Siirry pääsisältöön

Päivi Haanpää: Pysähdyskoe

Pieni, hentoinen haave alkaa itää: kenties voisin pitää vapaata vuonna 2019 elokuusta vuoden loppuun. Viisi kuukautta. Ajatus huikaisee, se tuntuu ylenpalttisen ihanalta. Melkein pyörryttää. Tunne on niin järisyttävä, että aina asiaa ajatellessani käytän isoa JOS-sanaa ja ripottelen tolkuttomasti ehtolauseita ympärille. Sillä eihän tällaista voi.

Päivi Haanpää: Pysähdyskoe
– Kirjoituksia lorvimisen luvasta ja luvattomuudesta
Art House 2021
kansi Sanna-Reeta Meilahti
170 sivua

Kirjailija ja sanataiteen sekatyöläinen Päivi Haanpää kuvaa teoksessaan Pysähdyskoe omakohtaista kokemustaan siitä, minkälaista on irtautua töistä lähes kokonaan kuukausiksi. Elokuussa 2019 Haanpää aloittaa Pysähdyskokeen, joka kestää koko loppuvuoden ja jonka aikana on tarkoitus pääasiassa olla ilman suuria suunnitelmia ja varsinkin ilman tiukkoja aikatauluja.

Päivi Haanpää halusi antaa itselleen 40-vuotislahjaksi aikaa. Hän koki tarvitsevansa hengähdystaukoa, jotta työ ei alkaisi muuttua pakkopullaksi ja jotta voimia riittäisi vielä eläkevuosiin saakka – niihin kun on aikaa. Mitään suuria suunnitelmia Haanpää ei vapaalleen tehnyt, mikä saattaa suorituskeskeisessä yhteiskunnassa tuntua oudolta: että joku voi vain olla.

On hyväksytympää sanoa, että ei ole aikaa pitää lomaa, kuin kertoa, että ei ole osannut sanoa "ei" tai järjestellä aikataulujaan paremmin. Kiire ja ajan puute viestivät tärkeydestä. Inhimillistä: kukapa ei haluaisi tuntea olevansa merkittävä.

Haanpää tarkastelee kokemuksiaan ja niiden kautta myös sitä, minkälaisessa maailmassa elämme. Hän kirjoittaa siitä, miten vaikeaa on sanoa "ei" ja miten ajatus vapaasta synnyttää paitsi innostunutta odotusta, myös häpeän tunnetta. Hän pohtii myös sekä omaa suhdettaan työhön että yleisemmin sitä, miten paljon työ meitä määrittää. Ajatuksissa on paljon kiinnostavaa pohdintaa ja tunnistettavaa.

Ja väistämättä käy niin, että tämän lempeän ja inspiroivan kirjan äärellä tulee pohtineeksi: Olisiko minusta Pysähdyskokeen järjestäjäksi? Mitä seuraisi, jos jonkin aikaa olisin vain itselleni?

Helmet 2022 -lukuhaaste: 38. Kirjassa toteutetaan unelma tai haave.

Kommentit

  1. Minä pysähdyin vuonna 2004 jäämällä pois töistä, joka rasitti kovasti elämääni. Aloitin yliopisto-opinnot ja valmistuin maisteriksi nopeasti, kun opiskelua ei häirinnyt mikään. Olin myös mukavassa puolipäivätyössä loppuajasta opintoja, josta tein myös gradun. Se oli kivaa aikaa. Suosittelen pysähtymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa tosi kivalta, Mai! Monesti olen miettinyt, miten erilaista voisi olla opiskelu nyt (oikeasti) aikuisena, kun opiskelutekniikat ja ajanhallinta lienevät vähän kehittyneempiä kuin nuorena. Ja toisaalta osaisi varmaan arvostaa enemmän opintoihin käytettävissä olevaa aikaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii