Siirry pääsisältöön

Tietokirjat vievät -haaste

Kimmo Svinhufvud:
Kokonaisvaltainen kirjoittaminen
(Tammi 2007)
172 sivua
Ville Hänninen ja Harri Römpötti:
Hittiparaati - Suomalaisen sarjakuvan menestystarinoita
(Like 2014)
175 sivua
Leena Lumi muisti minua Tietokirjat vievät -haasteella, joka sai ensin säikähtämään: mitä ihmeen kirjoja minä tähän löydän? Kun kirjahyllyjäni hetken silmäilin, huomasin, että tarjontaa kyllä riittää. Jouduin lopulta valikoimaan, mitä otan haasteeseen mukaan.

Alun perin Klassikkojen lumoissa -blogista liikkeelle lähtenyt haaste on ohjeistettu näin:


- Valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi.
- Kielen tulee sekä kirjoissa että nettisivuissa olla jokin pohjoismaisista kielistä - siis tanskaksi, norjaksi, islanniksi, suomeksi, ruotsiksi, fääriksi, grönlanniksi, saameiksi, kveeniksi, meänkielellä jne
- Tietokirjat ovat niitä, joiden perässä mitä todennäköisimmin on laaja lähdeluettelo.
- Aikaisempi kirjoitukseni tietokirjoista  (Klassikkojen lumoissa/Lukumato) Siitä voi katsoa mitä ei ainakaan lasketa tietokirjaksi.

- Haasta mukaan vähintään kolme blogia jakamaan tietoa eteenpäin.

Sofia Kilpikivi:
Maratonmimmi - Askelmerkit sohvalta maaliin
(Tammi 2016)
192 sivua
Tässä minun kirjavalintani:
 • Sofia Kilpikiven Maratonmimmi - Askelmerkit sohvalta maaliin (Tammi 2016) on aloittelevan ja hieman jo lenkkipoluille ehtineenkin juoksijan kirja. Kilpikivi tarjoaa realististia ohjeita juoksuharrastuksesta kiinnostuneille rennolla mutta asiallisella otteella.
 • Ritva Haavikon teos Hevonen taiteessa, runoudessa, historiassa (WSOY 2003) on sanalla sanoen ihana. Se on hevosten ja taiteen ystävän toiveteos, jonka pariin vanhana hevostyttönä ja hevostytön äitinä palaan yhä uudelleen.
 • Ville Hännisen ja Harri Römpötin kirja Hittiparaati - Suomalaisen sarjakuvan menestystarinoita (Like 2014) tarjoaa kiinnostavan katsauksen kotimaisen sarjakuvan historiaan. Tekijöiden mukaan suomalainen sarjakuva elää parhaillaan taiteellista kulta-aikaa, ja siksi onkin kiinnostavaa katsoa sarjakuvien tekijöiden haastattelujen kautta, miten tähän kulta-aikaan on oikein tultu.
 • Kimmo Svinhufvudin Kokonaisvaltainen kirjoittaminen (Tammi 2007) on kulunut käsissäni lukuisia kertoja. Asiakirjoittamisesta kiinnostuneelle Svinhufvudilla on annettavaa kerta toisensa jälkeen.
 • Sirkka Lassilan tapaopas Uusi käytöksen kultainen kirja (WSOY 1997) on kirja, jonka sain joskus lahjaksi. Tuolloin en ehkä lahjan arvoa täysin ymmärtänyt, mutta kirjan pariin on tullut palattua moneen kertaan myöhemmin. Teoksesta on helppoa tarkistaa, mitä tarkoittaa esimerkiksi juhlakutsun pukukoodi tai mitä pitää ottaa juhlia järjestellessä huomioon. Vaikka Lassilan teos on jo vanha, eivät hyvät tavat (toivottavasti) vanhene kovin pian.
Ritva Haavikko:
Hevonen taiteessa, runoudessa, historiassa
(WSOY 2003)
352 sivua
Tässä nettisivuvalikoimani:
 • Google Scholar on mainio tiedonhakuväline silloin, kun kaipaan tieteellistä tietoa.
 • Kotimaisten kielten keskuksen nettisivuilla vierailen usein. Ajantasaista tietoa kielen normeista ja ohjeista kaipaavalle ehdottoman tärkeä sivusto.
 • Europarlamentin sivuille olen viime aikoina alkanut eksyillä, ja sivustolla onkin paljon ajankohtaista EU-tietoutta.
 • Tieteen termipankki on kätevä, kun haluan tarkistaa käsitteitä ja niiden merkityksiä.
 • Ylen uutisiin luotan enemmän kuin monien muiden.
Haastan seuraavat blogit tarttumaan tähän haasteeseen:
Kiitos Leenalle, kun haastoit mukaan! Ja kiitos Lukumadolle, joka haasteen ideoi. Hienoa, että tietokirjallisuutta nostetaan tällä tavoin esille.

Kommentit

 1. Kiitos, että ehdit tähän vastata<3

  Minäkin olen saanut äidiltä joskus lahjaksi Käytöksen kultaisen kirjan:)

  Tuo hevoskirja on varmaan vaikuttava.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. <3
   Hevoskirja on tosiaan vaikuttava. Sitä on kiva välillä selailla, koska teoksessa on myös paljon taidetta.

   Poista
 2. Kiinnostavia valintoja.

  Kiitos Jonna haasteesta. Ehdinkin jo saada tämän haasteen Leena Lumilta. On vielä vastaaminen kesken, kun yhden kirjan kanssa on ongelmaa. Lähiaikoina palaan asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enpäs huomannutkaan, että Leenakin sinut jo haastoi. Nyt on siis kaksinkertaisesti haastetta. :)

   Poista
 3. Kiitos, vastaan tähän kesäkuun puolella. Itsekin taas siirryn asvaltin puolelle metsästä, eli pidän väliä suunnistuksesta ja siirryn hölkkätapahtumiin (tai pari on suunnittelilla ja yksi on jo tältä vuodelta takana ja tänään on Run Fest).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos ehdit tähän vastata. Keveitä askelia!

   Poista
 4. Kiitos haasteesta. Otin sen vastaan ja vastasin juuri äsken - vähän sovelsin yhteen erään toisen haasteen kanssa. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?