Siirry pääsisältöön

Blogistanian äänestykset
Osallistun Blogistanian Finlandia -äänestykseen seuraavasti:
 1. Anni Kytömäen Kultarinta saa minulta 3 pistettä.
 2. Sirpa Kähkösen Graniittimies saa 2 pistettä.
 3. Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia saa yhden pisteen.

 


Blogistanian Globalia -äänestykseen annan pisteitä tähän tapaan:
 1. Jhumpa Lahirin Tulvaniitty saa 3 pistettä.
 2. Rachel Joycen romaani Harold Fryn odottamaton toivioretki saa kaksi pistettä. 
 3. Kate Mortonin Hylätty puutarha saa yhden pisteen.

Blogistanian Kuopukseen äänestän näin:
 1. Iiro Küttnerin ja Ville Tietäväisen Puiden tarinoita - Puuseppä saa kolme pistettä.
 2. Mila Teräksen ja Karoliina Portamon Olga Orava ja metsän salaisuus saa kaksi pistettä.
 3. Suvi-Tuuli Junttilan Minne matka, lapanen? saa yhden pisteen.
Ja sitten vielä Blogistanian Tieto:
 1. Minna Maijalan Herkkä, hellä, hehkuvainen saa kolme pistettä
 2. Merete Mazzarellan Sielun pimeä puoli saa kaksi pistettä.

Ilokseni olen saanut lukea monta hienoa, vakuuttavaa ja vaikuttavaa vuonna 2014 julkaistua kirjaa. Listani ulkopuolelle jäi upeita teoksia, jotka olisivat varmasti huomiota ansainneet. Tämä lista on nyt kuitenkin minun häpeilemättömän subjektiivinen kokemukseni siitä, mitkä teokset jäivät kirkkaimpina mieleeni.

Kommentit

 1. Harold Fry... onkin ihana! Samoin Hylätty puutarha. En itse miettinyt niistä kumpaakaan ehdolle, mutta nautin kummastakin.

  Puuseppä ja Kultarinta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuo ihanuus vetosi minuun. :) Kävin muuten ihan viime hetkellä vielä muuttamassa Globalia-ääniäni, jotenkin päätöksen tekeminen oli tällä kertaa kammottavan vaikeaa. Mutta huh, nyt on päätetty. :)

   Poista
 2. Uskomatonta, meillä on samat ykkössijat kaikissa kategorioissa Kuopusta lukuunottamatta! :) Harmittaa vaan, kun en ehtinyt lukea Graniittimiestä ajoissa.

  VastaaPoista
 3. Meillä ei yhtään samaa eli se on tätä Bloigstanian rikkautta. Graniittimies olisi voinut olla, mutta kun se ei tullut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkautta tosiaan! Olisi kamalaa, jos lukisimme kaikki samoja kirjoja ja vielä pitäisimme juuri samoista. Nyt pitääkin mennä kurkkaamaan, mille sinä annoit ääniä.

   Poista
 4. Graniittimies ja Herkkä, hellä, hehkuvainen ovat niin, niin hienoja teoksia! Kultarinta odottelee minua vielä, uskon että hieno on sekin... Seurailen äänestystä vain täältä sivusta, kun kuljen kirjamaailmassa(kin) hieman viiveellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin luulen, että pitäisit Kultarinnasta. Se vaatii aikaa ja keskittymistä (ainakin minun mielestäni) mutta on ehdottomasti sille uhratun ajan arvoinen.

   Poista
 5. Koetin lukea tuota Maijalan kirjaa, mutta se uuvutti minut 200 sivun paikkeilla... minua kiinnosti oikeastaan eniten Canthin elämänvaiheet, ja ne selvisivät aika lailla kirjan alkupuolella. :) Muita äänestämiäsi en olekaan lukenut, mutta Mortonin kirja odottelee hyllyssäni. Ehkä keväällä tai viimeistään kesällä sen kimppuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onkin hyvä, etteivät kaikki lue samoja kirjoja vaan löytyy hajontaa äänestyksissä. Minä huomasin monen antaneen Globaliassa pisteitä Kate Atkinsonin Elämä elämältä -teokselle, joka on minua kiinnostanut jo muutenkin kovasti. Ehkäpä se tulee minun luettavakseni kevään tai kesän mittaan. :) Kiva sitten kuulla ajatuksiasi Mortonista.

   Poista
 6. Lapanen olisi ollut minunkin listallani jos olisin äänestänyt :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Itse asiassa vähän odottelinkin sinun listaasi Kuopukseen.

   Poista
 7. Kyllä häpeämättömällä subjektiivisuudella pitää näissä kisoissa mennä. Hauska nähdä sinunkin listallasi Graniittimies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, listani kirjat ovat luettelo teoksista, jotka jäivät viime vuonna parhaiten mieleen. Toki ulkopuolelle jäi moni hyvä kirja, sillä vuosi 2014 nyt vain sattui olemaan aika hieno.

   Poista
 8. Kissani Jugoslavia oli minun kakkonen :)
  Hienoja kirjavalintoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mai. :) Finlandia-valinnat olivat tällä kertaa Globaliaa helpompia.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…