Siirry pääsisältöön

Lisa Hilton: Maestra

"Suunnittelin sitä jo kun astelin pois. Pystyisin tähän. Pystyisin tähän oikeasti. Mutta minun täytyi pysyä rauhallisena nyt, ajatella seuraavaa siirtoa eikä mitään muuta. Minun täytyi olla varma, että Cameronin ja Rupertin välillä oli yhteys."
Lisa Hilton: Maestra (Tammi 2016)
Alkuteos Maestra 2016
Suomentanut Kristiina Vaara
379 sivua
Lisa Hiltonin Maestra vie lukijansa keskelle taidemaailmaa. Tarinan päähenkilö on Judith Rashleigh, joka työskentelee lontoolaisessa taidehuutokaupassa. Rahat eivät oikein riitä, ja hän päätyy hankkimaan lisätienestejä samppanjabaariin. Siellä vakiasiakkaaksi osuu James, jonka merkitys Judithin elämässä kasvaa arvaamattoman suureksi. Työ Lontoossa päättyy, eikä mikään pidättele nuorta naista, joka Jamesin tapaamisen myötä päätyy matkaamaan ympäri Eurooppaa ja asettuu lopulta Ranskaan.

Judith, niin. Hän on nainen, joka tietää, mitä haluaa. Hän on valmis myös tekemään melkoisen paljon saavuttaakseen haluamansa, eikä surmatöiltäkään lopulta vältytä. Ensimmäinen tielle osuva kuolema on vahinko, mutta pian Judith päästää hengiltä enemmänkin väkeä, suunnitelmallisesti, raa'asti ja ilman tunnontuskia. Motiivina on paitsi taide, myös pyrkimys rehellisyyteen ja totuuteen - itselle sopivissa määrin, toki.

Judith on hahmona etäinen mutta kiinnostava. Hän ei avaa tunteitaan eikä juuri menneisyyttäänkään, eikä lukija isommin saa selitystä, miksi nainen etsii irtosuhteita, janoaa seksiä ja on valmis äärimmäisiin tekoihin äärimmäisellä tavalla. Ovela hän on, mutta myös kylmä, vaikka nautinto onkin tärkeä osa elämää. Päähenkilönsä seksuaalisia nautintoja Lisa Hilton kuvaa taitavasti, ei päälle liimaten eikä myötähäpeää aiheuttaen.

Maestra on tarina naisesta, joka pitää ohjat käsissään ja osaa toimia yksin. Avuttomuutta Judithissa ei ole pisaraakaan, laskelmoivuutta senkin edestä. Miehet jäävät tarinassa auttamatta statisteiksi, jotka useimmiten ovat Judithille vain askelmia matkalla eteenpäin.

Kirjaa mainostetaan Fifty Shades of Greyn faneille - uskallan väittää, että kirjalla on kuitenkin enemmän annettavaa kuin vertailukohteella: minulta Fifty Shades of Grey jäi kesken alkumetreillä, mutta Maestra pitää kyllä otteessaan. Tarina sekoittaa taiteen, jet set -elämän, himon, yksinäisyyden, koston ja ystävyyden kiehuvaksi keitokseksi, joka polttaa.

Kommentit

 1. Hmm, ei ehkä sittenkään hullumpi tämä Maestra. Olen sivusta seurannut sutinaa sen ympärillä, mutta ajatellut ettei ole mun juttu (nimenomaan noiden Fifty Shades -vertausten takia), mutta sinun arviosi perusteella vaikuttaakin varsin erilaiselta. Vaihteeksi laskelmoiva ja kylmä nainen ainaisten miesten sijasta. :P Ehkäpä luenkin tämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fifty Shades -vertaus ei minua todellakaan tämän pariin houkutellut, päinvastoin. :) En tosiaan ole FSG:n kanssa päässyt alkua pidemmälle, joten varma en asiastani ole, mutta luulen Maestran olevan parempi.
   Olisipas kiinnostavaa kuulla aatoksiasi, jos tämän päädyt lukemaan.

   Poista
  2. Minäkään en ole lukenut Fifty Shadesia, mutta sen verran olen lukenut kommentteja niistä kirjoista, että juu ei kiitos :D Eli hyvä kun luin sinun arviosi ja pääsin ennakkoluuloistani. :P

   Poista
 2. Olena varannut kirjan kirjastosta, mutta en ole missään kuullut vertausta FSG-kirjoihin.
  Kiitos postauksesta ja hauskaa vappua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla kirjassa tuo mainoslause, joka minun kohdallani siis ei toiminut. Mutta hyvä, kun silti tartuin tähän, viihdytti kyllä. :) Hauskaa vappua!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…