Siirry pääsisältöön

Viveca Sten: Sotilaiden salaisuudet

"Kaufman avasi albumin ja näytti kuvaa, jossa hän seisoi täydessä univormussa baretti päässä. Taustalla siinsi jokin, mikä Thomaksesta näytti Vaxholmin linnoitukselta.
- Siinä olen minä, rannikkojääkäri Kaufman palveluksessanne."
Viveca Sten: Sotilaiden salaisuudet
(WSOY 2015)
Alkuteos I natt är du död 2011
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
412 sivua

Viveca Stenin dekkari sijoittuu sekä vuoteen 2007 että 1970-luvun lopulle. Tarinan nykyajassa päähenkilönä on Thomas Andreasson, poliisi, joka päätyy selvittämään nuoren psykologian opiskelijan Marcus Nielsenin kuolemaa. Alkuun tapausta pidetään itsemurhana, mutta pian käy ilmi, että tapaus ei olekaan niin yksiselitteinen: Marcuksen kohtalo kytkeytyy eräisiin muihin menehtymisiin, ja pian on syytä epäillä, että liikkeellä on sarjamurhaaja. Surmiin yhdistäväksi tekijäksi löytyy Sandhamnin rannikkotykistö ja sieltä eräs rannikkojääkäriryhmä.

1970-luvun lopulle kirjassa palataan päiväkirjaotteissa, jotka on kirjoittanut nimettömänä pysyttelevä henkilö. Merkinnöistä käy ilmi, miten järjestelmällistä simputusta rannikkojääkäreiden keskuudessa aikanaan harjoitettiin ja kuinka äärimmäisen koville nuoret miehet palvelusaikanaan joutuivat.

Sotilaiden salaisuudet ei ole vain Thomaksen toimien kuvaamista ja surmatöiden selvittelemistä, vaan mukana on myös Nora Linden, Sandhamnissa taajaan vierailevan Thomaksen ystävän näkökulma. Noraa painaa tuore avioero ja uuden elämäntilanteen pohdinta, mutta hänkin nivoutuu osaksi Sandhamnin tapahtumien selvittelyä. Hänen hahmonsa tuo elämäntilanteen haasteista huolimatta eräänlaista keveyttä tarinaan, joka muutoin olisi melko tutkintapainotteinen.

Stenin dekkari on sujuvasti kirjoitettu ja varsin nopeasti luettavissa. Päiväkirjaotteiden julmuudet tuntuvat kammottavilta ja saavat pohtimaan sitä, miten ihmiset toisiaan kohtelevat. Kokonaisuudessaan tarina vie miettimään, kuinka vuosien takaiset väärinkäytökset voivat nousta pintaan vielä aikojen kuluttua, jos niitä ei ole aikanaan haluttu kunnolla selvittää.

En ole aiemmin Viveca Stenin Sandhamn-sarjaa lukenut, mutta tämän kirjan luettuani en pidä lainkaan mahdottomana, ettenkö sarjan pariin myöhemmin palaisi. Kirjan hahmot ovat kiinnostavia ja juonenkäänteet vievät mukanaan. Jos elementit toimivat yhtä hyvin muissakin osissa, tartun mielelläni niihinkin.Kirjankansibingossa Sotilaiden salaisuudet
asettuu kohtaan Maisema.
50 kategorian listauksessa Stenin dekkari sijoittuu kohtaan 49. A book based on or turned into a TV show. Stenin Sandhamn-sarjasta on tehty televisiosarja Murha Sandhamnissa, ja neljäs tuotantokausi perustuu juuri tähän Sotilaiden salaisuudet -teokseen.

Kommentit

 1. Minä luin dekkariviikolla Stenin kirjan Sisäpiirissä ja minulle kävi niin, että kirja ei innosta minua lukemaan Steniltä muuta. Ehkä ko. dekkari oli heikompi kuin tämä sinun lukemasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, vaikea sanoa, kun en tosiaan ole muita Stenin teoksia lukenut. Tässä oli aika hätkähdyttävä se 1970-luvun ulottuvuus päiväkirjamerkintöineen, se piti mielenkiintoa yllä.

   Poista
 2. Minun pitää varmaan ottaa ruotsalaisdekkaristien viikko, kun on niin paljon lukemattomia nimiä. Mm. Stein kuulostaa tutustumisen arvoiselta. Tuo tv-sarja on mennyt minulta täysin ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vasta nyt alkanut vähitellen tajuta, kuinka paljon meillä julkaistaan ruotsalaisdekkaristien teoksia. Hauska idea tuo teemaviikko!

   Poista
 3. Minultakin on mennyt täysin ohi, että Stenin kirjoista on tehty tv-sarja. Voisikohan sitä vielä saada katsottavaksi jostain ja onkohan se suomennettu? Nopea googletus ei ainakaan tuottanut tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt minäkään tuosta tv-sarjasta ennen kuin googlettelin jotain Steniin liittyvää. YLE Fem on sarjaa esittänyt, mutta Areenasta sitä ei ilmeisesti voi katsoa. Jos sarja tulee joskus uusintana, olen kyllä kiinnostunut. Ylen sivuilta löytyy ainakin vähän tietoa: http://arenan.yle.fi/1-2540190

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum