Siirry pääsisältöön

Takashi Hiraide: Kissavieras

"Talvi alkoi. Chibi saapui elämäämme raolleen jätetystä ikkunasta kuin pieni puronen, joka etenee kostuttaen pikku hiljaa kaltevaa pintaa. Kohtaloksi kutsuttu voima kuitenkin lähestyi tuota purosta."

Takashi Hiraide: Kissavieras
(S & S 2016)
Alkuteos 猫の客 [Neko no kyaku]
Suomentanut Raisa Porrasmaa
160 sivua
Kissavieras on pieni, sievä kirja. Sen päähahmoksi asettuu pieni, sievä kissa Chibi, joka yllättäen alkaa vierailla tokiolaisen kirjailijapariskunnan luona. Kissan edesottamusten seuraaminen ja vierailujen odottaminen elävöittävät parin rauhallista elämää, ja erilaista ulottuvuutta kissavieraan kohtaamisiin tuo sen ymmärtäminen, että Chibi on vain vierailija, ei oma.

Japanilainen romaani on rauhoittavaa ja samalla virkistävää luettavaa. Nykyaikaisen tietotulvan keskellä on kiehtovaa hypätä ajassa taaksepäin hetkeen, jota ei kuormita internet sosiaalisine medioineen. Kirjailijapariskunnalla on aikaa pysähtyä seuraamaan luontokappaleen elämää, ja samalla lukija pääsee kurkistamaan japanilaisuuteen monin eri tavoin.

Paljon tarinassa ei tapahdu, ja sisältö tuleekin aivan muualta kuin juonesta. Minäkertoja havainnoi näkemäänsä ja kokemaansa tarkasti. Kissavieras kuvaa niin seesteistä tunnelmaa kuin japanilaista kulttuuria eleettömästi ja samalla viehättävästi.

Kissat, ja erityisesti yksi tietty kissa, ovat tarinassa tärkeitä. Ne nimetään, toisin kuin ihmiset, ja kissat nousevat itsenäisinä kulkijoina symboloimaan elämää, rakkautta ja elämän haurautta. Kirja itsessään korostaa hetkeen pysähtymisen tärkeyttä: se vaatii rauhoittumaan äärelleen. Sen tekeekin mielellään siitä lähtien, kun kirjan saa käsiinsä: Kissavieras on esineenäkin kovin kaunis. Viehättävä ulkoasu on Satu Kontisen käsialaa.

Pienestä kirjasta muualla: Ullan Luetut kirjat, Kirjanurkkaus, Kannesta kanteen, Lumiomena ja Yöpöydän kirjat.

Kissavieras avaa osallistumiseni Kurjen siivellä -haasteeseen. Helmet 2016 -haasteessa: 10. Aasialaisen kirjailijan kirjoittama kirja.

Kommentit

  1. Ihastuttavan kirjakansikuvan olet tehnyt. Täydellinen.

    VastaaPoista
  2. Minäkin ihastelin kirjankansikuvaasi: niin raikas ja kaunis. <3

    Tämän kirjan aion lukea pian, se kuulostaa jotenkin niin ihastuttavalta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sara. <3
      Haluan mielelläni kuulla, mitä ajatuksia kirja sinussa herättää.

      Poista
  3. Tämä oli todella eleetön, kiehtova, suorastaan zeniläinen kirja. Ulkoasukin on upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin rauhoittava, todellakin zeniläinen tarina.

      Poista
  4. Tämä kiinnostaa minua tosi paljon, viehkeys ja eleettömyys vetoavat minuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eleettömyyden ystäville tätä voi lämpimästi suositella.

      Poista
  5. Jonna, sinulle on haaste blogissani.

    <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...