Siirry pääsisältöön

Viveca Sten: Sotilaiden salaisuudet

"Kaufman avasi albumin ja näytti kuvaa, jossa hän seisoi täydessä univormussa baretti päässä. Taustalla siinsi jokin, mikä Thomaksesta näytti Vaxholmin linnoitukselta.
- Siinä olen minä, rannikkojääkäri Kaufman palveluksessanne."
Viveca Sten: Sotilaiden salaisuudet
(WSOY 2015)
Alkuteos I natt är du död 2011
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
412 sivua

Viveca Stenin dekkari sijoittuu sekä vuoteen 2007 että 1970-luvun lopulle. Tarinan nykyajassa päähenkilönä on Thomas Andreasson, poliisi, joka päätyy selvittämään nuoren psykologian opiskelijan Marcus Nielsenin kuolemaa. Alkuun tapausta pidetään itsemurhana, mutta pian käy ilmi, että tapaus ei olekaan niin yksiselitteinen: Marcuksen kohtalo kytkeytyy eräisiin muihin menehtymisiin, ja pian on syytä epäillä, että liikkeellä on sarjamurhaaja. Surmiin yhdistäväksi tekijäksi löytyy Sandhamnin rannikkotykistö ja sieltä eräs rannikkojääkäriryhmä.

1970-luvun lopulle kirjassa palataan päiväkirjaotteissa, jotka on kirjoittanut nimettömänä pysyttelevä henkilö. Merkinnöistä käy ilmi, miten järjestelmällistä simputusta rannikkojääkäreiden keskuudessa aikanaan harjoitettiin ja kuinka äärimmäisen koville nuoret miehet palvelusaikanaan joutuivat.

Sotilaiden salaisuudet ei ole vain Thomaksen toimien kuvaamista ja surmatöiden selvittelemistä, vaan mukana on myös Nora Linden, Sandhamnissa taajaan vierailevan Thomaksen ystävän näkökulma. Noraa painaa tuore avioero ja uuden elämäntilanteen pohdinta, mutta hänkin nivoutuu osaksi Sandhamnin tapahtumien selvittelyä. Hänen hahmonsa tuo elämäntilanteen haasteista huolimatta eräänlaista keveyttä tarinaan, joka muutoin olisi melko tutkintapainotteinen.

Stenin dekkari on sujuvasti kirjoitettu ja varsin nopeasti luettavissa. Päiväkirjaotteiden julmuudet tuntuvat kammottavilta ja saavat pohtimaan sitä, miten ihmiset toisiaan kohtelevat. Kokonaisuudessaan tarina vie miettimään, kuinka vuosien takaiset väärinkäytökset voivat nousta pintaan vielä aikojen kuluttua, jos niitä ei ole aikanaan haluttu kunnolla selvittää.

En ole aiemmin Viveca Stenin Sandhamn-sarjaa lukenut, mutta tämän kirjan luettuani en pidä lainkaan mahdottomana, ettenkö sarjan pariin myöhemmin palaisi. Kirjan hahmot ovat kiinnostavia ja juonenkäänteet vievät mukanaan. Jos elementit toimivat yhtä hyvin muissakin osissa, tartun mielelläni niihinkin.Kirjankansibingossa Sotilaiden salaisuudet
asettuu kohtaan Maisema.
50 kategorian listauksessa Stenin dekkari sijoittuu kohtaan 49. A book based on or turned into a TV show. Stenin Sandhamn-sarjasta on tehty televisiosarja Murha Sandhamnissa, ja neljäs tuotantokausi perustuu juuri tähän Sotilaiden salaisuudet -teokseen.

Kommentit

 1. Minä luin dekkariviikolla Stenin kirjan Sisäpiirissä ja minulle kävi niin, että kirja ei innosta minua lukemaan Steniltä muuta. Ehkä ko. dekkari oli heikompi kuin tämä sinun lukemasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, vaikea sanoa, kun en tosiaan ole muita Stenin teoksia lukenut. Tässä oli aika hätkähdyttävä se 1970-luvun ulottuvuus päiväkirjamerkintöineen, se piti mielenkiintoa yllä.

   Poista
 2. Minun pitää varmaan ottaa ruotsalaisdekkaristien viikko, kun on niin paljon lukemattomia nimiä. Mm. Stein kuulostaa tutustumisen arvoiselta. Tuo tv-sarja on mennyt minulta täysin ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vasta nyt alkanut vähitellen tajuta, kuinka paljon meillä julkaistaan ruotsalaisdekkaristien teoksia. Hauska idea tuo teemaviikko!

   Poista
 3. Minultakin on mennyt täysin ohi, että Stenin kirjoista on tehty tv-sarja. Voisikohan sitä vielä saada katsottavaksi jostain ja onkohan se suomennettu? Nopea googletus ei ainakaan tuottanut tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt minäkään tuosta tv-sarjasta ennen kuin googlettelin jotain Steniin liittyvää. YLE Fem on sarjaa esittänyt, mutta Areenasta sitä ei ilmeisesti voi katsoa. Jos sarja tulee joskus uusintana, olen kyllä kiinnostunut. Ylen sivuilta löytyy ainakin vähän tietoa: http://arenan.yle.fi/1-2540190

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…