Siirry pääsisältöön

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita

"Myöhemmin Pearl epäili, että Richardsonit olivat asettuneet kuvaelmaksi hänen ilokseen, koska ei varmaankaan ollut mahdollista, että heidän yhteiselämänsä oli aina täydellistä. Hämmästyttävää kyllä rouva Richardson sekoitti keittiössä pikkuleipätaikinaa, mitä Mia ei tehnyt koskaan, vaikka Mia saattoi kyllä ostaa kelmuun käärityn valmistaikinatangon, josta voi leikata pyörylöitä, jos Pearl kärtti sitä sinnikkäästi."


Celeste Ng:
Tulenarkoja asioita
Gummerus 2019
Alkuteos Little Fires Everywhere 2017
Suomentanut Sari Karhulahti
384 sivua

Ilahduin suuresti, kun huomasin, että Gummerus on ryhtynyt suomentamaan Celeste Ngn teoksia. Avaus on tämä Tulenarkoja asioita, ja Everything I never told you ilmestyy suomeksi ensi vuonna. Jälkimmäisen teoksen, joka on kirjailijan esikoinen, luin nelisen vuotta sitten. Pidin romaanista valtavasti ja se jäi mieleen vakuuttavan vahvasti. Niinpä odotukset olivat korkealla, kun pääsin avaamaan Tulenarkoja asioita -romaanin kannet. Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Romaani sijoittuu Shaker Heights -asuinalueelle, jossa kaikki on kovin säntillistä. Asemakaava on tarkoin määritelty ja sosiaalinen normisto on varsin tiukka. Alueella asuu menestyneitä ja asiansa kunnialla hoitavia amerikkalaisia, ja heihin lukeutuu myös Richardsonin perhe. Vakaata ja ennakoitavissa olevaa elämää saapuu sekoittamaan boheemi Mia, yksinhuoltaja ja taiteilija, joka on valmis nostamaan kytkintä taas, kun siltä tuntuu. Hän saapuu tyttärensä Pearlin kanssa rouva Richardsonin vuokralaiseksi ja asettuu saman tien vastakohdaksi rouvan vaalimalle arvomaailmalle.

Tarinaan on pakattu melkoisen paljon painavia teemoja. On perhedynamiikkaa, eriarvoisuutta, lapsettomuutta, adoptiota, teinielämää... Kun Everything I never told you oli mielestäni jäntevä ja intensiivinen, hajoaa Tulenarkoja asioita liian moniaalle, enkä oikein saa siitä otetta. Alku lupaa paljon ja kertojanääni on kiehtova, mutta päällimmäiseksi jää tunne, etten pääse ytimeen kiinni. Jotain olennaista jää tavoittamatta, vaikka Ngn romaanissa on paljon myös hyvää.

Tähän romaaniin ovat tarttuneet myös ainakin Laura, Leena, MarikaOksa ja Aletheia.

Helmet 2019: 42. Kirjailijan nimi viehättää sinua.
Keski-kirjastot 2019: 36. Kirjassa on taiteilijoita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…