Siirry pääsisältöön

Tietokirjat vievät -haaste

Kimmo Svinhufvud:
Kokonaisvaltainen kirjoittaminen
(Tammi 2007)
172 sivua
Ville Hänninen ja Harri Römpötti:
Hittiparaati - Suomalaisen sarjakuvan menestystarinoita
(Like 2014)
175 sivua
Leena Lumi muisti minua Tietokirjat vievät -haasteella, joka sai ensin säikähtämään: mitä ihmeen kirjoja minä tähän löydän? Kun kirjahyllyjäni hetken silmäilin, huomasin, että tarjontaa kyllä riittää. Jouduin lopulta valikoimaan, mitä otan haasteeseen mukaan.

Alun perin Klassikkojen lumoissa -blogista liikkeelle lähtenyt haaste on ohjeistettu näin:


- Valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi.
- Kielen tulee sekä kirjoissa että nettisivuissa olla jokin pohjoismaisista kielistä - siis tanskaksi, norjaksi, islanniksi, suomeksi, ruotsiksi, fääriksi, grönlanniksi, saameiksi, kveeniksi, meänkielellä jne
- Tietokirjat ovat niitä, joiden perässä mitä todennäköisimmin on laaja lähdeluettelo.
- Aikaisempi kirjoitukseni tietokirjoista  (Klassikkojen lumoissa/Lukumato) Siitä voi katsoa mitä ei ainakaan lasketa tietokirjaksi.

- Haasta mukaan vähintään kolme blogia jakamaan tietoa eteenpäin.

Sofia Kilpikivi:
Maratonmimmi - Askelmerkit sohvalta maaliin
(Tammi 2016)
192 sivua
Tässä minun kirjavalintani:
  • Sofia Kilpikiven Maratonmimmi - Askelmerkit sohvalta maaliin (Tammi 2016) on aloittelevan ja hieman jo lenkkipoluille ehtineenkin juoksijan kirja. Kilpikivi tarjoaa realististia ohjeita juoksuharrastuksesta kiinnostuneille rennolla mutta asiallisella otteella.
  • Ritva Haavikon teos Hevonen taiteessa, runoudessa, historiassa (WSOY 2003) on sanalla sanoen ihana. Se on hevosten ja taiteen ystävän toiveteos, jonka pariin vanhana hevostyttönä ja hevostytön äitinä palaan yhä uudelleen.
  • Ville Hännisen ja Harri Römpötin kirja Hittiparaati - Suomalaisen sarjakuvan menestystarinoita (Like 2014) tarjoaa kiinnostavan katsauksen kotimaisen sarjakuvan historiaan. Tekijöiden mukaan suomalainen sarjakuva elää parhaillaan taiteellista kulta-aikaa, ja siksi onkin kiinnostavaa katsoa sarjakuvien tekijöiden haastattelujen kautta, miten tähän kulta-aikaan on oikein tultu.
  • Kimmo Svinhufvudin Kokonaisvaltainen kirjoittaminen (Tammi 2007) on kulunut käsissäni lukuisia kertoja. Asiakirjoittamisesta kiinnostuneelle Svinhufvudilla on annettavaa kerta toisensa jälkeen.
  • Sirkka Lassilan tapaopas Uusi käytöksen kultainen kirja (WSOY 1997) on kirja, jonka sain joskus lahjaksi. Tuolloin en ehkä lahjan arvoa täysin ymmärtänyt, mutta kirjan pariin on tullut palattua moneen kertaan myöhemmin. Teoksesta on helppoa tarkistaa, mitä tarkoittaa esimerkiksi juhlakutsun pukukoodi tai mitä pitää ottaa juhlia järjestellessä huomioon. Vaikka Lassilan teos on jo vanha, eivät hyvät tavat (toivottavasti) vanhene kovin pian.
Ritva Haavikko:
Hevonen taiteessa, runoudessa, historiassa
(WSOY 2003)
352 sivua
Tässä nettisivuvalikoimani:
  • Google Scholar on mainio tiedonhakuväline silloin, kun kaipaan tieteellistä tietoa.
  • Kotimaisten kielten keskuksen nettisivuilla vierailen usein. Ajantasaista tietoa kielen normeista ja ohjeista kaipaavalle ehdottoman tärkeä sivusto.
  • Europarlamentin sivuille olen viime aikoina alkanut eksyillä, ja sivustolla onkin paljon ajankohtaista EU-tietoutta.
  • Tieteen termipankki on kätevä, kun haluan tarkistaa käsitteitä ja niiden merkityksiä.
  • Ylen uutisiin luotan enemmän kuin monien muiden.
Haastan seuraavat blogit tarttumaan tähän haasteeseen:
Kiitos Leenalle, kun haastoit mukaan! Ja kiitos Lukumadolle, joka haasteen ideoi. Hienoa, että tietokirjallisuutta nostetaan tällä tavoin esille.

Kommentit

  1. Kiitos, että ehdit tähän vastata<3

    Minäkin olen saanut äidiltä joskus lahjaksi Käytöksen kultaisen kirjan:)

    Tuo hevoskirja on varmaan vaikuttava.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta. <3
      Hevoskirja on tosiaan vaikuttava. Sitä on kiva välillä selailla, koska teoksessa on myös paljon taidetta.

      Poista
  2. Kiinnostavia valintoja.

    Kiitos Jonna haasteesta. Ehdinkin jo saada tämän haasteen Leena Lumilta. On vielä vastaaminen kesken, kun yhden kirjan kanssa on ongelmaa. Lähiaikoina palaan asiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No enpäs huomannutkaan, että Leenakin sinut jo haastoi. Nyt on siis kaksinkertaisesti haastetta. :)

      Poista
  3. Kiitos, vastaan tähän kesäkuun puolella. Itsekin taas siirryn asvaltin puolelle metsästä, eli pidän väliä suunnistuksesta ja siirryn hölkkätapahtumiin (tai pari on suunnittelilla ja yksi on jo tältä vuodelta takana ja tänään on Run Fest).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos ehdit tähän vastata. Keveitä askelia!

      Poista
  4. Kiitos haasteesta. Otin sen vastaan ja vastasin juuri äsken - vähän sovelsin yhteen erään toisen haasteen kanssa. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii