Siirry pääsisältöön

Hanna Kauppinen: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut

"Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut on kirja, joka on kirjoitettu sinua varten, ja joka tuhoaa sinut. Mutta sinä luet sen joka tapauksessa."
Hanna Kauppinen:
Kirja jota kukaan ei koskaan lukenut
(Myllylahti 2016)
138 sivua (e-kirja)
Nuoren Hanna Kauppisen esikoisteos Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut herätti mielenkiintoni jo nimensä perusteella. Teos olikin helppo klikata luettavaksi, kun huomasin sen vapaana kirjaston e-kirjavalikoimassa.

Tarinan päähenkilö on nuori Mila, joka on kulkuri, kotoaan lähtenyt ja kirjojen perässä liikkuva. Hän etsii täydellistä kirjaa ja samalla ehkä myös henkistä kotiaan: oma erityisyys erottaa Milan muista. Herra H:n Tarinataivaasta, uudesta erikoisesta kirjakaupasta, Mila kuitenkin löytää niin kirjoja kuin sielunystäviä. Erityisesti mieltä kutkuttaa ikätoveri Toni, ja ajatuksia herättää myös arvoituksellinen Julia.

Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut sisältää kehystarinan, jossa nainen saapuu kustantajan luokse mukanaan erikoinen pyyntö: hän haluaa, että hänen kirjansa kustannetaan, mutta tarkoitus ei ole, että kukaan lukisi kirjaa. Eikä kirjaa pitäisi painaa enempää kuin yksi kappale.

Varsinainen tarina muodostuu sitten tuosta kustannettavaksi haluttavasta kirjasta. Se sisältää fantasiaa, ja olennaisen osan muodostavat kirjat, jotka ovat kuin hiljaa eläviä olentoja, ja kirjakauppa, tuo satumainen Tarinataivas.
"Minusta on mukavaa, että pääsit tulemaan", Herra H hymyili minulle. "Kauppa on kaivannut sinua. Minä olin rehellisesti sanoen hiukan huolissani sujuiko sinun tutustuttamisesi Tarinataivaaseen toivotulla tavalla, sillä kuten varmasti ymmärrät, kauppa oli hyvin väsynyt siinä vaiheessa iltayötä. Mutta minusta tuli hyvin onnellinen eilen illalla, kun huomasin kaupan ikävöivän sinun perääsi."
Hanna Kauppinen kirjoittaa kauniisti ja luo tarinaansa miellyttävää tunnelmaa, jonka pariin uppoutuu mielellään. Itse tarinalle jäin kaipaamaan hieman enemmän jäntevyyttä: jonkin aikaa joutui odottamaan, että juoni lähti kunnolla vetämään. Kertomuksen hahmot ovat kiinnostavia, ja kaivattua jännitettä tarinaan tuo Sebastian Kunnas, joka vainoaa noituutta (ja erilaisuutta ylipäätään?).

Erityisesti Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut on tarina kirjoista ja rakkaudesta kirjoihin.
Siirryin tutkimaan kirjojen selkämyksiä ja kansia. Yritin asetella ne takaisin niin taitavasti kuin osasin, sillä en tahtonut rikkoa huoneen sotkuista järjestystä, jossa jokainen tavara oli aseteltu paikalleen tarkoituksella.
Huoneen joka ikistä kirjaa oli rakastettu. Se sai sydämeni pakahtumaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii