Siirry pääsisältöön

Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa

"Nouseva päivä litistyi junan huurteisia ikkunoita vasten, teksti valui Guylainin suusta ulos pitkänä nauhana, jota pilkkoi silloin tällöin hiljaisuus ja sitä säestävä liikkuvan junan kolina. Kaikille vaunussa oleville matkustajille Guylain oli lukija, se outo tyyppi, joka luki joka arkipäivä kuuluvalla ja selkeällä äänellä kansiostaan esiin vedettyjä kirjan sivuja. Ne olivat otteita kirjoista, joilla ei ollut mitään tekemistä toistensa kanssa."
Jean-Paul Didierlaurent:
Lukija aamujunassa (Tammi 2014)
Ranskankielinen alkuteos
Le Liseur du 6h27 ilmestyi 2014
Suomentanut Kira Poutanen
189 sivua


Jean-Paul Didierlaurentin romaani Lukija aamujunassa on kirja kirjoista ja lukemisesta. Tarinan päähenkilö on lähes nelikymppinen Guylain Vignolles, joka vihaa työtään. Hän syöttää hirmuiselle Koneelle käytöstä poistettuja kirjoja, jotka Kone säälimättä murskaa. Mutta aina prosessissa jää jokunen sivu ehjäksi, ja ne Guylain kerää talteen. Aamuisin matkalla työpaikalleen hän lukee junassa irrallisia sivuja ääneen ja on vähitellen saavuttanut kuulijakunnan, joka vaatii muita hiljentymään, jotta miehen luenta kuuluu. Kuulijoita ei haittaa, vaikka tarinoista ei muodostu jatkumoa - tärkeintä on lukeminen.

Työ on päähenkilölle välttämätön paha. Kone saa hänen mielessään inhimillisiä piirteitä kaikessa kammottavuudessaan, ja aamuiset lukuhetket junassa saavat hänet jaksamaan alkavan päivän koitokset. Kotimatkalla hän on liian väsynyt lukeakseen.

Eräänä aamuna Guylainin arkirutiinit muuttuvat, kun hän löytää junasta päiväkirjan. Joku on tallentanut ajatuksiaan muistitikulle, kuinkas muuten, ja mies päätyy lukemaan aamujunassa päiväkirjan sivuja työpaikaltaan löytyneiden irrallisten sivujen sijaan. Hän alkaa kiinnostua sivut kirjoittaneesta naisesta ja päätyy etsimään häntä päiväkirjasta saamiensa vihjeiden avulla. Uusi tehtävä tuo mielekkyyttä elämään, jota muutoin leimaavat pääosin vain työn paineet ja yksinäisyys - sekä lukeminen.

Kirjan takakannessa romaania luonnehditaan viehättäväksi aikuisten saduksi. Sellainen se onkin. Mukavaa välipalakirjallisuutta, joka on paikoin kieleltään naiivia mutta sisältää painavaakin asiaa. Liialliseen sadunhohtoisuuteen ei tarinassa sorruta arkipäivään (lähinnä työhön) sisältyvien ikävyyksien ansiosta: Kirjoja tuhoavan makulointikoneen kauheus tuodaan romaanissa elävästi esille. Se on kuin yksi kirjan henkilöistä, ja sen vuoksi Guylainin tärkeä ystävä Giuseppe on menettänyt paitsi työnsä, myös konkreettisesti jotain itsestään. Guylain haluaa pitää ystävänsä mielialan virkeänä ja auttaa tätä hankkimaan kirjoja, joiden hankkimisen syy on varsin makaaberi. Tummien sävyjen rinnalla on onneksi kauneutta - ja iloakin, sitä tarjoaa ainakin mainio vanhustenkodin väki, jolle Guylain päätyy lukemaan tekstikatkelmiaan. Vaikka ennakko-odotukseni eivät täysin täyttyneet, on Lukija aamujunassa kirjojen ja lukemisen ystäville aivan mainio pienehkö romaani.

Kirjasta on kirjoitettu myös Kirjavinkeissä, Kasoittain kirjoja -blogissa ja Hemulin kirjahyllyssä.

Kirjan sain luettavakseni kustantajalta - kiitos!

Kommentit

 1. Tämä kirja tulossa pian lukuun (ainakin olen sen hakenut kotiin kirjastosta), joten palaan myöhemmin lukemaan tarkemmin tekstiäsi!

  VastaaPoista
 2. Aion lukea tämän työmatkoilla junassa, kuinkas muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. :) Mielenkiinnolla odotan ajatuksiasi kirjasta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…