Siirry pääsisältöön

Rakkaani, romaanihenkilö

"On olemassa kahdenlaisia kirjoja. Toiset laittavat lukijansa koville ja saavat pohtimaan jopa oman elämän sisältöä ja arvoperustaa. Toiset teokset taas päästävät lukijansa helpommalla ja antavat tarinan vain rullata eteenpäin. Kirjallisuuden herkullisuus on siinä, että olipa kirja kumpaa tyyppiä tahansa, voi luvassa olla nautinnollinen lukukokemus."
(Juha Gröhn)
Päivi Artikainen, Kirsi Haapamatti,
Mervi Heikkilä ja Merja Mäki:
Rakkaani, romaanihenkilö
(Avain 2014)
144 sivua
Päivi Artikaisen, Kirsi Haapamatin, Mervi Heikkilän ja Merja Mäen toimittama teos Rakkaani, romaanihenkilö sisältää useiden eri kirjoittajien kertomuksia heille tärkeistä romaanihenkilöistä. Joukossa on niin fiktiivisiä hahmoja, joihin on voinut samaistua, kuin heitä, joiden kanssa ei todellisessa elämässä todennäköisesti ainakaan ystävystyisi - ja kaikkea siltä väliltä.
Janssonin henkilöitten joukosta löysin jo lapsena sen, joka oli kaikkein kivoin. Minun tapauksessani oli kyse samastumisesta: olin löytänyt jonkun, joka oli niin paljon kaltaiseni, että nauratti. (Sari Peltoniemi Tove Janssonin Miskasta)
Kirja on kovin viehättävä. Antoisimpia ovat ne tekstit, joissa kerrotaan itselle tutuista kirjallisuuden hahmoista, mutta ajatuksia herättävät muutkin. Sari Peltoniemen kirjoitus Miskasta oli antoisa muutenkin, mutta myös siksi, että Miska hahmona on tuttu. Jo Nesbøn Harry Hole taas on minulle vieras, sillä olen lukenut vain yhden Harry Hole -dekkarin joskus vuosia sitten. Silti Päivi Artikaisen kirjoitus tuli lähelle ja innosti.

On jotenkin sykähdyttävää, kuinka läheiseksi lukija voi kokea henkilön, joka elää vain paperilla ja mielikuvituksessa. Kun lukee muiden kokemuksia, saattaa ymmärtää jotain uutta, ehkä syvempää, aiemmin tutusta henkilöstä tai huomata, miten toisin jonkun hahmon voi ymmärtää.

Kirjallisuuden voimasta kertoo se, miten romaanihenkilöt voivat herättää suuria tunteita, niin positiivisia kuin negatiivisia. Kirjamakumme kertoo varmasti meistä lukijoista jotain, ja niin kertoo sekin, millaisiin henkilöihin me lukiessamme ihastumme, samaistumme, vihastumme tai kyllästymme. Paitsi että Rakkaani, romaanihenkilö -kirjan myötä on mukavaa kurkistaa, millaisia romaanihenkilöitä kirjoittajat ovat teksteihinsä valinneet, on mukavaa myös pohtia, millaiset hahmot ovat onnistuneet tulemaan itseä lähelle, kenties jopa asettuneet ystävän lailla mieleen.

Kirjasta muualla: Amman lukuhetki, Kirsin kirjanurkka, Kirjojen keskellä, Sinisen linnan kirjasto ja Luetut, lukemattomat.

Kommentit

  1. Romaanihenkilöissä on merkillistä tenhoa, sydänystäviä heistä todella toisinaan tulee... Olen samaa mieltä tuosta, että meistä kertovat paitsi kirjavalintamme myös suhteemme kirjojen henkilöihin. Lukeminen on aika monikerroksista puuhaa, monin tavoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On jännittävää, miten samat henkilöt voivat herättää eri lukijoissa niin erilaisia tunteita. Tai miten jotkut henkilöt säilyvät rakkaina vuodesta toiseen. Lukeminen tosiaan on monikerroksista puuhaa.

      Poista
  2. Ihanaa, että luit tämän ja että pidit. Minulle tämä oli työkirja ja siksi tuli niin tutuksi. Innostuin monista ja aloin miettiä omia kirjallisia rakkaitani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tosiaan innostaa miettimään omia kirjallisia rakkaita. Ja muutenkin innostava kirja, kiitos! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii