Siirry pääsisältöön

Anna Ekberg: Salattu nainen

"Keskellä lattiaa on maalausteline selkäpuoli heihin päin. He kävelevät lähemmäksi, Ellen tarttuu hänen käteensä, ja hän huomaa sen vapisevan. Maalaus on pieni, ei m ikään jättiläismäinen teos. Ellen ottaa kiinni maalauksesta ja kääntää sen varovasti ympäri. – Salattu nainen, hän kuiskaa."

Anna Ekberg: Salattu nainen
Minerva 2018
Alkuteos Den hemmelige kvinde 2016
Suomentanut Katarina Luoma
421 sivua
Äänikirjan lukija Kari Tamminen
Kesto 15 t 30 min.

Anna Ekbergin dekkari Salattu nainen valikoitui kuunneltavakseni Storytelin kirjavalikoimasta ihan sattumalta. Kiinnitin huomiota mielenkiintoiseen nimeen ja kiehtovaan kansikuvaan, jonka merkitys avautui tarinan loppupuolella vähän pelottavallakin tavalla.

Tarinan päähenkilö on Louise, joka osoittautuukin olevan kolme vuotta aiemmin kadonnut Helene, suuren yritysimperiumin perijätär. Nainen jättää rakastamansa miehen, Joachimin, sekä pienen kahvilansa Christiansön saarella ja palaa entiseen elämäänsä Edmundin vaimoksi ja kahden lapsen äidiksi. Paluu on hankala, sillä muistot menneisyydestä ovat pyyhkiytyneet Helenen muistista kokonaan. Uuteen elämään sopeutumista mutkistaa myös se, että poliisi alkaa epäillä, että Helene on surmannut Louisen, jonka henkilöllisyyden hän otti omakseen menetettyään muistinsa.

Mitä Louiselle tapahtui? Miksi Helene menetti muistinsa? Miksi hän jätti yltäkylläisen elämänsä ja pakeni?

Kysymyksiä lähtevät selvittämään sekä Helene että Joachim. Jälkimmäinen haluaa pelastaa rakastamansa naisen vankilatuomiolta, koska on varma, että Helene ei olisi voinut tappaa ketään niin kylmäverisesti. Kiihkeästi kieppuva juoni vie lukijan niin bordelliin kuin paremman väen piireihin.

Mitenkään kevyt kokonaisuus Salattu nainen ei ole, vaikka alkuun niin voisi kuvitella. Saaristomiljöö, muistinsa menettänyt nainen ja tämän uusi elämä – aineksista voisi syntyä jotain kesäisen keveää. Tarinaan kuitenkin sekoitetaan antisemitismiä, naisten hyväksikäyttöä, kidutusta ja sadistista seksiä. Ei todellakaan kepeää, vaan pikemminkin ahdistavaa. Loppusuoralla jännitys tiivistyy piinaavaksi ja vähän mutkia oikoen langat vedetään lopulta yhteen. Yllätyksiä tarina tarjoaa kosolti, julmuutta hieman liiankin paljon. Henkilöt jäävät melko ohuiksi, vaikka Helene onnistuukin saamaan lukijan puolelleen.

Salatusta naisesta kirjoittavat myös esimerkiksi Annika, RiikkaAnneli ja PiiaOmppu selvitti, että Anna Ekberg -nimen takaa löytyy mieskaksikko. Kokonaisuuden huomioiden tieto ei varsinaisesti yllätä.

Tälläkin dekkarilla osallistun Dekkariviikkoon.

Kirjankansibingossa tähti kohtaan Jännitys.

Kommentit

  1. Tämä on jännä, samoin Uskottu nainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vielä harkinnassa, otanko Uskotun naisen luettavaksi vai ei...

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?