Siirry pääsisältöön

Sadie Jones: Käärmeet

"Liv ja Griff Adamsonin kirkkaanpunainen nelivetoinen Porsche Cayenne lipui portista sisään kuudelta seuraavana iltana. Bea ja Dan näkivät ikkunasta, miten iso auto pysähtyi heidän kolhiintuneen Peugeotinsa ja Alexin mustan Renaultin väliin. Kuljettajan ovi avautui, ja sen ikkunasta heijastuvat puiden kuvajaiset hävisivät liikkeen takia.
'Bonsoir! Biemvenue! Willkommen!' Alex huusi ja koikkelehti vanhempiaan vastaan pitkillä jaloillaan, joiden takia näytti laskevan auringon venyttämältä varjolta.
'Onko kaikki okei?' Dan kysyi Bealta.
Bea laittoi kädet puuskaan. 'On', hän vastasi."

Sadie Jones: Käärmeet
Otava 2020
Alkuteos The Snakes 2018
Suomentanut Sari Karhulahti
456 sivua

Sadie Jones yllättää taas. Kaavamaisuudesta ei ei brittikirjailijaa todellakaan voi syyttää, siitä vakuuttaa uutuusromaani Käärmeet.

Romaanin päähenkilö on lontoolainen Bea, joka on naimisissa Danin kanssa. Kiinteistönvälittäjänä työskentelevä Dan ei ihan sulaudu valkoiseen valtaväestöön tavanomaista tummemman ihonsa vuoksi, Bea taas on vaatimaton, ulkoasultaan jopa homssuinen terapeutti.

Pariskunta päättää irtautua hetkeksi työelämän oravanpyörästä ja suuntaa Euroopan-turneelle, jotta erityisesti Dan pääsee pohtimaan, mitä hän elämältään halua. Ainakaan hän ei halua nykyistä työpaikkaansa, mutta toisaalta taloudellinen tilanne ei mahdollista antautumista taiteelle, vaikka siitä mies haaveilee.

Vaikka avioparin taloudellinen tilanne ei ole kadehdittava, olisi Bealla periaatteessa mahdollisuus päästä käsiksi suureen omaisuuteen. Naisen isä nimittäin on upporikas. Isä Griff tukee taloudellisesti hotellia, jota Bean veli Alex ylläpitää Ranskassa tehdäkseen samalla pieniä palveluksia isälleen. Eräs tällainen palvelus on traagisen tapahtumaketjun lähtökohta ja muuttaa Bean ja Danin matkasuunnitelmat tyystin toisenlaisiksi kuin alkujaan oli suunniteltu.

Kun Bea ja Dan matkaavat Alexin luokse Ranskaan, on tie avoin ja alla rämä Peugeot. Hotellilla odottaa yllätys, sillä paikka onkin ränsistynyt ja täysin tyhjä vieraista. Alex ei tunnu olevan ihan kartalla ja hätistelee tontilta pois käärmeitä. Kun paikalle pelmahtavat vielä Bean ja Alexin vanhemmat, joihin Bealla on hyvin kompleksinen suhde ja joiden varakkuus vasta nyt realisoituu Danille, käy tilanne kuumottavaksi.

Juonenkulku on runsaita käänteitä täynnä. Kolmekymppisen Bean kiukuttelu erityisesti äidilleen ja jääräpäinen kieltäytyminen vanhempien taloudellisesta tuesta sekä kaiken taustalla häilyvä etuoikeutetun ihmisen asema asettuvat päihdeongelmaisen ja vastuuttoman Alexin sekä alisteisessa asemassa kasvaneen Danin rinnalle. Perhettä kohtaava tragedia ajaa Danin kohtaamaan rasistista kohtaloa samalla, kun Bean on pakko kohdata vanhempansa yhä uudelleen. Motivaattorina toimii ennen kaikkea raha, joka kiehtoo ja kiinnostaa, pelottaa ja ottaa valtaansa.

Sadie Jones on taitava tunnelmanluoja. Ranskalaisessa hotellinrähjässä on jotain mystistä ja oudoksuttavaa, ja kasvava epävarmuus on läsnä jatkuvasti. Keneen voi luottaa? Onko aitoa rakkautta olemassa vai onko kaiken takana kiinnostus rahaan? Kuka on syyllinen tragediaan, joka johtaa syöksykierteeseen? Miten suhtautua santarmeihin, jotka ramppaavat hotellilla?

Käärmeet jättää jälkeensä kaksijakoisen tunnelman. Kritiikki rahan valtaa kohtaan on osuvaa ja taitavasti Jones onnistuu välttämään ylettömän varakkuuden ihannoinnin. Samalla kuitenkin tuntuu, että joitakin tärkeitä teemoja tyydytään vain hipaisemaan ja toisaalta keskeistä viestiä alleviivataan ehkä hitusen liiankin paljon. Paikoin tuntui, että juoni ei etene, kun taas lopussa vauhti kiihtyi suorastaan henkeäsalpaavaksi. Loppuratkaisu taas tuntuu herättävän monissa lukijoissa voimakkaita tunteita, enkä ihmettele. Itse en osaa vieläkään muotoilla mielipidettäni täsmällisesti, vaikka kirjan lukemisesta on kulunut viikon verran. Kaavamaisuudesta ei loppuratkaisunkaan perusteella Jonesia voi syyttää.

Käärmeistä kirjoittavat myös ainakin Tiina, Jane, TuijaKaisa ja Omppu.

Kommentit

  1. Minä pidin Jones edellisestä suomennoksesta Kutsumattomat vieraat niin paljon, että innostuin ostamaan Käärmeet aivan omaksi. Lukemaan en ole vielä ehtinyt, mutta kovin kiinnosvalta vaikuttaa. Ainakaan kirja ei ole umpisurkea, jos juttuasi oikein tulkitsen. :D Kovin huonolta kirjalta ei onnistu ristiriitaisten tuntemusten herättäminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei todellakaan ole umpisurkea. :D Tykkäsin paljon mutta tosiaan ristiriitaisiakin tuntemuksia romaani jälkeensä jätti. Aika järisyttävä lukukokemus kaiken kaikkiaan.

      Poista
  2. En syttynyt tähän samalla tavoin kuin kahteen aiempaan Jonesilta lukemaani, se juonen junnaaminen jäi ehkä liikaa häiritsemään minua. Ehkä se ei olisi lukukirjassa ollut yhtä iso tekijä kuin äänikirjassa. Lukisin kuitenkin lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja fiiliksiä tämä minuunkin jätti. Toisaalta hyvä mutta toisaalta ei ihan kaikilta osin toiminut. Jones jää kyllä silti minullakin listalle, jonka kirjailijoita haluan lukea lisää.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok