Siirry pääsisältöön

Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei

"Talon rakentaminen, mökin osto, auton vaihto, työpaikan vaihto, lainaehtojen neuvottelu uusiksi, remontointi, näistä asioista pöydässä keskusteltiin. He puhuivat siitä, millainen puhelin kannatti hankkia ja millainen puhelinliittymä ja sähkösopimus, miten usein kukakin kävi Facebookissa, mikä ruokakauppa oli halvin, millainen treeni oli tehokkain. Hanne hyrisi mielessään ja kellui mukana menossa. Tällaistako muilla oli koko ajan?"


Nina Lykke:
Ei, ei ja vielä kerran ei
Gummerus 2019
Alkuteos Nei og atter nei
Suomentanut Sanna Manninen
262 sivua

Nina Lykken kolmas romaani Ei, ei ja vielä kerran ei on kustantajan mukaan "herkullinen satiiri etuoikeutettuun elämään eksyneestä keskiluokasta". Katse kohdistuu Ingridiin ja Janiin, jotka ovat olleet naimisissa neljännesvuosisadan. Pariskunnan täysi-ikäiset pojat eivät ole ymmärtäneet lähteä kotoa mihinkään vaan kuvittelevat, että palvelu pelaa kuin hotellissa. Ingrid ihmettelee perhe-elämän omituisuuksia ja on leipääntynyt työhönsä opettajana. Jan puolestaan on juuri saanut ylennyksen ja hakee uutta hehkua elämäänsä suhteesta nuorempaan naiseen. Soppa on valmis.

Janin naisystävä löytyy työpaikalta. Hanne huomaa muiden menevän elämässään suuntaan, johon hänenkin pitäisi. Ystävät ympärillä perustavat perheitä, mutta Hanne on yksin. Aika rientää, ja alkaa jo olla kiire hankkiutua elämäntilanteeseen, jota kaikki tuntuvat havittelevan.

Tarina etenee kolmen näkökulman kautta. Ingridin kautta muotoutuu hämmennys uudesta elämänvaiheesta, joka kuitenkin oli jollain tapaa odotettavissa. Hämmentyneenä voinee pitää myös Jania, joka ei aina tunnu olevan ihan kartalla siitä, mitä tapahtuu, ja jotenkin kuvittelee, että voisi saada pikkuisen kaikkea. Hanne taas on tottunut vaihtamaan miestä ja asuntoa sitä mukaa, kun jokin (pieni) asia alkaa kaihertaa.

Minulla kesti hetken verran päästä kunnolla tarinan imuun, koska en oikein löytänyt arki(inho)realismista vetovoimaa. Jossain kohtaa se olikin sitten kuitenkin menoa. Ironia ja musta huumori vetosivat, ja huomasin hörähteleväni tapahtumille, joita kärjistettiin juuri sopivasti. Kiinnostavasti Lykke rakentaa kuvan ihmisistä, joilla on oikeastaan jo kaikkea mutta jotka kaipaavat jotain lisää. Ja mitäs siitä sitten seuraakaan – kannattaa selvittää, jos keski-ikäisten toilailut kiinnostavat.

Kiitos kustantajalle yllätyksenä saapuneesta arvostelukappaleesta.

Nina Lykken romaanista ovat kirjoittaneet myös esimerkiksi ArjaKirjaluotsi, LauraAiri ja Tuija.

Helmet-lukuhaaste: 45, kirjan nimessä on kieltosana.


Kirjankansibingosta kuittaan kohdan Piirroskuva.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?