Minulle oli merkittävää oivaltaa, että psykoterapeuttini toivoo minulle hyvää. Huomasin hänen iloitsevan arjen onnistumisista kanssani. Hän ei vähätellyt vaikeuksiani, vaikka välillä voinkin vähän paremmin. Terapeuttini pysyi minun puolellani. (Nenna)
Psykologi ja psykoterapeutti Anna-Mari Nurmisen esikoisteos Mieli hoidossa kertoo psykoterapiakokemuksista. Nurminen on haastatellut teokseensa kolmeatoista psykoterapiassa käynyttä ihmistä. Yhteistä heille on, että terapiasta on ollut kaikille hyötyä.
Terapiakokemuksiaan kuvaaavien lisäksi ääneen pääsevät myös psykoterapeutit. Heitä on Nurmisen itsensä lisäksi kuusi, ja he tuovat teokseen ammattilaisten näkökulmia. Toimiva ratkaisu on, että terapeutit edustavat erilaisia suuntauksia, joten lukija pääsee myös muodostamaan käsitystä siitä, minkälaisia terapiasuuntauksia on tarjolla.
Kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten puheen ohessa on Nurmisen omia huomioita ja havaintoja. Hän avaa esimerkiksi sitä, miten itselle sopivan terapeutin voi löytää.
Mieli hoidossa on hyvin lohdullinen ja toivoa antava teos. Kertomukset onnistuneesta muutoksesta muistuttavat siitä, miten tärkeää mielenterveysavun saaminen on. Terapiassa käyneiden tarinat ovat alkuun murheellisia ja ne olisivat voineet myös jatkua murheellisesti ilman asiantuntija-apua.
Anna-Mari Nurmisen teos ei ole pelkkää psykoterapian ylistämistä vaan muistuttaa, että aina terapeutitkaan eivät ole tehtäviensä tasalla eikä aina terapiasuhde toimi. Olennaista kuitenkin on se, että terapia voi onnistuessaan muuttaa elämänsuunnan ratkaisevalla tavalla.
Nurminen muistuttaa myös siitä, että yhä edelleen mielenterveyden ongelmiin suhtaudutaan tavalla, joka tekee avun saamisesta vaikeaa. Riittävää ohjausta psykoterapian pariin ei välttämättä ole tarjolla, terapeutin puheille pääseminen voi olla hankalaa ja lisäksi mielenterveyteen saatetaan suhtautua "ikään kuin mielenterveyden hoito kytkeytyisi suoraan mielisairauteen":
Samalla tavoin kuin tarvitsemme välillä terveydenhuollon apua ruumiillisista syistä, voi mielenterveytemme tarvita toisinaan ammattilaisen arviointia ja hoitoa. Avun hakeminen ei merkitse hulluutta, vaan taitoa vaalia toimintakykyä.
Mieli hoidossa on tärkeä teos sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Sen toivoisi päätyvän niin päättäjien kuin tavallisten kulkijoiden luettavaksi. Erityisesti kirjaan kannattaa tarttua, jos psykoterapiaan hakeutuminen kiinnostaa vähänkin.
Helmet 2022 -lukuhaaste: 5. Kirjassa sairastutaan vakavasti.
Kiinnostava ja tärkeä aihe. Tämän kirjan voisi lukea, joten kiitos lukuvinkistä!
VastaaPoistaOnpas hienosta aiheesta kirja! Voisin lukea. :)
VastaaPoistaAihe on kyllä tärkeä!
Poista