Siirry pääsisältöön

Markus Ahonen: Meduusa

"Meduusa mietti kolmatta puhelua, jonka jonain lähipäivänä soittaisi. Sitä ennen täytyisi tehdä järjestelyjä. Oli saatava väkeä ravintolaan ja sopivat sanat suuhun. Sitten pienimuotoinen retki hulluuden maailmaan olisi valmis alkamaan. Tai mistä sitä tiesi kuinka kauan se oli jo jatkunut. Ehkä jo vuosikymmeniä. Nyt oli aika ottaa irti kaikki menneisyyden ja nykyisyyden tuomista mahdollisuuksista."
Markus Ahonen: Meduusa
(Smashwords Edition 2012)
Ilmestynyt alunperin 2006
Book Karin kustantamana
255 sivua
Meduusa on ensimmäinen osa Markus Ahosen dekkarisarjasta, jonka päähenkilö on Markku Isaksson. Mies on poliisi, jonka yksityiselämässä on meneillään aviokriisi. Työelämässä hän päätyy selvittämään surmatekojen sarjaa, jossa päiviensä päähän päätyvät alkuun satunnaisilta näyttävät uhrit. Yllättäen uhrien väliltä kuitenkin löytyy yhtäläisyyksiä ja on syytä epäillä, että kyseessä on murhien sarja summittaisten tappojen sijaan.

Vaikka Markku Isaksson on dekkarisarjan päähenkilö, nousee tässä aloitusosassa vähintään yhtä tärkeään osaan salaperäinen Meduusa, jonka henkilöllisyys pysyy salassa viimeisille sivuille saakka. Heenkilönä hän on mielenkiintoinen, sillä menneisyyden traumat saavat hänet suunnittelemaan rikossarjan, jonka yksityiskohdat on tarkkaan hiottu. Surmatöihin nivoutuu niin päihdeongelmia, koulukiusaamista, yksinäisyyttä, mielenterveysongelmia kuin myös häikäilemätöntä päämäärätietoisuutta. Loppuratkaisu yllättää eikä tarjoa vastauksia kaikkiin kysymyksiin vaan herättää pohtimaan monenlaista, mikä mielestäni toimii hyvin.

Hyvin toimii muutenkin tämä Meduusa. Sen jännite säilyy hienosti ja tarina vie mukanaan niin, että melkeinpä yhdeltä istumalta tuli tämä dekkari ahmaistua. Alkuun kieli tuntui paikoin turhan raskasrakenteiselta, mutta tarinan päästyä vauhtiin raskaus hävisi tai sitä ei enää huomannut. Suosittelenkin kirjaa lämpimästi lukijalle, joka kaipaa lennokasta tarinaa ja vetävää juonta. Mielenkiinnolla odotan, millaisiin rikoksiin Markku Isaksson jatkossa törmää: tässä aloitusosassa hän jää vielä henkilönä hieman etäiseksi, mutta mielelläni tutustun häneen enemmän.

Sain kirjan luettavakseni kirjailijalta. Kiitos!

Muualla Meduusasta: Ajatuksia kirjamaasta, Hyllytontun höpinöitä ja Insinöörin kirjahylly.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…