Siirry pääsisältöön

Pauliina Susi: Takaikkuna

"Tänä yönä kaikki valvovat. Tarmo-boy käy läpi entisiä tyttöystäviään kotikonttorissaan housut kintuissa.
Hyvä työasento, hän voisi viestitellä sille. Pese kädet lopuksi. Ja aja parta, pliis. Kone on siinä hyllyllä vasemman olkasi takana, hammastahnan vieressä.
Leia puolestaan tutkii, kovin ahkerana ja kovin, kovin ahdistuneena iltapäivälehden nettisivulle pelmahtanutta artikkelia, jo otsikostaan alkaen selvästi journalismin riemuvoittoa.
Naistutkija miesseksin asialla kiihdyttää"
 
Pauliina Susi: Takaikkuna
Tammi 2015
457 sivua (e-kirja)


Pauliina Suden dekkari Takaikkuna valikoitui lukemistooni sattumalta, kun etsiskelin kirjaston e-kirjahyllystä luettavaa. Olin ohimennen noteerannut, että Suden dekkaridebyyttiä oli kiitelty, ja niinpä päätin napata kirjan luettavaksi.


Takaikkunassa seurataan useampaa henkilöä, joiden tiet risteävät, tavalla tai toisella. ProMen-hankkeen toiminnanjohtaja Leia, Leian tytär Viivi, oikeusministeri Tarmo Häkkilä ja salaperäinen it-nörtti Land-o käyvät lävitse omia elämänkuvioitaan ja ovat tietäen tai tietämättään yhteyksissä toisiinsa. Jokaisesta henkilöstä muodostuu omanlaisensa, ja kullakin on tarinassa sekä tehtävänsä että kipupisteensä. Tarinan liikkeellepaneva voima on ProMen-hanke, joka tarjoaa apua miehille, jotka ostavat seksipalveluja. Vai onko hyökyaallon syy sittenkin jossain muualla? Joka tapauksessa ProMen herättää kohua, ja sen ympärillä käydään keskustelua, joka on niin tuttua nykypäiväisestä keskustelusta: mihin verovaroja käytetään, mikä on tärkeää?

Tarmo Häkkilän myötä muotoutuu kuva siitä, miten varovainen poliitikon täytyy julkisuuden henkilönä olla. Jyrkkäpiirteiselle oikeusministerille varovaisuus on tietenkin hankalaa, ja jyrkkyyttään hän turvautuu melkoisen koviin otteisiin, joita innokas avustaja mielellään masinoi.

Paitsi että dekkarissa kuvataan hienosti ja todenmukaisesti nykyajan julkisuusmyllyä ja populistista keskustelua, on siinä vakuuttavasti mukana myös verkkovakoilu. Land-o:n hahmon kautta kuvataan, miten vaikeaksi elämä voi käydä, jos joku pahantahtoisuuttaan ulottaa lonkeronsa hyväuskoisen kansalaisen kimppuun.

Tarinan loppua kohden kierrokset kiihtyvät niin, että kirjaa ei meinaa malttaa laskea käsistään. Itse asiassa hämmästyin, kun tajusin, että painetussa kirjassa on yli 500 sivua. E-kirjaa lukiessa kirjan kokoa ei tietenkään hahmota, ja tässä tapauksessa tarina vei niin tehokkaasti mukanaan, että sivut kääntyivät aivan huomaamatta.

Enpä ihmettele lainkaan, että Takaikkuna päätyi Vuoden johtolanka 2016 -voittajaksi. (Lisää palkinnosta ja raadin perusteluista Kirsin kirjanurkassa.) Dekkari on sujuvasti kirjoitettu, henkilöiltään ja maailmaltaan rikas sekä pelottavan ajankohtainen. Suosittelen!

Kommentit

 1. Minä luin tämän pari viikkoa sitten, ja innostuin oikeastaan vasta puolivälin paikkeilla. Täytyy sanoa, että kirjan luettuani ryhdyin miettimään, mihin kaikkeen netissä "puumerkkini" olenkaan laittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takaikkuna on pelottava juuri siinä, miten vakuuttavasti nettivakoilua kirjassa kuvataan. Saa miettimään omia toimia verkossa.

   Poista
 2. Tätä oli tosiaankin vaikea päästää käsistään :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…