Siirry pääsisältöön

Viveca Sten: Sotilaiden salaisuudet

"Kaufman avasi albumin ja näytti kuvaa, jossa hän seisoi täydessä univormussa baretti päässä. Taustalla siinsi jokin, mikä Thomaksesta näytti Vaxholmin linnoitukselta.
- Siinä olen minä, rannikkojääkäri Kaufman palveluksessanne."
Viveca Sten: Sotilaiden salaisuudet
(WSOY 2015)
Alkuteos I natt är du död 2011
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
412 sivua

Viveca Stenin dekkari sijoittuu sekä vuoteen 2007 että 1970-luvun lopulle. Tarinan nykyajassa päähenkilönä on Thomas Andreasson, poliisi, joka päätyy selvittämään nuoren psykologian opiskelijan Marcus Nielsenin kuolemaa. Alkuun tapausta pidetään itsemurhana, mutta pian käy ilmi, että tapaus ei olekaan niin yksiselitteinen: Marcuksen kohtalo kytkeytyy eräisiin muihin menehtymisiin, ja pian on syytä epäillä, että liikkeellä on sarjamurhaaja. Surmiin yhdistäväksi tekijäksi löytyy Sandhamnin rannikkotykistö ja sieltä eräs rannikkojääkäriryhmä.

1970-luvun lopulle kirjassa palataan päiväkirjaotteissa, jotka on kirjoittanut nimettömänä pysyttelevä henkilö. Merkinnöistä käy ilmi, miten järjestelmällistä simputusta rannikkojääkäreiden keskuudessa aikanaan harjoitettiin ja kuinka äärimmäisen koville nuoret miehet palvelusaikanaan joutuivat.

Sotilaiden salaisuudet ei ole vain Thomaksen toimien kuvaamista ja surmatöiden selvittelemistä, vaan mukana on myös Nora Linden, Sandhamnissa taajaan vierailevan Thomaksen ystävän näkökulma. Noraa painaa tuore avioero ja uuden elämäntilanteen pohdinta, mutta hänkin nivoutuu osaksi Sandhamnin tapahtumien selvittelyä. Hänen hahmonsa tuo elämäntilanteen haasteista huolimatta eräänlaista keveyttä tarinaan, joka muutoin olisi melko tutkintapainotteinen.

Stenin dekkari on sujuvasti kirjoitettu ja varsin nopeasti luettavissa. Päiväkirjaotteiden julmuudet tuntuvat kammottavilta ja saavat pohtimaan sitä, miten ihmiset toisiaan kohtelevat. Kokonaisuudessaan tarina vie miettimään, kuinka vuosien takaiset väärinkäytökset voivat nousta pintaan vielä aikojen kuluttua, jos niitä ei ole aikanaan haluttu kunnolla selvittää.

En ole aiemmin Viveca Stenin Sandhamn-sarjaa lukenut, mutta tämän kirjan luettuani en pidä lainkaan mahdottomana, ettenkö sarjan pariin myöhemmin palaisi. Kirjan hahmot ovat kiinnostavia ja juonenkäänteet vievät mukanaan. Jos elementit toimivat yhtä hyvin muissakin osissa, tartun mielelläni niihinkin.Kirjankansibingossa Sotilaiden salaisuudet
asettuu kohtaan Maisema.
50 kategorian listauksessa Stenin dekkari sijoittuu kohtaan 49. A book based on or turned into a TV show. Stenin Sandhamn-sarjasta on tehty televisiosarja Murha Sandhamnissa, ja neljäs tuotantokausi perustuu juuri tähän Sotilaiden salaisuudet -teokseen.

Kommentit

 1. Minä luin dekkariviikolla Stenin kirjan Sisäpiirissä ja minulle kävi niin, että kirja ei innosta minua lukemaan Steniltä muuta. Ehkä ko. dekkari oli heikompi kuin tämä sinun lukemasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, vaikea sanoa, kun en tosiaan ole muita Stenin teoksia lukenut. Tässä oli aika hätkähdyttävä se 1970-luvun ulottuvuus päiväkirjamerkintöineen, se piti mielenkiintoa yllä.

   Poista
 2. Minun pitää varmaan ottaa ruotsalaisdekkaristien viikko, kun on niin paljon lukemattomia nimiä. Mm. Stein kuulostaa tutustumisen arvoiselta. Tuo tv-sarja on mennyt minulta täysin ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vasta nyt alkanut vähitellen tajuta, kuinka paljon meillä julkaistaan ruotsalaisdekkaristien teoksia. Hauska idea tuo teemaviikko!

   Poista
 3. Minultakin on mennyt täysin ohi, että Stenin kirjoista on tehty tv-sarja. Voisikohan sitä vielä saada katsottavaksi jostain ja onkohan se suomennettu? Nopea googletus ei ainakaan tuottanut tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt minäkään tuosta tv-sarjasta ennen kuin googlettelin jotain Steniin liittyvää. YLE Fem on sarjaa esittänyt, mutta Areenasta sitä ei ilmeisesti voi katsoa. Jos sarja tulee joskus uusintana, olen kyllä kiinnostunut. Ylen sivuilta löytyy ainakin vähän tietoa: http://arenan.yle.fi/1-2540190

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El