Siirry pääsisältöön

Kate Atkinson: Elämä elämältä

"Kukaan ei tullut. Oli vain vettä. Vettä ja lisää vettä. Hänen avuton pikku sydämensä läpätti hurjasti, rintaan vangittu lintu. Tuhat mehiläistä surisi kipertyneessä helmikorvassa. Ei henkeä. Hukkuva lapsi, taivaalta pudotettu lintu.
Pimeys lankesi."
Kate Atkinson: Elämä elämältä
(Schildts & Söderströms 2014)
Alkuteos Life after life 2013
Suomentanut Kaisa Kattelus
597 sivua
Ajatus romaanista, joka alkaa aina uudelleen ja kertoo saman henkilön tarinaa yhä uudelleen, ei suoraan sanottuna kovin suuresti houkutellut. Ei, vaikka Kate Atkinsonin Elämä elämältä voitti kirjabloggaajien äänestämänä vuoden 2014 Blogistanian Globalia -palkinnon. Kuitenkin sattui niin, että Atkinsonin romaani oli saatavilla Keski-kirjastojen e-kirjavalikoimasta ja päätyi tabletilleni luettavaksi. Ehkä eniten valintaan vaikutti tuo bloggaajien palkinto: ajattelin, että täytyyhän minun selvittää, mistä kehutussa teoksessa oikein on kysymys.

Pian lukemisen aloitettuani totesinkin, että vastahankaisuuteni on vain osoitus mielikuvituksen puutteesta. Romaani sijoittuu kuohuvalle 1900-luvulle, joka totisesti antaa aihetta entäs jos -pohdintaan. Pienet valinnat voivat saada aikaan suuriakin muutoksia elämänkulussa, ja sattumalla on tapahtumissa - kuten elämässä yleensäkin - sijansa.

Romaanin päähenkilö on Ursula Todd, joka syntyy vuonna 1910 Englannissa vanhempiensa kolmanneksi lapseksi. Heti tarinan alussa Ursula syntyy kuolleena, koska lääkäri ei pääse ajoissa paikalle. Mutta sitten tarina alkaa uudelleen: lääkäri ehtii kuin ehtiikin ajoissa auttamaan synnytyksessä, ja Ursula jää henkiin. Ursulan elämänpolku on sarja valintoja ja tapahtumia, jotka johtavat asiasta toiseen - joskus jopa kuolemaan tai kokonaisen maanosan historian uudelleenkirjoittamiseen.

Elämä elämältä on hieno mielikuvituksen juhlaretki. Kukapa ei joskus miettisi omia elämänvalintojaan ja pohtisi, entäs jos... Atkinsonin romaani esittää lukuisia valintoja ja niistä seuraavia polkuja kutitellen kiehtovasti lukijan ajatuksia. Alkuun romaanin rakenne tuntui haastavalta, mutta loppujen lopuksi huomasin pitäväni siitä paljon. Koin, että rakenne jättää paljon lukijan varaan, enkä pidä edes loppuratkaisua lopullisena vaan näen sen unenomaisena mahdollisuutena, joka tarjoaa lukijan mielikuvitukselle useita reittejä.

Atkinsonin tyyli miellyttää minua tietynlaisessa kepeydessään ja nokkeluudessaan, ja se innostaa jatkossakin tarttumaan kirjailijan teoksiin.

Kirjankansibingossa Elämä elämältä
menee kohtaan Kasvi.

Kuten jo aiemmin mainitsin, Elämä elämältä voitti vuoden 2014 parhaan käännöskirjan palkinnon, Globalian. Voittajan julistus ja muutamia linkkejä löytyy Kirsin Book Clubin sivulta. Lisäksi romaanista ovat kirjoittaneet esimerkiksi Tuija, Kirjavinkkien Tuija, Maria, Laura, Sara, Annami ja Raija.

Kommentit

 1. Minäkään en ole vielä lukenut tätä. Ehkä kannattaisi. Sinäkin saat kirjan kuulostamaan mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin paljon tästä on pidetty, minkä Blogistanian Globaliakin tietysti osoittaa. Kannattaa siis kokeilla. :)

   Poista
 2. En ole lukenut yhtään Atkinsonin kirjaa, mutta tämä on kyllä houkutellut jo hyvän aikaa... Ehkäpä joskus ennätän tämänkin äärelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ennätät. Kuulen mielelläni sitten sinun ajatuksiasi kirjasta.

   Poista
 3. Ihan huippua, että lopulta kuitenkin luit tämän! <3 Minulle tämä romaani jäi mieleen lukuvuoteni 2014 parhaana käännöskirjana. Aivan huikea teos, ja ihan niin kuin sanot: todellista mielikuvituksen juhlaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että tulin kirjaan tarttuneeksi, vaikka epäilyksiä tosiaan alkuun oli. :)

   Poista
 4. Mulla on ollut tämä kirja pari kertaa lainattunakin, mutta silti jäänyt lukematta.. Nimenomaan tuo asetelma, josta itsekin mainitsit, että samaa tapahtumaa kerrotaan uudelleen ja uudelleen, mietityttää myös minua.. Noh, ehkä tarvii yrittää uudelleen kun tämä seuraavan kerran tulee kirjastossa vastaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa kirja houkuttelisi avaamaan kantensa seuraavalla kerralla!

   Poista
 5. Minulla on hyvin ristiriitainen suhde Atkinsonin teoksiin, jotkut niistä ovat viehättäneet kovastikin, toiset ovat suorastaan puuduttaneet minut.

  Elämä elämältä on minulla vielä lukematta, mutta toivon törmääväni siihen joskus. Niin innokkaasti ja ihaillen teoksesta on puhuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole Atkinsonin muita teoksia lukenut, joten en osaa tätä niihin verrata. Suosittelen kuitenkin antamaan romaanille mahdollisuuden.

   Poista
 6. Minulla on edelleenkin tämä lukematta! Piti jo jouluna lukea mutta ei lähikirjakaupassa ollutkaan tätä. Josko nyt tämän vuoden aikana saisi luettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa tämä vuosi olisi Atkinsonin romaanin suhteen suotuisa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El