Siirry pääsisältöön

J. R. R. Tolkien: Hobitti eli sinne ja takaisin

"Me siis näimme matkan päästä, kuinka lohikäärme laskeutui vuorellemme tulisuihkun keskellä. Sitten se vyöryi rinnettä alas ja sen päästyä metsään syttyivät puut tuleen. Silloin soivat jo kaikki kellot laaksossa ja soturit astuivat aseisiin. Kääpiöt purkautuivat ulos suuresta portista mutta lohikäärme odotti heitä. Yksikään ei päässyt pakoon tuona päivänä. Joesta nousi sankka huuru ja laakson ylle laskeutui sumu ja sumun turvin lohikäärme tuli kaupunkiin ja surmasi suurimman osan sotureista. Tämä oli se tavallinen tarina, joka oli valitettavan yleinen siihen aikaan. Sitten Smaug meni takaisin ja ryömi sisään pääportista ja penkoi kaikki salit, väylät, käytävät, tunnelit, kellarit, kammiot ja kulkutiet. Sen jälkeen ei vuoren sisään jäänyt eloon yhtäkään kääpiötä ja lohikäärme otti kaikki rikkaudet itselleen."
J. R. R. Tolkien:
Hobitti eli sinne ja takaisin
Elisa Kirja 2012.
(Alkuper. kustantaja WSOY)
Äänikirjan kesto 10 h 58 min.
Lukija Lauri Komulainen
(kuva WSOY)
On aika tehdä tunnustus. Yritin joskus vuosia sitten lukea Tolkienin Taru sormusten herrasta -järkäleen. Aloitin useamman kerran, mutta en päässyt kovin pitkälle, kun jo väsyin. En vain yrityksistäni huolimatta päässyt tarinan imuun, vaikka monet kirjaa haltioituneina suosittelivat. Muutama vuosi sitten huomasin TSH:n kirjastossa äänikirjana, nappasin sen mukaani ja päätin yrittää vielä kerran. Onneksi yritin, sillä yllättäen tarina vetäisikin mukaansa ja joinakin aamuina istuin autossa työpaikan pihassa viimeiseen mahdolliseen hetkeen saakka kuuntelemassa cd:tä, enkä olisi millään malttanut pysäyttää toistoa.

Niinpä ei ollut vaikea tehdä ostopäätöstä, kun huomasin Tolkienin romaanin Hobitti eli sinne ja takaisin Elisa Kirjan äänikirjavalikoimissa tarjoushintaan. Kirja puhelimeen ja sitten kuuntelemaan.

Kirja alkaa siitä, kun hobitti Bilbo Reppuli elelee rauhaisasti omassa kotikolossaan. Rauha rikkoutuu, kun vieraaksi saapuvat velho Gandalf ja 13 kääpiötä. Lohikäärme Smaug on ajanut kääpiöt ahtaalle ja on aika ryhtyä toimiin. Bilbo halutaan matkalle mukaan voroksi, ja viimein hän suostuu pyyntöön. Seuraa monenlaisia seikkailuja käänteineen, kun joukkio hakee oikeutta. Matkan varrella kohdataan esimerkiksi niin peikkoja, hämähäkkejä kuin haltioita, ja jännitystä riittää.

Alkuun tuntui haastavalta erottaa kaikki hahmot toisistaan, kääpöitä kun vilisi Bilbon luokse jatkuvalla syötöllä. Mutta yllättäen niin kääpiöistä kuin muistakin hahmoista erotti ominaisuuksia, jotka tekivät heistä omanlaisiaan ja siten toisistaan erottuvia. Niinpä joukon matkassa kulkeminen tuntui askel askelelta paremmalta.

Tolkien on luonut kirjaansa maailman, joka sulkee syleilyynsä. Hahmot ovat eläviä ja moninaisia, maisema niin todentuntuisesti kuvattu, että se on helppo kuvitella mielessään. Kirjan päätyttyä tarina jää mieleen niin, että sen lumoa jää kaipaamaan. Perinteistä fantasiaseikkailua kaipaavalle tarinaa voi ehdottomasti suositella.

50 kategoriaa -listalla kirja päätyy kohtaan 39. A book with magic.

Kirjasta muualla: Taikakirjaimet, Jokken kirjanurkka, Morren maailma, Amman lukuhetkiAjatuksia kirjamaasta ja Kirjavinkit.

Kommentit

  1. Olen lukenut tämän kauan sitten, samoin kuin Tarun Sormusten Herrasta. Tähän tahtoisin joskus sopivan tuulen tullen taas palatakin, mutta TSH kokonaisuudessaan vaatisi ehkä jo aika vahvaa fantasiatuiverrusta, niin järkäle se kaikessa komeudessaan todella on :)

    Hauska muuten tuo 50-kategoriaa -lista - kivaa kurkistella täältä sivusta miten sinne kirjoja tupsahtelee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä puolestani olen miettinyt, että TSH olisi kiva kokea uudelleen, vaikka äänikirjana. Mutta se vaatisi pitkiä yksinäisiä automatkoja, kuten joskus muinoin oli.
      Tuota listaa on hauska täytellä ja miettiä, mikä kirja sopisi mihinkin. Näin alkuvaiheessa täyttäminen on vielä helppoa.

      Poista
  2. Olen miettinyt Hobittia kohtaan a book with nonhuman characters. Tilasin juuri tästä painoksen, jossa on Tove Janssonin kuvitus, ja tuo olisi sopiva houkutin lukea tämä. :) Olen tämän joskus vuosia sitten lukenut, mutta aika vähän loppujen lopuksi jäi tästä mieleen. Leffatkin ovat jääneet välistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihailin joissakin blogipostauksissa juuri tuota versiota, jossa on Janssonin kuvitus, ja mietin, pitäisikö kirja hankkia omaan hyllyyn. Teos vaikuttaa todella viehättävältä.

      Poista
  3. Olen joskus yrittännyt lukea Tolkienin Sormus-trilogiaa ja se on jäänyt kesken... Ehkäpä pitäisikin aloittaa Hobitteista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hobitti voisi tosiaan olla hyvä aloittaja - ehkä TSH lähtisi sen jälkeen paremmin vetämään. :)

      Poista
  4. Olen joskus yrittännyt lukea Tolkienin Sormus-trilogiaa ja se on jäänyt kesken... Ehkäpä pitäisikin aloittaa Hobitteista...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok