Siirry pääsisältöön

Jojo Moyes: Ne, jotka ymmärtävät kauneutta

"Hän istuutuu, taittelee ne siististi takaisin kirjekuoriinsa ja tuijottaa suoraan edessään olevaa Tyttö, jonka jätit taaksesi -taulua. Se hehkuu eloisana kultakehyksissään vasten huoneen hillittyä niininvihreää ja harmaata, ja hän sallii ajatustensa ajelehtia."


Jojo Moyes:
Ne, jotka ymmärtävät kauneutta
Gummerus 2017
Alkuteos The Girl You Left Behind
Suomentanut Heli Naski
447 sivua
Äänikirjan lukija Mervi Takatalo
kesto 15 tuntia.

Pitkään vastustin ajatusta tarttua Jojo Moyesin kirjoihin, sillä minulla oli käsitys, että ne ovat turhan romanttisia ja höttöisiä makuuni. Sittemmin olen kuitenkin lukenut useampia kirjailijan teoksia ja pitänyt niistä. Ne, jotka ymmärtävät kauneutta on Moyesin romaaneista ensimmäinen, jonka kohdalla aloin ärsyyntyä.

Tarinan perusasetelmassa on tällä kertaa liian tuttuja elementtejä. On yksinäinen nainen ja komea mies. He kohtaavat. Naisella on taloudellisia vaikeuksia, tietenkin, ja mies puolestaan on varsin menestynyt. Pari hurmaantuu toisistaan hetkessä, mutta sitten tulee esille jotain, mikä muuttaa asetelman kokonaan – jotain tuttua on tässäkin. Ja sitten seuraa mutkia toisensa jälkeen, kunnes päästään onnelliseen loppuratkaisuun. Niin tuttua.

Kaiken kohtuullisuuden nimissä on myönnettävä, että jotain tuorettakin tarinassa on mukana. Tai itse asiassa ei tuoretta vaan hyvinkin vanhaa: romaanin nykyaikaan sijoittuvien tapahtumien rinnalla kulkee sadan vuoden takainen tarina, kun Sophie Lefèvre odottaa Ranskassa miestään palaavaksi rintamalta ja palvelee samalla vastentahtoisesti saksalaismiehittäjiä. Sophien puoliso Édouard on maalannut vaimostaan muotokuvan, johon saksalaiskomendantinkin huomio kiinnittyy.

Tuo sama maalaus, Tyttö, jonka jätit taaksesi, on silta nykyhetkeen. Maalaus riippuu tarinan päähenkilön, Liv Halstonin seinällä. Liv on saanut taulun lahjaksi mieheltään, joka on sittemmin menehtynyt, eikä leski halua luopua maalauksesta, jolla on hänelle tunnearvoa.

Olennaista on, miten maalaus on päätynyt mallinsa seinältä Ranskasta Livin seinälle Lontooseen. Millainen suhde Sophiella oli saksalaismiehen kanssa? Mihin Sophie joutui epävakaina aikoina? Kenelle Tyttö, jonka jätit taaksesi todellisuudessa kuuluu?

Jojo Moyesille tuttuun tapaan tämäkin tarina on eloisa ja hyvin etenevä. Lisämakua tarinaan tuo historiallinen ulottuvuus, joka on kiinnostava ja hyvin rakennettu. Ehkä sen rinnalla nykyaikaan sijoittuvat osuudet eivät oikein onnistu vetoamaan – kun toiset taistelevat toisessa ajassa hengestään ja olemassaolostaan, tuntuu taulusta kiisteleminen jotenkin typerältä. Liian monet sopivat sattumat ja paikoin kovin epäuskottavat käänteet ärsyttävät vaikka ovatkin juonen kannalta tarpeen.

Jojo Moyesin romaanista ovat kirjoittaneet myös Paula, Katja, Mai ja Elina.

Tällä kirjaan avaan osallistumiseni kesän kirjankansibingoon, jota emännöi MarikaOksa. Ensimmäinen bingomerkintä menee ruutuun Nainen.


Kommentit

 1. Minustakin se historiallinen osuus oli kiinnostavampi. Pidin kyllä tästä kirjasta muutenkin, vaikka pistin merkille samat ärsyttävyydet kuin sinäkin. Jokin tässä kuitenkin tenhosi ja toisaalta luen tämäntyyppistä kirjallisuutta niin vähän, että sekin voi vaikuttaa suopeuteeni. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että minua tämä alkoi ärsyttää paljolti sen vuoksi, että olen lukenut viime aikoina liikaa Jojo Moyesia. Sopivina annoksina nuo tietyt piirteet eivät varmaan hiertäisi niin paljon.

   Poista
 2. Tykkäsin kirjasta. Olen lukenut aika monta kirjailijan kirjaa ja tässä oli erilainen kaava tuon historiateeman vuoksi. Pidin historiasta enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Historiaosuus oli tässä tosiaan hyvä lisä. Muuten kirja olisikin saattanut jäädä tällä erää kesken.

   Poista
 3. Kuten edelliset kommentoijat, minäkin pidin historiallisesta osuudesta enemmän. Jojo Moyesin kirjat ovat toisaalta ihania, toisaalta paikoin ärsyttävän ennalta-arvattavia. Ostin juuri sen uusimman (Kuinka painovoimaa uhmataan), ja se ärsytti monin paikoin, sillä päähenkilö teki kaiken aivan nurinpäin ja juuri niin, että lukija tiesi hänen valinnoistaan koituvan ongelmia. Kaikki eteni kuten ajattelinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Moyesin uusin on lukulistallani, mutta nyt on varmaan pakko pitää kirjailijan kohdalla hieman taukoa. Ehkä sitten taas maistuu paremmin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…