Siirry pääsisältöön

Tietokirjat vievät -haaste

Kimmo Svinhufvud:
Kokonaisvaltainen kirjoittaminen
(Tammi 2007)
172 sivua
Ville Hänninen ja Harri Römpötti:
Hittiparaati - Suomalaisen sarjakuvan menestystarinoita
(Like 2014)
175 sivua
Leena Lumi muisti minua Tietokirjat vievät -haasteella, joka sai ensin säikähtämään: mitä ihmeen kirjoja minä tähän löydän? Kun kirjahyllyjäni hetken silmäilin, huomasin, että tarjontaa kyllä riittää. Jouduin lopulta valikoimaan, mitä otan haasteeseen mukaan.

Alun perin Klassikkojen lumoissa -blogista liikkeelle lähtenyt haaste on ohjeistettu näin:


- Valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi.
- Kielen tulee sekä kirjoissa että nettisivuissa olla jokin pohjoismaisista kielistä - siis tanskaksi, norjaksi, islanniksi, suomeksi, ruotsiksi, fääriksi, grönlanniksi, saameiksi, kveeniksi, meänkielellä jne
- Tietokirjat ovat niitä, joiden perässä mitä todennäköisimmin on laaja lähdeluettelo.
- Aikaisempi kirjoitukseni tietokirjoista  (Klassikkojen lumoissa/Lukumato) Siitä voi katsoa mitä ei ainakaan lasketa tietokirjaksi.

- Haasta mukaan vähintään kolme blogia jakamaan tietoa eteenpäin.

Sofia Kilpikivi:
Maratonmimmi - Askelmerkit sohvalta maaliin
(Tammi 2016)
192 sivua
Tässä minun kirjavalintani:
 • Sofia Kilpikiven Maratonmimmi - Askelmerkit sohvalta maaliin (Tammi 2016) on aloittelevan ja hieman jo lenkkipoluille ehtineenkin juoksijan kirja. Kilpikivi tarjoaa realististia ohjeita juoksuharrastuksesta kiinnostuneille rennolla mutta asiallisella otteella.
 • Ritva Haavikon teos Hevonen taiteessa, runoudessa, historiassa (WSOY 2003) on sanalla sanoen ihana. Se on hevosten ja taiteen ystävän toiveteos, jonka pariin vanhana hevostyttönä ja hevostytön äitinä palaan yhä uudelleen.
 • Ville Hännisen ja Harri Römpötin kirja Hittiparaati - Suomalaisen sarjakuvan menestystarinoita (Like 2014) tarjoaa kiinnostavan katsauksen kotimaisen sarjakuvan historiaan. Tekijöiden mukaan suomalainen sarjakuva elää parhaillaan taiteellista kulta-aikaa, ja siksi onkin kiinnostavaa katsoa sarjakuvien tekijöiden haastattelujen kautta, miten tähän kulta-aikaan on oikein tultu.
 • Kimmo Svinhufvudin Kokonaisvaltainen kirjoittaminen (Tammi 2007) on kulunut käsissäni lukuisia kertoja. Asiakirjoittamisesta kiinnostuneelle Svinhufvudilla on annettavaa kerta toisensa jälkeen.
 • Sirkka Lassilan tapaopas Uusi käytöksen kultainen kirja (WSOY 1997) on kirja, jonka sain joskus lahjaksi. Tuolloin en ehkä lahjan arvoa täysin ymmärtänyt, mutta kirjan pariin on tullut palattua moneen kertaan myöhemmin. Teoksesta on helppoa tarkistaa, mitä tarkoittaa esimerkiksi juhlakutsun pukukoodi tai mitä pitää ottaa juhlia järjestellessä huomioon. Vaikka Lassilan teos on jo vanha, eivät hyvät tavat (toivottavasti) vanhene kovin pian.
Ritva Haavikko:
Hevonen taiteessa, runoudessa, historiassa
(WSOY 2003)
352 sivua
Tässä nettisivuvalikoimani:
 • Google Scholar on mainio tiedonhakuväline silloin, kun kaipaan tieteellistä tietoa.
 • Kotimaisten kielten keskuksen nettisivuilla vierailen usein. Ajantasaista tietoa kielen normeista ja ohjeista kaipaavalle ehdottoman tärkeä sivusto.
 • Europarlamentin sivuille olen viime aikoina alkanut eksyillä, ja sivustolla onkin paljon ajankohtaista EU-tietoutta.
 • Tieteen termipankki on kätevä, kun haluan tarkistaa käsitteitä ja niiden merkityksiä.
 • Ylen uutisiin luotan enemmän kuin monien muiden.
Haastan seuraavat blogit tarttumaan tähän haasteeseen:
Kiitos Leenalle, kun haastoit mukaan! Ja kiitos Lukumadolle, joka haasteen ideoi. Hienoa, että tietokirjallisuutta nostetaan tällä tavoin esille.

Kommentit

 1. Kiitos, että ehdit tähän vastata<3

  Minäkin olen saanut äidiltä joskus lahjaksi Käytöksen kultaisen kirjan:)

  Tuo hevoskirja on varmaan vaikuttava.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. <3
   Hevoskirja on tosiaan vaikuttava. Sitä on kiva välillä selailla, koska teoksessa on myös paljon taidetta.

   Poista
 2. Kiinnostavia valintoja.

  Kiitos Jonna haasteesta. Ehdinkin jo saada tämän haasteen Leena Lumilta. On vielä vastaaminen kesken, kun yhden kirjan kanssa on ongelmaa. Lähiaikoina palaan asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enpäs huomannutkaan, että Leenakin sinut jo haastoi. Nyt on siis kaksinkertaisesti haastetta. :)

   Poista
 3. Kiitos, vastaan tähän kesäkuun puolella. Itsekin taas siirryn asvaltin puolelle metsästä, eli pidän väliä suunnistuksesta ja siirryn hölkkätapahtumiin (tai pari on suunnittelilla ja yksi on jo tältä vuodelta takana ja tänään on Run Fest).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos ehdit tähän vastata. Keveitä askelia!

   Poista
 4. Kiitos haasteesta. Otin sen vastaan ja vastasin juuri äsken - vähän sovelsin yhteen erään toisen haasteen kanssa. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El