Siirry pääsisältöön

Pärttyli Rinne: Viimeinen sana

"Franz ajatteli filosofiaa ja ihmismieltä, kuinka erot räjähtivät äärettömiksi välimatkoiksi ja kuinka ylintä ja alinta yhdisti toisiinsa ajatuksen näkymätön nuoli. Kuinka syvältä hän ponnisti, kuinka mahtavat olivat korkeudet jotka hän saattoi ajatustensa voimalla tavoittaa. Hän tulisi esitykseksi, joka muovaisi elämää ja olisi täysin vailla teeskentelyä. Hän tulisi seremoniaksi."
Pärttyli Rinne: Viimeinen sana
(Noxboox 2014)
213 sivua
Pärttyli Rinteen esikoisromaani Viimeinen sana kertoo Franzista, lukiolaispojasta, joka haaveilee suuria, näkee itsensä renessanssinerona ja viisauden haltijana mutta joutuu kerta toisensa jälkeen kohtaamaan oman rajallisuutensa. Hän on kiinnostunut filosofiasta ja uskoo vapauden filosofiaan, jonka myötä hänestä on tulossa jotain merkittävää.
Elämä avautui. Nyt kun Virpi oli osoittanut Franzille luottavansa häneen ja hyväksyvänsä hänet, hän saattoi kertoa tälle kuka todella oli, miksi oli maapallolle tullut, miksi ihmisten keskuuteen, mistä syystä ja mitä tehtävää toteuttamaan.
- Musta tulee tän maan suurin filosofi, Franz sanoi.
Matka kohti tavoitteita on mutkikas, kun esimerkiksi väittelykilpailuun osallistuminen kariutuu ennen kuin kilpailu ehtii edes alkaa ja koulussa joutuu kohtaamaan suoranaista kiusaamista. Kavereita ei juuri ole, oikeastaan vain Kolehmainen, jonka kanssa Franz käy ampumassa. Suhde samanikäiseen Virpiin on kimurantti, varsinkin kun tyttö päätyy yksiin Franzin pahimman kiusaajan kanssa.

Jännitettä tarinaan syntyy, kun Kolehmainen on kiinnostunut aseista ja käy Franzin kanssa ampumassa. Kiristyvä ilmapiiri saa uumoilemaan pahaa, kun Franz kohtaa epäoikeudenmukaisuutta ja pettymyksiä ja valmistelee kouluun esitelmää rakkauden filosofiasta, yöuniensa hinnalla. Romaani on ahdistava piirtäessään kuvaa nuorukaisesta, joka kadottaa suhteellisuudentajunsa ja nostaa itsensä vaarallisella tavalla toisten yläpuolelle.

Tarinan Franz ei ole mikään kiva tyyppi. Hän suhtautuu muihin ihmisiin ylimielisesti ja ivallisesti, näkee itsensä älykkönä joka on lähes liian hyvä tavallisen kansan seuraan. Vanhemmat ovat poikansa seurassa varpaillaan ja poika puolestaan kääntää kokemiaan asioita itselleen edulliseen valoon tekemällä niistä omanlaisiaan päätelmiä. Hän tarkastelee maailmaa filosofian silmälasien läpi, ja romaanista muodostuukin hyvin filosofinen kokonaisuus, mikä saattaa koitua jonkinlaiseksi kompastuskiveksi. Toisaalta teoksesta näkyy kirjailijan perehtyminen filosofiaan ja kuitenkin mukana on myös hyvin tavallista elämää, kuvausta rikkoutuvasta mielestä ja ihmisistä, jotka eivät kohtaa toisiaan. Lohtua tarina ei juuri tarjoa, ei pahemmin selityksiäkään. Viimeinen sana on vaikuttava kuva eräästä ihmiskohtalosta.

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös Mari, Anu, Ruusa, IlonaKrista ja Tuija.

50 kategoriaa -listauksessa Viimeinen sana asettuu kohtaan 36. A book set in high school.
Sain kirjan luettavakseni kustantajalta. Kiitos!

Kommentit

  1. Mulla on tästä bloggaus kuvaa vaille valmiina. Ilmestyy blogiin tänään tai huomenna. Tuota minäkin hieman mietin, että filosofinen osuus on monille lukijoille ehkä hieman raskas. Mitä tulee selitykseen, niin sen puolesta tämä taas minun mielestäni on hyvin onnistunut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo