Siirry pääsisältöön

Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa

Minulle oli merkittävää oivaltaa, että psykoterapeuttini toivoo minulle hyvää. Huomasin hänen iloitsevan arjen onnistumisista kanssani. Hän ei vähätellyt vaikeuksiani, vaikka välillä voinkin vähän paremmin. Terapeuttini pysyi minun puolellani. (Nenna)

Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa
– kokemuksia psykoterapiasta, toivosta ja onnistuneesta muutoksesta
Atena 2022
kansi Anna Makkonen
274 sivua

Psykologi ja psykoterapeutti Anna-Mari Nurmisen esikoisteos Mieli hoidossa kertoo psykoterapiakokemuksista. Nurminen on haastatellut teokseensa kolmeatoista psykoterapiassa käynyttä ihmistä. Yhteistä heille on, että terapiasta on ollut kaikille hyötyä.

Terapiakokemuksiaan kuvaaavien lisäksi ääneen pääsevät myös psykoterapeutit. Heitä on Nurmisen itsensä lisäksi kuusi, ja he tuovat teokseen ammattilaisten näkökulmia. Toimiva ratkaisu on, että terapeutit edustavat erilaisia suuntauksia, joten lukija pääsee myös muodostamaan käsitystä siitä, minkälaisia terapiasuuntauksia on tarjolla.

Kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten puheen ohessa on Nurmisen omia huomioita ja havaintoja. Hän avaa esimerkiksi sitä, miten itselle sopivan terapeutin voi löytää.

Mieli hoidossa on hyvin lohdullinen ja toivoa antava teos. Kertomukset onnistuneesta muutoksesta muistuttavat siitä, miten tärkeää mielenterveysavun saaminen on. Terapiassa käyneiden tarinat ovat alkuun murheellisia ja ne olisivat voineet myös jatkua murheellisesti ilman asiantuntija-apua.

Anna-Mari Nurmisen teos ei ole pelkkää psykoterapian ylistämistä vaan muistuttaa, että aina terapeutitkaan eivät ole tehtäviensä tasalla eikä aina terapiasuhde toimi. Olennaista kuitenkin on se, että terapia voi onnistuessaan muuttaa elämänsuunnan ratkaisevalla tavalla.

Nurminen muistuttaa myös siitä, että yhä edelleen mielenterveyden ongelmiin suhtaudutaan tavalla, joka tekee avun saamisesta vaikeaa. Riittävää ohjausta psykoterapian pariin ei välttämättä ole tarjolla, terapeutin puheille pääseminen voi olla hankalaa ja lisäksi mielenterveyteen saatetaan suhtautua "ikään kuin mielenterveyden hoito kytkeytyisi suoraan mielisairauteen":

Samalla tavoin kuin tarvitsemme välillä terveydenhuollon apua ruumiillisista syistä, voi mielenterveytemme tarvita toisinaan ammattilaisen arviointia ja hoitoa. Avun hakeminen ei merkitse hulluutta, vaan taitoa vaalia toimintakykyä.

Mieli hoidossa on tärkeä teos sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Sen toivoisi päätyvän niin päättäjien kuin tavallisten kulkijoiden luettavaksi. Erityisesti kirjaan kannattaa tarttua, jos psykoterapiaan hakeutuminen kiinnostaa vähänkin.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 5. Kirjassa sairastutaan vakavasti.

Kommentit

  1. Kiinnostava ja tärkeä aihe. Tämän kirjan voisi lukea, joten kiitos lukuvinkistä!

    VastaaPoista
  2. Onpas hienosta aiheesta kirja! Voisin lukea. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii