Siirry pääsisältöön

Ruth Ware: Nainen hytissä 10

"Hän katsoi poispäin kamerasta, hiussoljesta karanneet tummat hiukset valuivat poskelle.
Silti olin melkein varma, melkein täysin varma, että siinä oli nainen hytistä numero kymmenen."


Ruth Ware: Nainen hytissä 10
Otava 2018
Alkuteos The Woman in Cabin 10 (2016)
Suomentanut Terhi Kuusisto
352 sivua
Äänikirjan lukija Mervi Takatalo
Kesto 11 tuntia 20 min.

Nainen hytissä 10 on dekkari, joka sijoittuu pienelle risteilyalukselle. Päähenkilö on matkailutoimittaja Lo, joka haluaa päästä urallaan eteenpäin. Hän saa tilaisuuden osoittaa kykyjään, kun hän pääsee luksusristeilijän neitsytmatkalla tekemään juttua. Ennen matkaa Lo joutuu kammottavaan tilanteeseen, kun hän yllättää murtovarkaan kotoaan. Henkisesti raastava kokemus ei kuitenkaan ole naiselle syy jättää työmatkaa väliin, ja niinpä hän pakkaa laukkunsa ja astuu laivaan.

Lo tapaa sattumalta naisen, joka majailee hytissä numero 10. Risteilyn ylellinen tunnelma muuttuu kertaheitolla, kun Lo näkee, miten hytistä heitetään ruumis mereen ja hytin parvekkeeseen jäävät veriset jäljet. Vai näkikö Lo todellisuudessa mitään? Onko kaikki kuitenkin hänen mielikuvituksensa tuotetta? Kukaan muu ei ole nähnyt mitään, kukaan ei vaikuta olevan laivalta kadoksissa, ja hytti numero 10 on matkustajaluettelon mukaan tyhjä. Mistä oikein on kysymys?

Nainen hytissä 10 on suljetun tilan mysteeri, jossa melkein kuka tahansa voisi olla murhaaja. Vai onko lopulta kysymys vain siitä, että Lo on kokemansa trauman ja nauttimiensa alkoholiannosten jälkeen vain niin sekaisin, että kuvittelee hurjia? Lukijansa dekkari vie sellaiseen kieputukseen, että vuoron perään tulee epäiltyä vähän kaikkia – joskin on kyllä sanottava, että henkilöt menivät myös osin sekaisin, koska heitä oli niin paljon.

Henkilöiden runsauden lisäksi koin ongelmalliseksi myös sekä alun että lopun, jotka molemmat olivat makuuni hieman liian pitkitettyjä. Joka tapauksessa Nainen hytissä 10 on viihdyttävä ja koukuttavakin dekkari, joka onnistuu yllättämään.


Tällä viikolla kirjablogeissakin vietetään Dekkariviikkoa, josta enemmän kertoo Lukeva peikko.

Ruth Waren dekkarista ovat kirjoittaneet ajatuksiaan myös ainakin Mikko, PiiaMari, TuuliaMai ja Opus eka.

Keski-kirjastot 2019: 28. Kirjan nimessä on jokin numero.
Helmet 2019: 18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja.


Kirjankansibingosta kuittaan tällä kirjalla ruudun Numero(ita).


Kommentit

  1. Kiitos Jonna :)
    Tykkään Ruth Waren dekkareista. Ne ovat viihtyisiä, eivätkä mässäile väkivallalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ensimmäisestä lukemastani Ruth Waren dekkarista oikein vielä vakuuttunut, mutta nyt nämä alkavat viedä mukanaan. :)

      Poista
  2. Mulla on tämä just kesken niin ikään äänikirjana ja hyvältä vaikuttaa. Vielä en ole mennyt henkilöhahmoissa sekaisin, mutta alku tosiaan tuntui hieman pitkitetyltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vauhti kyllä kiihtyy loppua kohti, sen uskallan luvata. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii