Siirry pääsisältöön

Kate Atkinson: Elämä elämältä

"Kukaan ei tullut. Oli vain vettä. Vettä ja lisää vettä. Hänen avuton pikku sydämensä läpätti hurjasti, rintaan vangittu lintu. Tuhat mehiläistä surisi kipertyneessä helmikorvassa. Ei henkeä. Hukkuva lapsi, taivaalta pudotettu lintu.
Pimeys lankesi."
Kate Atkinson: Elämä elämältä
(Schildts & Söderströms 2014)
Alkuteos Life after life 2013
Suomentanut Kaisa Kattelus
597 sivua
Ajatus romaanista, joka alkaa aina uudelleen ja kertoo saman henkilön tarinaa yhä uudelleen, ei suoraan sanottuna kovin suuresti houkutellut. Ei, vaikka Kate Atkinsonin Elämä elämältä voitti kirjabloggaajien äänestämänä vuoden 2014 Blogistanian Globalia -palkinnon. Kuitenkin sattui niin, että Atkinsonin romaani oli saatavilla Keski-kirjastojen e-kirjavalikoimasta ja päätyi tabletilleni luettavaksi. Ehkä eniten valintaan vaikutti tuo bloggaajien palkinto: ajattelin, että täytyyhän minun selvittää, mistä kehutussa teoksessa oikein on kysymys.

Pian lukemisen aloitettuani totesinkin, että vastahankaisuuteni on vain osoitus mielikuvituksen puutteesta. Romaani sijoittuu kuohuvalle 1900-luvulle, joka totisesti antaa aihetta entäs jos -pohdintaan. Pienet valinnat voivat saada aikaan suuriakin muutoksia elämänkulussa, ja sattumalla on tapahtumissa - kuten elämässä yleensäkin - sijansa.

Romaanin päähenkilö on Ursula Todd, joka syntyy vuonna 1910 Englannissa vanhempiensa kolmanneksi lapseksi. Heti tarinan alussa Ursula syntyy kuolleena, koska lääkäri ei pääse ajoissa paikalle. Mutta sitten tarina alkaa uudelleen: lääkäri ehtii kuin ehtiikin ajoissa auttamaan synnytyksessä, ja Ursula jää henkiin. Ursulan elämänpolku on sarja valintoja ja tapahtumia, jotka johtavat asiasta toiseen - joskus jopa kuolemaan tai kokonaisen maanosan historian uudelleenkirjoittamiseen.

Elämä elämältä on hieno mielikuvituksen juhlaretki. Kukapa ei joskus miettisi omia elämänvalintojaan ja pohtisi, entäs jos... Atkinsonin romaani esittää lukuisia valintoja ja niistä seuraavia polkuja kutitellen kiehtovasti lukijan ajatuksia. Alkuun romaanin rakenne tuntui haastavalta, mutta loppujen lopuksi huomasin pitäväni siitä paljon. Koin, että rakenne jättää paljon lukijan varaan, enkä pidä edes loppuratkaisua lopullisena vaan näen sen unenomaisena mahdollisuutena, joka tarjoaa lukijan mielikuvitukselle useita reittejä.

Atkinsonin tyyli miellyttää minua tietynlaisessa kepeydessään ja nokkeluudessaan, ja se innostaa jatkossakin tarttumaan kirjailijan teoksiin.

Kirjankansibingossa Elämä elämältä
menee kohtaan Kasvi.

Kuten jo aiemmin mainitsin, Elämä elämältä voitti vuoden 2014 parhaan käännöskirjan palkinnon, Globalian. Voittajan julistus ja muutamia linkkejä löytyy Kirsin Book Clubin sivulta. Lisäksi romaanista ovat kirjoittaneet esimerkiksi Tuija, Kirjavinkkien Tuija, Maria, Laura, Sara, Annami ja Raija.

Kommentit

 1. Minäkään en ole vielä lukenut tätä. Ehkä kannattaisi. Sinäkin saat kirjan kuulostamaan mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin paljon tästä on pidetty, minkä Blogistanian Globaliakin tietysti osoittaa. Kannattaa siis kokeilla. :)

   Poista
 2. En ole lukenut yhtään Atkinsonin kirjaa, mutta tämä on kyllä houkutellut jo hyvän aikaa... Ehkäpä joskus ennätän tämänkin äärelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ennätät. Kuulen mielelläni sitten sinun ajatuksiasi kirjasta.

   Poista
 3. Ihan huippua, että lopulta kuitenkin luit tämän! <3 Minulle tämä romaani jäi mieleen lukuvuoteni 2014 parhaana käännöskirjana. Aivan huikea teos, ja ihan niin kuin sanot: todellista mielikuvituksen juhlaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että tulin kirjaan tarttuneeksi, vaikka epäilyksiä tosiaan alkuun oli. :)

   Poista
 4. Mulla on ollut tämä kirja pari kertaa lainattunakin, mutta silti jäänyt lukematta.. Nimenomaan tuo asetelma, josta itsekin mainitsit, että samaa tapahtumaa kerrotaan uudelleen ja uudelleen, mietityttää myös minua.. Noh, ehkä tarvii yrittää uudelleen kun tämä seuraavan kerran tulee kirjastossa vastaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa kirja houkuttelisi avaamaan kantensa seuraavalla kerralla!

   Poista
 5. Minulla on hyvin ristiriitainen suhde Atkinsonin teoksiin, jotkut niistä ovat viehättäneet kovastikin, toiset ovat suorastaan puuduttaneet minut.

  Elämä elämältä on minulla vielä lukematta, mutta toivon törmääväni siihen joskus. Niin innokkaasti ja ihaillen teoksesta on puhuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole Atkinsonin muita teoksia lukenut, joten en osaa tätä niihin verrata. Suosittelen kuitenkin antamaan romaanille mahdollisuuden.

   Poista
 6. Minulla on edelleenkin tämä lukematta! Piti jo jouluna lukea mutta ei lähikirjakaupassa ollutkaan tätä. Josko nyt tämän vuoden aikana saisi luettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa tämä vuosi olisi Atkinsonin romaanin suhteen suotuisa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…