Siirry pääsisältöön

Kate Atkinson: Elämä elämältä

"Kukaan ei tullut. Oli vain vettä. Vettä ja lisää vettä. Hänen avuton pikku sydämensä läpätti hurjasti, rintaan vangittu lintu. Tuhat mehiläistä surisi kipertyneessä helmikorvassa. Ei henkeä. Hukkuva lapsi, taivaalta pudotettu lintu.
Pimeys lankesi."
Kate Atkinson: Elämä elämältä
(Schildts & Söderströms 2014)
Alkuteos Life after life 2013
Suomentanut Kaisa Kattelus
597 sivua
Ajatus romaanista, joka alkaa aina uudelleen ja kertoo saman henkilön tarinaa yhä uudelleen, ei suoraan sanottuna kovin suuresti houkutellut. Ei, vaikka Kate Atkinsonin Elämä elämältä voitti kirjabloggaajien äänestämänä vuoden 2014 Blogistanian Globalia -palkinnon. Kuitenkin sattui niin, että Atkinsonin romaani oli saatavilla Keski-kirjastojen e-kirjavalikoimasta ja päätyi tabletilleni luettavaksi. Ehkä eniten valintaan vaikutti tuo bloggaajien palkinto: ajattelin, että täytyyhän minun selvittää, mistä kehutussa teoksessa oikein on kysymys.

Pian lukemisen aloitettuani totesinkin, että vastahankaisuuteni on vain osoitus mielikuvituksen puutteesta. Romaani sijoittuu kuohuvalle 1900-luvulle, joka totisesti antaa aihetta entäs jos -pohdintaan. Pienet valinnat voivat saada aikaan suuriakin muutoksia elämänkulussa, ja sattumalla on tapahtumissa - kuten elämässä yleensäkin - sijansa.

Romaanin päähenkilö on Ursula Todd, joka syntyy vuonna 1910 Englannissa vanhempiensa kolmanneksi lapseksi. Heti tarinan alussa Ursula syntyy kuolleena, koska lääkäri ei pääse ajoissa paikalle. Mutta sitten tarina alkaa uudelleen: lääkäri ehtii kuin ehtiikin ajoissa auttamaan synnytyksessä, ja Ursula jää henkiin. Ursulan elämänpolku on sarja valintoja ja tapahtumia, jotka johtavat asiasta toiseen - joskus jopa kuolemaan tai kokonaisen maanosan historian uudelleenkirjoittamiseen.

Elämä elämältä on hieno mielikuvituksen juhlaretki. Kukapa ei joskus miettisi omia elämänvalintojaan ja pohtisi, entäs jos... Atkinsonin romaani esittää lukuisia valintoja ja niistä seuraavia polkuja kutitellen kiehtovasti lukijan ajatuksia. Alkuun romaanin rakenne tuntui haastavalta, mutta loppujen lopuksi huomasin pitäväni siitä paljon. Koin, että rakenne jättää paljon lukijan varaan, enkä pidä edes loppuratkaisua lopullisena vaan näen sen unenomaisena mahdollisuutena, joka tarjoaa lukijan mielikuvitukselle useita reittejä.

Atkinsonin tyyli miellyttää minua tietynlaisessa kepeydessään ja nokkeluudessaan, ja se innostaa jatkossakin tarttumaan kirjailijan teoksiin.

Kirjankansibingossa Elämä elämältä
menee kohtaan Kasvi.

Kuten jo aiemmin mainitsin, Elämä elämältä voitti vuoden 2014 parhaan käännöskirjan palkinnon, Globalian. Voittajan julistus ja muutamia linkkejä löytyy Kirsin Book Clubin sivulta. Lisäksi romaanista ovat kirjoittaneet esimerkiksi Tuija, Kirjavinkkien Tuija, Maria, Laura, Sara, Annami ja Raija.

Kommentit

 1. Minäkään en ole vielä lukenut tätä. Ehkä kannattaisi. Sinäkin saat kirjan kuulostamaan mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin paljon tästä on pidetty, minkä Blogistanian Globaliakin tietysti osoittaa. Kannattaa siis kokeilla. :)

   Poista
 2. En ole lukenut yhtään Atkinsonin kirjaa, mutta tämä on kyllä houkutellut jo hyvän aikaa... Ehkäpä joskus ennätän tämänkin äärelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ennätät. Kuulen mielelläni sitten sinun ajatuksiasi kirjasta.

   Poista
 3. Ihan huippua, että lopulta kuitenkin luit tämän! <3 Minulle tämä romaani jäi mieleen lukuvuoteni 2014 parhaana käännöskirjana. Aivan huikea teos, ja ihan niin kuin sanot: todellista mielikuvituksen juhlaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että tulin kirjaan tarttuneeksi, vaikka epäilyksiä tosiaan alkuun oli. :)

   Poista
 4. Mulla on ollut tämä kirja pari kertaa lainattunakin, mutta silti jäänyt lukematta.. Nimenomaan tuo asetelma, josta itsekin mainitsit, että samaa tapahtumaa kerrotaan uudelleen ja uudelleen, mietityttää myös minua.. Noh, ehkä tarvii yrittää uudelleen kun tämä seuraavan kerran tulee kirjastossa vastaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa kirja houkuttelisi avaamaan kantensa seuraavalla kerralla!

   Poista
 5. Minulla on hyvin ristiriitainen suhde Atkinsonin teoksiin, jotkut niistä ovat viehättäneet kovastikin, toiset ovat suorastaan puuduttaneet minut.

  Elämä elämältä on minulla vielä lukematta, mutta toivon törmääväni siihen joskus. Niin innokkaasti ja ihaillen teoksesta on puhuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole Atkinsonin muita teoksia lukenut, joten en osaa tätä niihin verrata. Suosittelen kuitenkin antamaan romaanille mahdollisuuden.

   Poista
 6. Minulla on edelleenkin tämä lukematta! Piti jo jouluna lukea mutta ei lähikirjakaupassa ollutkaan tätä. Josko nyt tämän vuoden aikana saisi luettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa tämä vuosi olisi Atkinsonin romaanin suhteen suotuisa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum