Siirry pääsisältöön

Tietokirjat vievät -haaste

Kimmo Svinhufvud:
Kokonaisvaltainen kirjoittaminen
(Tammi 2007)
172 sivua
Ville Hänninen ja Harri Römpötti:
Hittiparaati - Suomalaisen sarjakuvan menestystarinoita
(Like 2014)
175 sivua
Leena Lumi muisti minua Tietokirjat vievät -haasteella, joka sai ensin säikähtämään: mitä ihmeen kirjoja minä tähän löydän? Kun kirjahyllyjäni hetken silmäilin, huomasin, että tarjontaa kyllä riittää. Jouduin lopulta valikoimaan, mitä otan haasteeseen mukaan.

Alun perin Klassikkojen lumoissa -blogista liikkeelle lähtenyt haaste on ohjeistettu näin:


- Valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi.
- Kielen tulee sekä kirjoissa että nettisivuissa olla jokin pohjoismaisista kielistä - siis tanskaksi, norjaksi, islanniksi, suomeksi, ruotsiksi, fääriksi, grönlanniksi, saameiksi, kveeniksi, meänkielellä jne
- Tietokirjat ovat niitä, joiden perässä mitä todennäköisimmin on laaja lähdeluettelo.
- Aikaisempi kirjoitukseni tietokirjoista  (Klassikkojen lumoissa/Lukumato) Siitä voi katsoa mitä ei ainakaan lasketa tietokirjaksi.

- Haasta mukaan vähintään kolme blogia jakamaan tietoa eteenpäin.

Sofia Kilpikivi:
Maratonmimmi - Askelmerkit sohvalta maaliin
(Tammi 2016)
192 sivua
Tässä minun kirjavalintani:
 • Sofia Kilpikiven Maratonmimmi - Askelmerkit sohvalta maaliin (Tammi 2016) on aloittelevan ja hieman jo lenkkipoluille ehtineenkin juoksijan kirja. Kilpikivi tarjoaa realististia ohjeita juoksuharrastuksesta kiinnostuneille rennolla mutta asiallisella otteella.
 • Ritva Haavikon teos Hevonen taiteessa, runoudessa, historiassa (WSOY 2003) on sanalla sanoen ihana. Se on hevosten ja taiteen ystävän toiveteos, jonka pariin vanhana hevostyttönä ja hevostytön äitinä palaan yhä uudelleen.
 • Ville Hännisen ja Harri Römpötin kirja Hittiparaati - Suomalaisen sarjakuvan menestystarinoita (Like 2014) tarjoaa kiinnostavan katsauksen kotimaisen sarjakuvan historiaan. Tekijöiden mukaan suomalainen sarjakuva elää parhaillaan taiteellista kulta-aikaa, ja siksi onkin kiinnostavaa katsoa sarjakuvien tekijöiden haastattelujen kautta, miten tähän kulta-aikaan on oikein tultu.
 • Kimmo Svinhufvudin Kokonaisvaltainen kirjoittaminen (Tammi 2007) on kulunut käsissäni lukuisia kertoja. Asiakirjoittamisesta kiinnostuneelle Svinhufvudilla on annettavaa kerta toisensa jälkeen.
 • Sirkka Lassilan tapaopas Uusi käytöksen kultainen kirja (WSOY 1997) on kirja, jonka sain joskus lahjaksi. Tuolloin en ehkä lahjan arvoa täysin ymmärtänyt, mutta kirjan pariin on tullut palattua moneen kertaan myöhemmin. Teoksesta on helppoa tarkistaa, mitä tarkoittaa esimerkiksi juhlakutsun pukukoodi tai mitä pitää ottaa juhlia järjestellessä huomioon. Vaikka Lassilan teos on jo vanha, eivät hyvät tavat (toivottavasti) vanhene kovin pian.
Ritva Haavikko:
Hevonen taiteessa, runoudessa, historiassa
(WSOY 2003)
352 sivua
Tässä nettisivuvalikoimani:
 • Google Scholar on mainio tiedonhakuväline silloin, kun kaipaan tieteellistä tietoa.
 • Kotimaisten kielten keskuksen nettisivuilla vierailen usein. Ajantasaista tietoa kielen normeista ja ohjeista kaipaavalle ehdottoman tärkeä sivusto.
 • Europarlamentin sivuille olen viime aikoina alkanut eksyillä, ja sivustolla onkin paljon ajankohtaista EU-tietoutta.
 • Tieteen termipankki on kätevä, kun haluan tarkistaa käsitteitä ja niiden merkityksiä.
 • Ylen uutisiin luotan enemmän kuin monien muiden.
Haastan seuraavat blogit tarttumaan tähän haasteeseen:
Kiitos Leenalle, kun haastoit mukaan! Ja kiitos Lukumadolle, joka haasteen ideoi. Hienoa, että tietokirjallisuutta nostetaan tällä tavoin esille.

Kommentit

 1. Kiitos, että ehdit tähän vastata<3

  Minäkin olen saanut äidiltä joskus lahjaksi Käytöksen kultaisen kirjan:)

  Tuo hevoskirja on varmaan vaikuttava.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. <3
   Hevoskirja on tosiaan vaikuttava. Sitä on kiva välillä selailla, koska teoksessa on myös paljon taidetta.

   Poista
 2. Kiinnostavia valintoja.

  Kiitos Jonna haasteesta. Ehdinkin jo saada tämän haasteen Leena Lumilta. On vielä vastaaminen kesken, kun yhden kirjan kanssa on ongelmaa. Lähiaikoina palaan asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enpäs huomannutkaan, että Leenakin sinut jo haastoi. Nyt on siis kaksinkertaisesti haastetta. :)

   Poista
 3. Kiitos, vastaan tähän kesäkuun puolella. Itsekin taas siirryn asvaltin puolelle metsästä, eli pidän väliä suunnistuksesta ja siirryn hölkkätapahtumiin (tai pari on suunnittelilla ja yksi on jo tältä vuodelta takana ja tänään on Run Fest).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos ehdit tähän vastata. Keveitä askelia!

   Poista
 4. Kiitos haasteesta. Otin sen vastaan ja vastasin juuri äsken - vähän sovelsin yhteen erään toisen haasteen kanssa. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy