Nyt tuijotan tyhjiä sivuja ja yritän kertoa tarinani: kaiken, minkä tunnustin Bilalille, ja kaiken, mitä sen jälkeen tapahtui. Haluaisin kertoa sen niin kuin tarinat kuuluu kertoa, tunteelliset huippukohdat mukaan lukien, mutta en osaa. Muistan tunteista enää niiden nimet. Elämäni palaa luokseni kuvina, tuoksuina ja ääninä, ei koskaan tunteina. En tunne mitään.
Susan Abulhawan romaanin Rakkaudesta maailmaa vastaan päähenkilö ja minäkertoja on Nahr, Palestiinan pakolaisten tytär, joka viettää lapsuutensa Kuwaitissa. Nahr rakastaa Kuwaitia mutta saa aikanaan huomata, että Kuwait ei haluakaan häntä.
Nahr jättää lapsuusaikojen kotimaansa ja muuttaa Jordaniaan. Sieltä hän siirtyy Palestiinaan ja liittyy rakastettunsa myötä osaksi palestiinalaisvastarintaa. Nahr kertoo tarinaansa vankilassa, jossa hänellä on aikaa kertoa, mitä tapahtui. Miten hänestä tuli prostituoitu? Miten hänestä tuli jätetty nainen, joka rakastui entisen miehensä veljeen? Miten hänestä tuli kapinallinen, joka taistelee epäoikeudenmukaista ylivaltaa vastaan? Miten hän päätyi poliittiseksi vangiksi Kuutioon?
Rakkaudetonta maailmaa vastaan on paikoin ronski ja raju, paikoin kaunis ja toiveikas romaani pakolaisuudesta ja yli sukupolvien ulottuvasta juurettomuudesta. Nahrin tarina ravistelee ja saa suremaan sitä, miten väkivaltaisessa, uhkaavassa ja epäoikeudenmukaisessa maailmassa päähenkilö läheisineen joutuu elämään.
Nahr on henkilönä kompleksinen eikä ainakaan alussa kovin lämpimiä tunteita herättävä. Hänestä kuitenkin kasvaa tarinan edetessä kokonainen ihminen, jonka teot ja valinnat alkavat tuntua ymmärrettäviltä.
Palestiinalaisten arkea Abulhawa kuvaa elävästi ja kiinnostavasti. Jään miettimään romaanin kuunneltuani niin sorron alla elämistä kuin myös rikasta kulttuuriperinnettä, joka elää esimerkiksi kirjailluissa kankaissa. Teos peilautuu todellisiin tapahtumiin ja tarinaa kuunnellessani huomasin aika ajoin miettiväni, kuinka paljon tarinalla on totuuspohjaa – niin vaikuttava ja kuviteltavissa oleva se on.
Helmet 2022 -lukuhaaste: 24. Kirjan on kirjoittanut Lähi-idästä kotoisin oleva kirjailija.
Kiitos kirjan esittelystä. Kiinnostava kirja, vaikka varmasti aika raju. Tuo Palestiinan osuus kiinnostaa kovasti. Taitaapa mennä lukulistalle. Mukavaa talvista viikonloppua. Liukasta on, ainakin meillä.
VastaaPoistaKyllä tässä on rajuutta mutta myös kauneutta. Ei siis liian raaka minun mielestäni.
PoistaKiitos samoin, Anneli! Liukasta on täälläkin, varoen saa kulkea.
Kiitos kirjavinkistä. Rankka aihe kertomasi perusteella.
VastaaPoistaAihe on rankka ja samalla tarpeellinen.
PoistaMinäkin haluan kiittää kirjavinkistä. Eipä tule Lähi-itään saati Palestiinaan sijoittuvia kirjoja liikoja luettua!
VastaaPoistaEi tosiaan tule. Hienoa, että elämään Lähi-idässä voi tutustua kirjallisuuden avulla.
Poista