Siirry pääsisältöön

Susan Abulhawa: Rakkaudetonta maailmaa vastaan

Nyt tuijotan tyhjiä sivuja ja yritän kertoa tarinani: kaiken, minkä tunnustin Bilalille, ja kaiken, mitä sen jälkeen tapahtui. Haluaisin kertoa sen niin kuin tarinat kuuluu kertoa, tunteelliset huippukohdat mukaan lukien, mutta en osaa. Muistan tunteista enää niiden nimet. Elämäni palaa luokseni kuvina, tuoksuina ja ääninä, ei koskaan tunteina. En tunne mitään.

Susan Abulhawa: Rakkaudetonta maailmaa vastaan
Like 2021
alkuteos Against the Loveless World 2020
suomentanut Anna-Mari Raaska
384 sivua
äänikirjan lukija Irene Omwami
kesto 13 t 10 min

Susan Abulhawan romaanin Rakkaudesta maailmaa vastaan päähenkilö ja minäkertoja on Nahr, Palestiinan pakolaisten tytär, joka viettää lapsuutensa Kuwaitissa. Nahr rakastaa Kuwaitia mutta saa aikanaan huomata, että Kuwait ei haluakaan häntä.

Nahr jättää lapsuusaikojen kotimaansa ja muuttaa Jordaniaan. Sieltä hän siirtyy Palestiinaan ja liittyy rakastettunsa myötä osaksi palestiinalaisvastarintaa. Nahr kertoo tarinaansa vankilassa, jossa hänellä on aikaa kertoa, mitä tapahtui. Miten hänestä tuli prostituoitu? Miten hänestä tuli jätetty nainen, joka rakastui entisen miehensä veljeen? Miten hänestä tuli kapinallinen, joka taistelee epäoikeudenmukaista ylivaltaa vastaan? Miten hän päätyi poliittiseksi vangiksi Kuutioon?

Rakkaudetonta maailmaa vastaan on paikoin ronski ja raju, paikoin kaunis ja toiveikas romaani pakolaisuudesta ja yli sukupolvien ulottuvasta juurettomuudesta. Nahrin tarina ravistelee ja saa suremaan sitä, miten väkivaltaisessa, uhkaavassa ja epäoikeudenmukaisessa maailmassa päähenkilö läheisineen joutuu elämään.

Nahr on henkilönä kompleksinen eikä ainakaan alussa kovin lämpimiä tunteita herättävä. Hänestä kuitenkin kasvaa tarinan edetessä kokonainen ihminen, jonka teot ja valinnat alkavat tuntua ymmärrettäviltä. 

Palestiinalaisten arkea Abulhawa kuvaa elävästi ja kiinnostavasti. Jään miettimään romaanin kuunneltuani niin sorron alla elämistä kuin myös rikasta kulttuuriperinnettä, joka elää esimerkiksi kirjailluissa kankaissa. Teos peilautuu todellisiin tapahtumiin ja tarinaa kuunnellessani huomasin aika ajoin miettiväni, kuinka paljon tarinalla on totuuspohjaa – niin vaikuttava ja kuviteltavissa oleva se on.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 24. Kirjan on kirjoittanut Lähi-idästä kotoisin oleva kirjailija. 

Kommentit

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Kiinnostava kirja, vaikka varmasti aika raju. Tuo Palestiinan osuus kiinnostaa kovasti. Taitaapa mennä lukulistalle. Mukavaa talvista viikonloppua. Liukasta on, ainakin meillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä on rajuutta mutta myös kauneutta. Ei siis liian raaka minun mielestäni.
      Kiitos samoin, Anneli! Liukasta on täälläkin, varoen saa kulkea.

      Poista
  2. Kiitos kirjavinkistä. Rankka aihe kertomasi perusteella.

    VastaaPoista
  3. Minäkin haluan kiittää kirjavinkistä. Eipä tule Lähi-itään saati Palestiinaan sijoittuvia kirjoja liikoja luettua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan tule. Hienoa, että elämään Lähi-idässä voi tutustua kirjallisuuden avulla.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii