Siirry pääsisältöön

Per Petterson: Hevosvarkaat

"Olimme lähdössä hevosvarkaisiin. Niin hän sanoi tullessaan karjamajalle jolla asuin isäni kanssa sinä kesänä. Olin viidentoista. Oli vuosi 1948 ja heinäkuun ensimmäisiä päiviä."
Per Petterson: Hevosvarkaat
(Otava 2009)
Norjankielinen alkuteos
Ut og Stæele hester 2003
Suomentanut Katriina Huttunen
182 sivua
(Kansikuva Elisa Kirjalta)
En suostu oli ensi kosketukseni norjalaiskirjailija Per Pettersoniin. Pidin romaanista, joka sai minut kiinnostumaan kirjailijasta enemmänkin. Onneksi sai, sillä nyt, Hevosvarkaiden myötä, olen suorastaan hurmaantunut. Miten vähäeleisen kaunista, eleettömän dramaattista ja hillityn vivahteikasta kerrontaa!

Tarinan päähenkilö ja minäkertoja on Trond, joka on päätynyt Norjan ja Ruotsin rajaseudulle kunnostamaan vanhaa mökkiä, jossa hän suunnittelee viettävänsä viimeiset vuotensa. Yllättäen hänen tielleen osuu hahmo menneisyydestä, ja tapaamisen myötä mies ajautuu muistelemaan 1940-luvun lopun kesää, joka oli kuin taustalla kuohuva joki, raja lapsuuden ja aikuisuuden välillä. Tuona kesänä tapahtuu paljon sellaista, mikä vaikuttaa kasvavaan nuoreen mieheen voimallisesti. Jotain hämärää on tekeillä, isän suhteet Jon-kaverin vanhempiin ovat kiemuraiset ja Trondin suhde omaan isään muuttuu.
-- olin ymmärtänyt että isäni sanat ja asioiden oikea laita eivät välttämättä olleet sama asia, ja se teki maailmasta ajelehtivan ja vaikeasti pideltävän.
Mutta silti isän merkitys ei katoa vaan ennemminkin kasvaa. Yhtenä teemana romaanissa onkin isän ikävä.
En ole koskaan kertonut kenellekään että aina kun aion ryhtyä tekemään jotain käytännön työtä, joka ei kuulu jokapäiväisiin askareisiini, suljen silmäni ja kuvittelen miten isäni olisi toiminut tai miten hän oikeasti toimi, ja sitten jäljittelen häntä, kunnes pääsen oikeaan rytmiin ja tehtävä avautuu ja tulee näkyväksi, ja näin olen tehnyt niin kauan kuin muistan aivan kuin salaisuus olisi siinä miten ruumiini suhtautuu tehtävään, tiettyyn lähtökohdan tasapainoon.
Hevosvarkaat kertoo tiiviisti ja kauniisti tarinan kokonaisesta elämästä. Menneisyys on Trondin elämässä läsnä koko ajan, ja jotenkin upealla tavalla kasvaa ymmärrys ja hiljainen hyväksyntä sitä kohtaan, mitä oli.
--ja muistelen menneitä, jokainen liike tuollaisessa maisemassa on saanut värinsä siitä mikä tuli myöhemmin eikä niitä voi erottaa toisistaan. Ja kun joku sanoo että menneisyys on vieras maa, että siellä toimitaan eri tavalla, niin kai minustakin on tuntunut siltä suurimman osan elämääni, koska minun on ollut pakko, mutta enää minusta ei tunnu.
Miten hienolla tavalla kirja päättyykään. Taidokkaan loppusilauksen jälkeen olen pahoillani, että kirja päättyi, mutta iloinen siitä, että sain lukea jotain niin täydellistä.

Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteessa etenen tämän teoksen myötä Norjaan. Maalaismaisemia-lukuhaasteessa romaani saa toimia minun kohdallani ensimmäisenä kortena heinäseipäässä - Hevosvarkaissa kuvataan hienosti kaiken muun ohella myös kesäisiä heinätöitä. 50 kategoriaa -listalta rastitan kohdan 38. A book that made you cry. Sillä niin kirja teki - ja tekee vieläkin, useita päiviä lukemisen jälkeen.

Hevosvarkaista muualla: Kirjavinkit, Lumiomena, P. S. Rakastan kirjoja, Tarukirja, Luetut, lukemattomat ja Luettua.

Kommentit

 1. Hevosvarkaat on ihana. Kolmen suomennetun romaaninsa perusteella Petterson on noussut yhdeksi suosikkikirjailijakseni. Hänen tekstinsä menee jotenkin suoraan lukijan sieluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosvarkaiden myötä Petterson nousi minunkin suosikkikirjailijakseni. Kirottu ajan katoava virta on lukupinossani, mutta välillä haluan lukea jotain muuta: näin vahvaa tekstiä ei voi ahmia kerralla paljon.

   Poista
 2. Ah, ihanaa kun luit tämän, ihastuit, ja kirjoitit tästä noin kauniisti! ♥ Hevosvarkaat on minulle yksi rakkaimmista blogiaikana lukemistani romaaneista. Mutta nyt kirjoituksestasi huomaan, etten enää muista miten romaani päättyi. Selkeästi uudelleenlukemisen paikka! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sara! <3 Hevosvarkaat on niin hieno kirja, että kyllähän sen pariin kannattaa uudelleen palata.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El