2019
Alkuteos Nuckan 2018
Suomentanut Hannimari Heino
115 sivua

Malin Lindrothin Vanhapiika on omakohtaisiin kokemuksiin perustuva teos siitä, mitä on olla yksinäinen nainen, vanhapiika, yhteiskunnassa, jonka perusyksikkö on pariskunta. Lindroth ottaa uudelleen käyttöön sanan vanhapiika, peilaa nykymaailman yksinäistä naista menneisyyden sisariinsa ja tuo esille kirkkaasti sen, mitä on olla nykyajan vanhapiika.

Monen muun tavoin myös Lindroth on toivonut löytävänsä rakkauden ja päätyvänsä parisuhteen. Hän on kyllä tavannut miehiä ja rakastunut – jokainen mies vain on sanonut hänelle ei.
Jos karsitaan käytännön asiat ja mennään vanhapiikuuden syvimpään ytimeen, kyse on – niin haluan väittää – ennen kaikkea siitä, että siinä joutuu käsittelemään kroonista torjutuksi tulemisen tunnetta.
Lindroth tuo esille ilmiön, josta mieluummin vaietaan. Säännönmukaistahan on se, että jokainen niin tahtova löytää romanttisen rakkauden. Yksinäisyydessä on jotain outoa, normeista poikkeavaa. Vanhapiikafobian rinnalle asettuvat parisuhteen ilmiöt, perheen perustaminen, pariskuntien yhteinen ajanvietto, eroamiset ja uudet rakastumiset – olennaistahan on eronkin jälkeen löytää uusi rakkaus. Eron hetkellä pelätään yksin jäämistä mutta montakaan ajatusta ei suoda heille, jotka ovat tahtomattaan yksin, joilta jää parisuhde väliin ja perhe perustamatta. Heidän äänensä Malin Lindroth haluaa nostaa esille, ja sen hän tekee tyylikkäästi ja älykkäästi.

Esseistinen Vanhapiika on avoin ja rehellinen tilitys siitä, mitä on olla sinkku aikana, jolloin sinkkuudesta tulee mieleen Hollywoodin kiillottama Sinkkuelämää-kuva – arkinen totuus on kuitenkin jotain kovin toisenlaista. Tahattomasti yksinäinen joutuu jatkuvasti kohtaamaan sen, miten hän ei riitä. Hän sopii kyllä ystäväksi ja oikolukijaksi mutta ei parisuhteeseen. Mitä on jatkuvasti huomata olevansa sopimaton, riittämätön?

Malin Lindroth kirjoittaa tärkeästä aiheesta erittäin hyvin. Lindrothin tarina koskettaa ja herättää ajatuksia. Lukijan itsensä ei tarvitse olla vanhapiika: suosittelisin kirjaa kenelle tahansa, sillä sen tarkasteleminen, miten parisuhde on kyseenalaistamaton normi, ei liene pahitteeksi kenellekään.
Haluamme, että meitä on kaksi. Meitä tulee olla kaksi. Meitä pitää olla kaksi. Sitä ajatusta jauhetaan joka ikisessä kahvihuoneessa, siitä rallatetaan joka ikisessä iskelmäkilpailussa ja siitä tehtaillaan mainoksia, leikkejä, taidetta, politiikkaa ja populaarikulttuuria vuorokauden kaikkina tunteina.
Malin Lindrothin teoksesta muissa blogeissa: SivutielläKirjat kertovat, Anun ihmeelliset matkat ja Reader, why did I marry him?

Helmet 2019 -lukuhaasteessa Vanhapiika asettuu kohtaan 37. Pienkustantamon julkaisu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...